Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 серпня 2018, 18:06

Долар пішов на зліт — чого чекати далі

У середу негативні тенденції на валютному ринку тільки збільшилися. Попит на валюту значно перевищував пропозицію і курс знову пішов вгору. Виграли від цього експортери та спекулянти.

У середу негативні тенденції на валютному ринку наростали.
Фото: pixabay.com

Сценарій торгів дуже нагадував міжбанк вівторка. Стартувавши з декларативних вчорашніх вечірніх котирувань 27,99/28,03 гривень — вже в перші хвилини реальних торгів долар подорожчав до 28,05/28,09 гривень з явним настроєм на подальше зростання.

Продавці не поспішали розкривати всі свої карти і продавали валюту невеликими лотами, задираючи котирування. Кількість бажаючих купити валюту все росло, а експортери все тримали паузу, вичікуючи максимальних котирувань. До 11 годин курс ще хоч якось втримався на позначці 28,06/28,09 гривень, але вже ставало зрозумілим, що це тільки початок зростання. Покупці нервували і цим активно користувалися спекулянти, граючи «на підвищення».

НБУ спершу вдавав, що нічого не відбувається, але потім був змушений вийти на торги з оголошенням аукціону з продажу 100 млн доларів і подачею конкурентних заявок до 12:45. Це не зробило на ринок особливого впливу і на 12:00 котирування досягли позначки 28,10/28,12 гривень.После цього учасники міжбанку вже чекали результатів аукціону і не особливо поспішали укладати угоди, чекаючи ціни відсікання. К 12:50 стала відома ціна продажу долара регулятором — не нижче 28,11 гривень і міжбанк відреагував на це рівнем 28,11/28,13 к 13 часам.Спекулянти перейшли в формат роботи «в дві сторони», а великі продавці валюти вийшли з основними обсягами.

За обід стали відомі всі параметри аукціону . НБУ продав за ціною відсікання — не нижче 28,11 гривень 65,30 млн доларів при заявці банків на 80,4 млн. Після обіду спекулянти знову стали грати «на підвищення», роблячи ставку на тих покупців, які не змогли купити валюту у НБУ. Це їм вдалося і після 15 годин на поодиноких угодах курс долара підтягнули до рівня 28,13/28,15 гривень вже до самого завершення торгів.

Сама обстановка на міжбанку залишилася знервованою, тому що зростання попиту на валюту вже є постійна тенденція і навіть продажі Нацбанку поки тільки дещо збивають загострення пристрастей, але не можуть зупинити девальвацію гривні.

НБУ або повинен і далі витрачати резерви для стримування курсу, або повинен змиритися з новою реальністю. Ні першого, ні другого чиновники робити не хочуть — ЗВР не безмежні, а зростання курсу загрожує новим зльотом цін через що громадяни можуть запитати що діється з керівництва Нацбанку і уряду вже найближчим часом. Вибори не за горами і чиновники дуже не хочуть втрачати свої місця.

Тому найближчим часом нас чекає чергова епопея перекладання відповідальності за те, що відбувається з боку всіх причетних до цього держструктур — Міністерства фінансів, НБУ, Держказначейства і уряду.

Головні події 29 серпня на міжбанку:

1. Зростання курсу долара в перші хвилини сесії з декларативних вчорашніх 27,99/28,03 гривень до 28,05/28,09 і потім, не дивлячись на аукціон Нацбанку — зліт котирувань до 28,13/28,15 к кінцю сесії;

2. НБУ виходив на міжбанк у публічному форматі аукціону на 100 млн доларів і продав за ціною відсікання -не нижче 28,11 гривень 65,3 млн доларів із запитуваних банками 80,4 млн;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 28,1146 гривень за долар, а офіційний на 30 серпня оголошено регулятором на рівні 28,116426 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» вTelegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 9

+
+121
Maleficarum
Maleficarum
29 серпня 2018, 18:22
#
«Доллар пошел на взлет — чего ждать дальше» Если вопрос к форумчанам- то вчера высказался по этому поводу Пока рост Числа до 6-того сентября До этого времени выплатят пятьсот мультов кредиторам и при миссии МВФ работающей уже будут более МБ «зажимать» своим присутствием. Курсец будет идти на отскок Возможно НБУ что то даже и прикупит в закорма…
+
0
Corolla
Corolla
29 серпня 2018, 22:50
#
По ходу и правда хотят к концу года привести курс к заложенному в бюджете уровню. Вон отчитываются о дефиците бюджета, невыполненном плане доходов. А так курс сделают 30 и глядишь дефицит улетучится.
А второй вариант — специально гонят курс перед визитом МВФ, чтобы потом, когда получат транш (а я думаю получат), то будут понижение курса выдавать за своё достижение.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 серпня 2018, 9:26
#
Рост будет и после 6 сентября. Если посмотреть ситуацию, залив был и вчера и нормальный — что это дало в итоге? Ничего — курс и далее себе растет.
Потому 6 сентября — это не якорь, на котором остановится курс доллара. Это просто приезд и непонятно как рещится вопрос, а они еще будут 2 недели и только потом скажут свое решение.
Денег в бюджете нет, несмотря на десятки статей о перевыполнении на разных направлениях. Потому курс будут опускать, некуда деваться.
Во первых денег должно хватить минимум на обеспечение действующих выплат, не забывайте, конец года и начало следующего мы можем услышать об очередном «покращення життя вже сьогодни» — т.е. нужны деньги на подачки, скорее все пенсионерам будут поднимать, военным и еще некоторым категориям…
+
0
smarty
smarty
30 серпня 2018, 9:31
#
А где адепты «доллара по 24»?
+
+9
Corolla
Corolla
30 серпня 2018, 10:00
#
«за что граждане могут спросить с руководства Нацбанка»
Шутите??? Когда это в нашей стране граждане могли за что-то спросить и власти? С них спрашивать — что небо красить.
Поднимутся цены — народ молча это скушает и затянет пояса.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
30 серпня 2018, 16:29
#
«Рост будет и после 6 сентября. Если посмотреть ситуацию, залив был и вчера и нормальный — что это дало в итоге? Ничего — курс и далее себе растет.
Потому 6 сентября — это не якорь, на котором остановится курс доллара. Это просто приезд и непонятно как рещится вопрос, а они еще будут 2 недели и только потом скажут свое решение.» Конечно рост будет Этот факт никто не отрицает… Но рост без отскока-невозможен Отскок будет копеек в 20-ть может тридцать Зафиксят прибыли. Затем опять рост. В первую «волну роста» отскок в 25 копеек был Правда НБУ ничего не успел выкупить. А приезд МВФ- НБУ правительство и президент преподнесут как победу НБУ вербально будет «тушить» доллар при росте говоря что транш уже в кармане раз миссия уже в Украине. Так что отскок в 30-ть копеек привязываю к приезду миссии Ну и не забываем отдадут первого сентября пять сотен мультов «Домоклов меч» временно перестанет висеть ( до декабря) Так что миркую- отскок таки будет по доллару.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 серпня 2018, 17:59
#
«Курсец будет идти на отскок Возможно НБУ что то даже и прикупит в закорма…» — Ваши слова в первом комментарии, не вяжутся с тем что пишите сейчас. Т.е. Вы опровергли сказанное выше.

Отскоки какие-то понятно будут, не возможен рост целый месяц. Но если брать неделю целую — я не думаю что будет по итогу за неделю минус 20-30 коп.

Ситуация последняя с бюджетом больше показывает что денег нет, а от куда деньги будут брать на Пенсии, субсидии, ЗП военным и бюджетникам в сентябре и в октябре?!!! Пока я вижу выход только от повышения курса. Потому что несмотря на все заявления разных структур типа поступления растут и т.д. — итог один, бюджет в жестком минусе!
+
0
Maleficarum
Maleficarum
30 серпня 2018, 18:04
#
«Курсец будет идти на отскок Возможно НБУ что то даже и прикупит в закорма…» — Ваши слова в первом комментарии, не вяжутся с тем что пишите сейчас. Т.е. Вы опровергли сказанное выше.Вяжется всё НБУ при первом отскоке таки прикупил 16ть мультов. Это мало очень но прикупил Это факт. Но 16-ть мультов при слитых тогда пятистах- это мизер( Погрешность которой можно пренебречь) Возможно на этом отскоке выкупит нечто посолидней.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 серпня 2018, 9:42
#
Вы сами соглашаетесь :)
Настрой будет такой в сентябре, что курс в сентябре еще не предел на октябрь-ноябрь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися