Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 серпня 2018, 10:51

5 правил шопінгу з банківською картою

Українські споживачі швидко освоюють правила cashless-економіки. Частка безготівкових розрахунків стрімко зростає, а інтернет- і мобільний банкінг завойовують все нових шанувальників. За даними НБУ, в 2017 році кількість безготівкових операцій зросла на 30,2% (тут лідирують торговельні мережі з часткою в 50,6%.), а обсяг — на 46,2% (першість з часткою в 38,8% належить розрахунками в мережі Інтернет).

Для всіх, хто частіше обирає «оплату карткою», «Мінфін» визначив ТОП 5 правил шопінгу з банківською картою, які допоможуть зберегти ваші кошти і заощадити.

Правило №1: Оберіть окрему карту для шопінгу та встановіть ліміти

Для онлайн-покупок або розрахунків в торгових центрах і супермаркетах краще завести окремий «пластик». Це може бути як дебетова, так і кредитна карта. У першому випадку вам доведеться покладатися виключно на власний бюджет. А ось при наявності кредитного ліміту, можна позичити гроші у банку, наприклад, на великі покупки. До того ж кредитки, як правило, пропонують безліч додаткових бонусів при оплатах.

Коли карта обрана, складіть орієнтовний бюджет витрат на місяць і покладіть відповідну суму на карту.

ВАЖЛИВО: Встановіть денний ліміт на списання коштів, а також на кількість транзакцій.

По-перше, це дисциплінує і вбереже вас від спонтанних витрат. По-друге, допоможе захиститися від шахраїв. Навіть якщо зловмисники доберуться до рахунку, вони не зможуть зняти суму більше ліміту. Тим часом ви встигнете заблокувати карту і зв'язатися з банком, щоб повернути викрадене.

Встановити «стелю» на списання можна різними шляхами. Наприклад, Альфа-Банк Україна пропонує своїм клієнтам на вибір кілька варіантів, які займуть не більше 2-3 хвилин. Можна скористатися інтернет-банкінгом Му Alfa Bank, мобільним додатком Alfa-Mobile Ukraine або ж зателефонувати до контакт-центру.

Для контролю за рухом коштів на картковому рахунку обов'язково підключіть послугу СМС-повідомлення. Це дозволить миттєво відстежувати будь-які транзакції по картці.

Правило №2: Купуйте з кешбеком. Завжди повертайте гроші по максимуму.

Чому б не зробити транзакції вигідними? Так, це можливо, якщо ваша карта для шопінгу володіє опцією кешбек.

Кешбек — це бонусна система, яка дозволяє власнику карти повернути на рахунок частину вартості покупки, сплаченої за допомогою банківської карти. Сума кешбеку, яку нараховують банки, може залежати від найменування та вартості продукту, місця покупки або типу банківської карти. В цьому випадку кредитки з кешбеком — фактично поза конкуренцією.

Щоб заробити по максимуму, перед оформленням карти варто проаналізуйте свої витрати і складіть список тих, що будуть приносити прибуток. Як правило, банки надають кешбек на оплати в магазинах, на АЗК, в кінотеатрах, кафе і т.д.

З кредитною картою «Максимум» від Альфа-Банку Україна ви можете повертати:

5% від оплати в кафе і ресторанах;

3% від оплат на АЗК;

2% від покупок в супермаркетах.

Максимальна сума, яку може повернути банк за один місяць — 500 грн за вирахуванням податків.

Є й інші види пластика, «заточені» під певні категорії витрат. Автовласникам, наприклад, варто оформлювати карту, яка дає кешбек і знижки на паливо на АЗК. Для тих, хто часто затоварюється в певному супермаркеті, також є спеціальні карти.

Так, карта ЕКО-Максимум від Альфа-Банку Україна дозволяє істотно заощадити завдяки бонусній програмі. Кешбек при оплаті покупок в мережі ЕКО-Маркет становить 4%, в інших магазинах — 2%. Карта також дозволяє користуватися безпроцентною розстрочкою при оплаті покупок в будь-якій країні світу.

Для власників автомобілів є паливна карта з кешбек Carbon, яка зроблена в партнерстві з великою мережею АЗК WOG. Тримач такого пластика може розраховувати на 3% кешбеку (максимум 500 грн) на АЗК по всьому світу. Якщо ж клієнт заправляється в мережі WOG, додатково до кешбеку він отримує знижки — 2 грн на кожному літрі палива або 70 коп на літрі газу.

Правило №3: Збирайте максимум бонусів

Ті, хто активно користується пластиком, можуть розраховувати на додаткові бонуси і знижки від банків і платіжних систем. Наприклад, у Альфа-Банку Україна є програма лояльності Cash’u Club, в рамках якої банк автоматично нараховує бонуси за розрахунки карткою — 1% від витраченої суми. Бонуси можна повернути живими грошима на рахунок. Незабаром банк обіцяє поширити нарахування бонусів на всі продукти, ввести можливість управління категоріями оплат, за якими будуть нараховуватися підвищені бонуси і можливості витрачання бонусів на знижки на товари і послуги та участь в розіграшах призів. Ніяких додаткових дій для участі в програмі робити не потрібно — досить встановити мобільний додаток Alfa-Mobile Ukraine, де в розділі Cash'u Club можна стежити за кількістю накопичених бонусів і повертати бонуси на рахунок живими грошима.

Цікаві пропозиції та розіграші пропонують і платіжні системи. За тимчасовими акціями можна стежити на сайтах і сторінках в соцмережах платіжних систем і банків. Але є і постійно діючі пропозиції. Так, програми «Mastercard Більше» дає можливість накопичувати бали, які нараховуються при оплаті покупок картами Masterсard. Потім їх можна обмінювати на спеціальні пропозиції від партнерів програми. Це і знижки на квитки в кіно, паливо, побутову техніку і більш серйозні призи — як наприклад можливість виграти квитки на UEFA Super Cup 2018. Крім того, бронюючи через «Mastercard Більше» житло на Booking.com, власник карти Mastercard отримує 5% кешбеку.

Правило №4: Застрахуйте гроші на карті від шахраїв

На жаль, оплата картою пов'язана з ризиком, що її даними можуть заволодіти шахраї. Особливо це актуально для оплат онлайн, коли замість офіційного сайту продавця, ви можете потрапити на вудочку його «фішингової» копії.

Але це не привід відмовлятися від безготівкових розрахунків. Головне чітко дотримуватися правил безпеки, а також скористатися ще одним способом захисту — страхування коштів на банківській карті. Страховка покриває ризики шахрайських дій з картою, включаючи незаконне використання пластика третіми особами для оплати товарів і послуг, виготовлення злочинцями дублікатів карт для подальшого зняття за їх допомогою готівки.

Коштує страховка недорого, але, якщо злочинці виведуть гроші з рахунку, страхова компанія або сам банк відшкодують втрати: у випадку з кредитною карткою Альфа-Банк Україна повертає суму в рамках передбаченого полісом ліміту, що ж стосується дебетових карт, то сума відшкодування буде від 3 000 до 10 000 грн в залежності від пакета послуг за даною картою — Comfort, Ultra або Platinum Black

Наприклад, в Альфа-Банку Україна вартість страховки від шахрайства по кредитній карті становить всього 0,1% на місяць від суми кредитного ліміту.

Правило №5: Врахуйте комісію

При розрахунках онлайн, також, як і при оплаті картою в торгових мережах, банки, як правило, не стягують комісію. Але існують нюанси: певний відсоток від суми покупки може забрати платіжна система або сервіс переказів. Так, у LiqPay комісія складає 1-2,75% від суми платежу, у Portmone — від 1,5% від суми переказу. Також при розрахунках за товари та послуги на зарубіжних сайтах ваш банк може стягувати комісію за конвертацію валют.

Коментарі - 4

+
+40
Qwerty1999
Qwerty1999
29 серпня 2018, 11:55
#
«Для контроля за движением средств на карточном счету обязательно подключите услугу СМС-уведомления.»

И ни слова ни пол-слова о защите терминальных транзакций пин-кодом, а ведь при расчёте картами некоторых банков даже пин-код вводить не требуется для подтверждения оплаты, что конечно не придаёт оптимизма при расчёта таким пластиком.
+
+104
mary27
mary27
29 серпня 2018, 16:25
#
Первое правило — не пользуйтесь услугами «Альфы», постоянно будете им должны.
+
+14
ns5465456
ns5465456
29 серпня 2018, 22:31
#
Не слушате плохие советы а делайте все наоборот (никакого интернет банка от альфы… никогда не берите кредитные карты… никакого кешбека бонусов прочей чепухи… используте gpay и у вас никто не сможет украсть деньги с вашей карты пото мучто вы ее не светите на терминалах)
+
0
ballistic
ballistic
31 серпня 2018, 1:11
#
«а делайте все наоборот»
— це така сама дурість, тільки зі знаком мінус :)

Треба жити своїм розумом, уважно вивчати та перевіряти пропозиції, і обирати лише те, що реально корисно/вигідно.
Згоден, це складніше, ніж впадати в крайнощі.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися