Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2018, 19:45

НБУ: Ключовий фактор ослаблення гривні — відшкодування ПДВ

Динаміка обмінного курсу в останні кілька днів зумовлена тимчасовим чинником - традиційними для кінця місяця виплатами урядом бізнесу відшкодування податку на додану вартість.

Динаміка обмінного курсу в останні кілька днів зумовлена тимчасовим чинником - традиційними для кінця місяця виплатами урядом бізнесу відшкодування податку на додану вартість.
Фото: 24tv.ua

Про це повідомив директор Департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

«За останні 3 дні обсяг таких виплат становив 6,9 млрд грн. Отримання відшкодування ПДВ експортерами зазвичай призводить до зниження пропозиції валюти з їх боку, оскільки їх потреби в гривні тимчасово значно зменшуються», - сказав Пономаренко.

В середньому за день обсяг відшкодування ПДВ упродовж останніх 3 днів становив 2,3 млрд грн. Це досить значна сума для українського валютного ринку, середньоденний обсяг пропозиції на якому становить більше 200 млн доларів.

Для згладжування надмірних коливань на валютному ринку впродовж серпня Національний банк здійснив низку інтервенцій. Так, з початку місяця НБУ продав на міжбанківському валютному ринку 422 млн дол. США. В той же час, 20 серпня, на тлі посилення гривні, Національний банк отримав можливість викупити на валютному ринку 16,7 млн дол. США. З огляду на невеликий обсяг викупу валюти на міжбанківському ринку, ця операція не мала впливу на динаміку обмінного курсу.

За його словами, Національний банк продовжує уважно слідкувати за розвитком ситуації на валютному ринку та готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції, щоб не допускати різких «стрибків» курсу.

Він нагадав, що завдання Національного банку - не утримувати курс гривні на певному рівні, а зменшити інтенсивність коливань курсу гривні і запобігти погіршенню очікувань та формуванню ризиків для зниження інфляції до цілі.

«Якщо фактори, які склалися в економіці, зумовлюють тиск на послаблення чи посилення курсу, то курс має рухатись у відповідному напрямку, і Національний банк цьому руху не протидіє», - зазначив директор департаменту відкритих ринків НБУ.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 5

+
+30
zamis
zamis
28 серпня 2018, 22:13
#
За последних шесть часов назван тристапятьсотдесятый фактор ослабления гривны :)
+
+15
555888
555888
29 серпня 2018, 9:02
#
Это точно
+
0
Volos86
Volos86
29 серпня 2018, 10:17
#
В бюджете заложено 29 гривен за бакс. Все об этом знали еще зимой, но верили в розовых единорогов.
+
0
Владимир Снисарь
Владимир Снисарь
29 серпня 2018, 11:28
#
Зачем экспортерам покупать валюту? На основании чего, каких договоров? Уже и так получили от экспорта. Запретить свободные гривны менять на валюту, без договоров на импорт или возврат инвестиций валютных.
+
0
rusgl
rusgl
29 серпня 2018, 12:04
#
В статье наверное написано о том, что они поимели свободную гривну, в связи с чем не спешат продавать поступающий $. При этом желающих его купить меньше не становится.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися