Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2018, 18:08

Курс лихоманить: хто заробляє на валютних ралі і що далі

У вівторок події на міжбанку змусили похвилюватися всіх учасників торгів. Валютні ралі відбулися і основними вигодонабувачами від цього стали експортери та спекулянти. Початок дня повністю пройшов під їх диктовку.

У вівторок події на міжбанку змусили похвилюватися всіх учасників торгів.
Фото: pixabay.com

Стартувавши з декларативних вчорашніх вечірніх котирувань 27,92/27,98 гривень — вже в перші хвилини реальних торгів курс злетів відразу вище психологічного порогу в 28 гривень. На 10:05 котирування досягли позначки 28,05/28,09 гривень з явним бажанням йти до нової мети в 28,20.

Експортери відверто притримували валюту і навіть обов'язкові продажі за минулі п'ятницю та понеділок не створювали надлишку валюти на ринку. Покупці занервували і цим активно стали користуватися спекулянти, розганяючи курс. Деякі угоди на невеликі суми при продажу перевищили поріг в 28,10 гривень і це була явно не межа.

У цей період експортери без зайвого шуму почали поступово продавати валюту невеликими обсягами, щоб не збити зростання котирувань. Спекулянти їм активно допомагали, заробляючи при цьому не тільки на доларі, але й на стрибках євро на міжнародних ринках.

Але тут в хід торгів втрутився НБУ. Мабуть регулятор вирішив змусити вже похвилюватися продавців, щоб вони активніше почали зливати валюту. Для цього Нацбанк почав «анонімний» і «тихий» продаж долара через Matching за курсом 28,10 гривень. Наші джерела на міжбанку оцінили обсяги продажу регулятора на рівні до 9-15 млн доларів.

Ця «страшна таємниця» швидко стала відома більшості учасників торгів і великі експортери почали продавати основні обсяги валюти — поки курс не просів. Але було вже пізно і на 11 годину котирування вже опустилися до рівня 28,03/28,06 гривень.

Повоювавши в межах коридору 28,02-28,03/28,06-28,07 гривень за долар — більшість учасників торгів вже закрили свої основні угоди до обіду. Після 14 годин на майже порожньому ринку невелика кількість запізнившихся продавців створили перевищення пропозиції над попитом на малих обсягах, що дозволило спекулянтам перегрупуватися та почати гру «на пониження». Це їм вдалося і до кінця сесії курс долара формально придавили до 27,99/28,03 гривень.

Але особливо радіти поки нічому. Досвідчені гравці міжбанку розуміють, що завтра вже не буде чинника збільшених обов'язкових продажів, а попит на валюту буде зростати за рахунок наближення кінця місяця. Це створить тиск на гривню і схоже змусить НБУ знову або витрачати резерви або змиритися з закріпленням котирувань понад психологічного рівня в 28 гривень.

Тим більше, що готівковий ринок також не поспішає реагувати на формальне зниження міжбанку к кінцю дня. А це говорить про те, що фінансисти не особливо вірять у зміцнення гривні найближчим часом.

Головні події 28 серпня на міжбанку:

1. Стрибок курсу долара в перші хвилини сесії з декларативних вчорашніх 27,92/27,98 гривень до 28,05/28,09 і потім завдяки втручанню Нацбанку — зниження курсу до 27,99/28,03 к кінцю сесії;

2. НБУ не виходив на міжбанк у публічному форматі аукціону, але був змушений гасити стрибки курсу через Matching продажем долара по 28,10 гривень. Орієнтовно регулятор продав валюти на суму до 15 млн доларів;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 28,0634 гривень за долар, а офіційний на 29 серпня оголошено регулятором на рівні 28,051217 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
0
Maleficarum
Maleficarum
28 серпня 2018, 18:14
#
«Но тут в ход торгов вмешался НБУ. Видимо регулятор решил заставить уже поволноваться продавцов, чтобы они активнее начали сброс валюты. Для этого Нацбанк начал «анонимную» и «тихую» продажу доллара через Matching по курсу 28,10 гривен. Наши источники на межбанке оценили продажи регулятора в объеме до 9-15 млн долларов.» Каждый день теперь надо будет лить получается… Но в итоге- от вчерашних цифр закрытия опять рост.
+
0
kozyrev
kozyrev
28 серпня 2018, 18:17
#
Так и будет, прилива валюты нет.
+
+51
Maleficarum
Maleficarum
28 серпня 2018, 18:22
#
Миркую-что присесть курсец может после 6-того сентября Миссия МВФ работать будет НБУ показывать станет как он контролирует ситуацию Ну и уже пятихатку мульта долга отдадут Передышка таки будет. Так что при хорошем исходе НБУ может даже чего то прикупить.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 серпня 2018, 9:20
#
Две недели держать будет трудно в сентябре. А исход решения мы узнаем в конце сентября.
Сейчас все по максимум будут держать валюту, чем дальше — тем дороже, все понимают.
Выплаты НДС в конце месяца для крупного бизнеса, как подарок — не нужно скидывать валюту для текущих обязательств, в т.ч. перед персоналом.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися