Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 серпня 2018, 15:17

Кияни почали скуповувати офіси під здачу в оренду

Офісний ринок в Україні потроху оживає. А попереду намічається справжній бум, — стверджують в UTG.

Офісний ринок в Україні потроху оживає
dengi.ua

У компанії відзначають, що для активізації в офісному сегменті нерухомості є декілька причин:

  • реальний ВВП України в першому кварталі 2018 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшився на 3,1%; номінальний ВВП склав 700,4 мільярда гривень;
  • в січні-березні підприємства отримали 88,9 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 37,4% більше, ніж за відповідний період 2017 року. Частка капітальних інвестицій, спрямованих у будівництво, склала 11,7%;
  • за підсумками січня-червня підприємства України виконали будівельні роботи на суму 48 мільярдів гривень, індекс будівельної продукції за співвідношенням до аналогічного періоду 2017 року склав 2,8%;

За даними компанії UTG, на кінець першого півріччя 2018 у Києві функціонувало близько 130 бізнес-центрів. Загальна пропозиція столичного ринку офісної нерухомості становить майже 1,6 млн. кв.м. (519 м2/1 тис. жителів).

Поки що обсяг нової пропозиції досить низький. Так, за підсумками першої половини поточного року був відкритий тільки один невеликий об'єкт — корпус В2 площею 3,8 тис. м2 в інноваційному парку UNIT.City по вул. Дорогожицькій.

За даними Colliers International (Україна), в цьому році повинні ввести в експлуатацію близько 48 тис. кв.м нових офісів. Це, зокрема, БЦ «Лагода» по вул. Польовий (2,1 тис. м2), БЦ по вул. Гайдара (близько 12 тис. м2), БЦ ASTARTA по вул. Ярославський (фаза 3, близько 10 тис. м2), два корпуси в інноваційному парку UNIT.City (близько 16,3 тис. м2, в тому числі вже відкритий корпус В2), БЦ Podil Heritage по вул. Верхній Вал (3 тис. м2), офісна будівля по вул. Володимирській (5 тис. м2).

При цьому експерти компанії Colliers International (Україна) прогнозують, що до 2020-2021 р пропозиція на ринку різко зросте.

Як зазначає директор UTG Євгенія Локтіонова, на ринку очікується порівняно нова тенденція — купівля офісних площ приватними інвесторами. Люди, які раніше купували під здачу в оренду квартири, тепер активно придивляються до офісів. Заробити на здачі під найм офісів можна більше, ніж на тій же квартирі, а вартість комерційного приміщення порівняно невисока і стартує з 500 доларів за квадратний метр.

Девелопери ж, за рахунок залучення приватних інвесторів, зможуть хоча б частково вирішити питання з фінансуванням об'єктів, що будуються.

Потенційних інвесторів приваблює підвищення попиту на офіси. Згідно з даними Colliers International (Україна), загальна вакантність на ринку офісної нерухомості Києва на кінець першого півріччя 2018 знизилася до 7%. Експерти прогнозують, що тенденція зниження вакантності в даному сегменті збережеться в найближчій перспективі. Середні ставки, за даними компанії, виросли і з розбивкою по класах складають (без урахування ПДВ і експлуатаційних витрат): клас А — $15-32/м2, клас В — $12-20/м2, клас С — $7-11/м2 в місяць.

Коментарі - 10

+
+71
AleksandrBank
AleksandrBank
22 серпня 2018, 15:33
#
«Офисный рынок в Украине понемногу оживает. А впереди намечается настоящий бум, — утверждают в UTG.» — посмеялся.
Идет анализ по аренде в Бизнес Центра, что не как не вяжется с комерч.недв-ю в новых домах, которые сдают застройщики!
Название темы о том что люди покупают офисы под сдачу, никак не вяжется с деятельностью UTG, которая управляет офисными БЦ и Торговыми БЦ. Они не продают места, может это какое-то исключение по каким-то отдельным проектам.
+
0
yarg
yarg
22 серпня 2018, 17:10
#
«Идет анализ по аренде в Бизнес Центра, что не как не вяжется с комерч.недв-ю в новых домах, которые сдают застройщики!» — а почему это должно вязатся? В статье говорится что люди, которые скупали квартиры для сдачи в аренду начали вкладыватся в бизнес-центры. Ну… возможно. Им виднее.

«Название темы о том что люди покупают офисы под сдачу, никак не вяжется с деятельностью UTG, которая управляет офисными БЦ и Торговыми БЦ.» — опять же — а почему они должны вязатся? УТГшники просто дали свое видение рынка. Они люди авторитетные, у них информации больше, почму бы не послушать? Они же не сказали что «мы привлекаем средства физ. лиц для инвестирования в бизнес-центры»
+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
22 серпня 2018, 18:32
#
«начали вкладыватся в бизнес-центры. Ну… возможно. Им виднее.» — самому не смешно? Тут дай бог вложить на 1 этаже в ком.недв-ть площадь 40-150 квадратов. Если вложится в БЦ, это ценники я думаю от 1 млн.дол. Это Вы там не кладовку думаете покупать и не одно паркоместо. И то 1 млн.дол. это нужно собрать таких 10-20 человек.
+
0
yarg
yarg
22 серпня 2018, 19:05
#
Речь идет о людях, которые раньше покупали у застройщика десяток квартир для сдачи в аренду. Для них миллион-два — реальные деньги. Теперь (по словам из статьи) они вкладываются в БЦ. Ну и в чем волшебство
+
+12
0675613
0675613
22 серпня 2018, 20:58
#
Продавал в своей бурной 10-летней брокерской карьере миллионные объектики и ни разу не продал. Таких инвесторов в городе можно по пальцам пересчитать. Чаще всего инвесткапитал разбрасывают по разным объектам. Статья написана под хотелку продавца, желающего разогреть рынок
+
0
yarg
yarg
22 серпня 2018, 22:42
#
Тоже возможно. попытка заманить крупных физиков — владельцев недвиги на этот сегмент…
+
+12
semenvekselberg
semenvekselberg
22 серпня 2018, 23:32
#
«Киевляне начали скупать офисы под сдачу в аренду» — для сдачи в аренду кому???
Из трёх видов недвижимости: коммерческой, жилой и офисной, во времена кризиса последняя страдает раньше и сильнее других! Или остались ещё олухи небесные, которые до сих пор не поняли, что кризис в реальном секторе экономики Украины именно сейчас и вступает в свою острую фазу…
+
+76
yarg
yarg
23 серпня 2018, 1:32
#
Какой кризис? в 20 километрах от Киева проехать нельзя — склады, базы, заводы, цеха, автомобилями все забито, везде стройки… аа у интернет-плаксунов вечный кризис :)
+
0
Dmytro Z
Dmytro Z
26 серпня 2018, 10:06
#
Зависит от офиса и его локации. в бизнес центре Домино на подоле очередь на аренду на 2 года вперед.

вопрос конечно в том, насколько ликвидно сейчас инвестору «не из своих» строить похожий БЦ и какова его окупаемость с учетом возможного рекета.
+
0
Alexeykiev
Alexeykiev
23 серпня 2018, 11:11
#
ДЛЯ скептиков:
1. Сначала попробуйте найти действительно ликвидный объект недвижимости.
2. Потом посмотрите на цену.
3. После того как спадёт удивление поймете, что все уже адаптировались к новому курсу/ценам/т.д.
У «неликвида» да — кризис…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися