Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2018, 15:27

Коли в Ощадбанку та Укрексімбанку з'являться незалежні наглядові ради

На початку липня парламент проголосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення функціонування фінансового сектора України». Документ ще не підписав президент. Але вступ цього закону в силу означає створення незалежних наглядових рад в державних Ощадбанку та Укрексімбанку.

Про це пише усвоєму блозі на «Економічній правді» заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблонівський.

Згідно з новим законом, в кожному банку будуть створені наглядові ради з дев'яти членів. 6 з них повинні бути незалежними, а троє — представляти інтереси держави (по одному від президента, уряду і ВР). Незалежних членів наглядових радвідбиратимеспеціальна конкурсна комісія Кабміну, а вимоги до кандидатів визначить уряд.

Незалежні наглядові ради дуже важливі для держбанків, — упевнений Яблоновський. Вони можуть зменшити вплив політиків на діяльність фінустанов. Адже держбанки не повинні бути джерелом фінансування політиків, їхніх бізнесів та виконання їх популістських обіцянок, — пише економіст. Держбанки, на його думку, повинні також зменшити кредитування державного бюджету тадержпідприємств.

Наглядові ради також можна вважати ще одним кроком до приватизації держбанків. Як відомо, в 2020р планується продати 20% Ощадбанку, а в 2021р — 20% «Укрексімбанку».

Всі ці кроки важливі як для банківської системи, яка отримає єдині правила гри, так і для кожного українця. Адже з 2008р держава влила в держбанки 15,5 млрд. доларів, а це означає, що кожен громадянин заплатив близько 370 доларів. Створення ж незалежних наглядових рад передбачає можливість докапіталізації не за рахунок платників податків, а за рахунок іноземних інвесторів. Світовий банк вже пообіцяв свою підтримку в справі залучення іноземних інвестицій в українські держбанки. Це дозволить уряду залучити 800 млн. доларів для виплат за зовнішнім боргом вже в цьому році, і близько 1 млрд. доларів безпроцентної макрофінансової допомоги ЄС.

Коментарі - 9

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
20 серпня 2018, 15:41
#
«Когда в Ощадбанке и Укрэксимбанке появятся независимые набсоветы» — ответ: Не при этой власти, никто не собирается отдавать место, где можно получать колоссальные суммы кредитов на свои связанные компании.
+
0
yarg
yarg
20 серпня 2018, 15:50
#
Та да… ждем Юлю :) Он не то что эти, она уххх

А по сути «Создание же независимых набсоветов предусматривает возможность докапитализации не за счет налогоплательщиков, а за счет иностранных инвесторов.»
Ну зачем такую туфту писать? Какие инвесторы в государственном банке? Какое отношение имеет процедура назначения набсовета к приходу инвесторов и приватизации? Слепили в кучу…
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
20 серпня 2018, 16:24
#
Не перебільшуйте
юля це частина цієї ж влади і міняти вона нічого не буде

Не треба тут за неї так активно агітувати
+
0
yarg
yarg
20 серпня 2018, 16:36
#
Ну значит гриценко или рабинович. Уж они-то в ощадбанке нахозяйствуют. Благо и опыт нужный есть :)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
20 серпня 2018, 18:14
#
Ви ще й на конкурентів йулі підпрацьовуєте
А-я-яй
+
0
yarg
yarg
20 серпня 2018, 20:03
#
Ага. Ужас.
+
0
NFH
NFH
21 серпня 2018, 14:40
#
Вы биографию вора в законе рабиновича почитайте… Если он станет презиком, то не будет Ощада, да и Украины не будет… а будет п*даросия и главная проблема будет как бы не сесть в тюрьму за лайк или картинку в соц сетях.
+
0
987
987
21 серпня 2018, 9:59
#
Тот же цирк, что и с независимым аудитом.
+
0
Rybalove
Rybalove
21 серпня 2018, 16:08
#
Да. Только ответственность персональная теперь да и функции набсовета отличаются. Если собственной ж… не жалко — можно почудить. немного.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися