Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 серпня 2018, 8:02

Долар повернувся з літніх канікул

Цього року долар повернувся з літніх канікул раніше звичайного. У липні американська валюта подорожчала на 2,2%. Зараз в обмінниках курс покупки «американця» вже хронічно вище 27 грн/$. Серйозного відкату до старих позицій більше не передбачається.

В этом году доллар вернулся с летних каникул раньше обычного.
Фото: FT

Восени гривня продовжить дешевшати ще активніше. І зараз головне питання — чи збудуться похмурі прогнози НБУ, описані в негативному сценарії. Він передбачає, що до кінця року нацвалюта може подешевшати до 40,8 грн/$.

Хто послабив гривню

Гривня не опускалася нижче позначки 27 грн/$ чотири місяці поспіль: до середини липня курс не перевищував 26,5 грн/$. Макроекономічна статистика цілком дозволяла нацвалюті пережити літо відносно спокійно.

Кон'юнктура на світових ринках була сприятлива для наших експортерів. Хоча фізичні обсяги поставок скорочувалися, експортери зуміли наростити валютну виручку за рахунок зростання цін: обсяги товарного експорту в грошовому вираженні за червень зросли на 11,5% в річному вимірі — до $ 3,4 млрд. Правда, через зростання світових цін на нафту значний приріст в грошовому вираженні показав і імпорт (обсяги імпорту товарів в червні склали $ 4,3 млрд). Адже на енергетичні товари припадає близько 28% всього вітчизняного імпорту.

В результаті, за даними НБУ, дефіцит поточного рахунку в червні 2018 року зріс до $125 млн. Положення врятували надходження за фінансовим рахунком — «плюс» $148 млн. Ситуацію переламало триразове, в порівнянні з травнем, збільшення прямих іноземних інвестицій — до $462 млн. Але, як зазначає Нацбанк, 67% зазначеної суми склали операції по переоформленню боргу банківського сектора в статутний капітал. Проте, в червні платіжний баланс вдалося звести з профіцитом $23 млн.

В липні проти гривні зіграло відразу декілька негативних факторів. «Зрушення за часом сезону«літнього затишшя»сталося через іноземних інвесторів. Активні продажі валюти з їх боку під купівлю ОВДП в кінці січня спровокували зміцнення гривні в цьому році раніше звичайного. Але великі погашення цих паперів в липні і наступний вивідінвестицій дали привід для зростання курсу долара», — говорить начальник відділу продажів казначейських продуктів АТ «ОТП Банк» Юрій Крохмаль. Так, за тиждень, з 16 до 20 липня нерезиденти збільшили попит на долар на $150-200 млн, що відповідає денному обсягу міжбанку. В цілому ж до середини серпня портфель ОВДП в руках у нерезидентів скоротився до 7,7 млрд грн. Для порівняння: на кінець березня цього року він становив понад 14 млрд грн.

Читайте такожОВДП та курс: хто хитнув минулого тижня

Крім того, в липні підприємства отримали значні суми відшкодування ПДВ. З одного боку, частина коштів хлинула на міжбанк, з іншого — експортери, що отримали гривню, скоротили продаж валютної виручки. Вони очікували подальшого зростання курсу. За даними ДФС, протягом січня-липня поточного року платникам податків відшкодували 75,2 млрд грн. податку на додану вартість. У порівнянні з відповідним періодом минулого року сума бюджетного відшкодування зросла на 10,1%, або на 6,9 млрд грн. В тому числі, в липні з бюджету повернули 10,7 млрд грн.

«Вплинули на ринок і спекулянти: вони давно чекали послаблення гривні, що була апатична до глобального негативу та погіршення цінової кон'юнктури за ключовими експортними напрямками. Ми не очікуємо відкату курсу нижче 26,75 грн. за долар. Будь-які відкати будуть використовуватися спекулянтами та покупцями для нарощування валютної позиції», — вважає Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК Forex Club.

Чи врятують гривню аграрії

Відносне затишшя, що настало, навряд чи триватиме довго. Вже через пару тижнів, з початком осені, гривня продовжить дешевшати. НБУ каже, що головний фактор, який буде впливати на курс — це відновлення співпраці з МВФ. За прогнозами регулятора, якщо кредитор не надасть нам нові транші, національна валюта в кінці 2018-го опуститься до позначки 31,8 грн/$, а в кінці наступного року подешевшає ще — до 33,7 грн/$.

Ситуація буде ще гіршою, якщо одночасно з припиненням співпраці з Фондом впадуть ціни на метали. В такому випадку в цьому році гривня може просісти до 40,8 грн/$ і лише до кінця 2019-го трохи зміцниться — до 39,4 грн/$.

Але схоже, катастрофи не буде: наші переговорники вже близькі до позитивного результату переговорів з МВФ. Хоча за отримання чергового траншу доведеться заплатити дорого: щоб заручитися підтримкою кредиторів, уряду доведеться підвищити ціну на газ для населення. Швидше за все, вже восени стане відомо, на скільки саме зросте вартість блакитного палива для приватних споживачів. Фонд уже офіційно підтвердив візит повноцінної програмної місії з 6 до 19 вересня. Візитери мають намір обговорити подальші кроки співпраці Фонду з Україною, включаючи фінансову допомогу з боку МВФ.

Тому одним з головних чинників, що будуть тиснути на курс восени — стан торгового балансу. Гарантовано почне зростати імпорт, перш за все, критичний — підготовка до зими потребує збільшення закупівель енергоносіїв. Через це з ринку буде витікати валюта. Збалансувати її відтік могли б успіхи наших експортерів — металургів та аграріїв. Однак, чи будуть вони? — велике питання.

Перспективи металургів доки виглядають туманно. Домовленості між головою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером та президентом США Дональдом Трампом — хороша новина і для наших компаній. Європейці скористалися торговим конфліктом з США, щоб поставити бар'єри на шляху сталевого прокату з інших країн, які збували метал в Європі за меншою ціною, ніж хотілося б європейським металургам. У цю категорію потрапила й українська сталева промисловість, чия продукція також потрапила під європейське квотування і загороджувальні тарифи. Ці обмеження можуть виявитися в якійсь мірі згладженими, якщо сталеві ціни на європейському ринку піднімуться в значній мірі (в тому, що вони будуть рости, сумнівів практично немає).

Істотний ризик несе й конфлікт між США і КНР. Китайський уряд девальвує юань, щоб підвищити конкурентоспроможність своїх компаній на зовнішньому ринку, в тому числі і металургів. За останні чотири місяці юань втратив майже десяту частину своєї вартості. Це дозволило значно наростити обсяги експорту китайського прокату і знизити його вартість на світових ринках. Не потрібно пояснювати, чим саме загрожує поява на міжнародних торгових майданчиках значної кількості дешевого китайського металу.

Надія залишається тільки на аграріїв, які забезпечують близько 40% всієї валютної виручки країни. Через несприятливі погодні умови в цьому році урожай зернових в світі буде дуже скромним. Експерти IGC прогнозують падіння обсягів виробництва пшениці в 2018/2019 МР до ​​п'ятирічних мінімумів. А тому в Європі наша пшениця буде нарозхват. До того ж ціни на неї будуть високими. За оцінками МінАПК, в нинішньому році українські фермери зберуть близько 11 млн. т. продовольчої пшениці. Питання лише в тому, скільки наші чиновники дозволять її вивезти, щоб самим не залишитися без хліба.

Є ще кілька чинників, які гратимуть проти гривні. По-перше, необхідність обслуговування держборгу. Нинішній рік — один з пікових за виплатами. За шість місяців цього року ми виплатили 104,725 млрд грн. Всього ж, за інформацією Мінфіну, в 2018 році Україна повинна повернути кредиторам 325,53 млрд грн. «По-друге, це сезонний фактор, пов'язаний з традиційним дефіцитом держбюджету в другому півріччі. В цей час бюджет, як правило, направляється на соціальні потреби і капітальні витрати», — говорить керівник аналітичного підрозділу ICU Олександр Вальчишен. Але якщо Україні вдасться домовитися з МВФ, Мінфін вже восени може вийти на зовнішні ринки запозичень, що дозволить вирішити бюджетні проблеми.

Словом, доки у рівнянні курсу дуже багато невідомих, щоб точно вирахувати, скільки ми будемо купувати «американця» через місяць, а тим більше, до кінця року. На думку Андрія Шевчишина, восени курс перебуватиме в діапазоні 28-29,5 грн/$. «Середній курс варто очікувати на рівні в 27,5 грн/$. При песимістичному сценарії курс може зрости до 28 грн/$ вже до листопада», — вважає Максим Пархоменко, аналітик Альпарі. «Прогнози щодо курсу більшою мірою залежать від планів НБУ щодо участі в роботі ринку», — уточнює Юрій Крохмаль з АТ «ОТП Банк». — Швидше за все, восени курс залишиться в діапазоні 26,5-27,5 грн/$ і традиційно піде у зростання до кінця року».

Скільки восени буде коштувати євро

Курс євро в Україні багато в чому буде залежати від поведінки валютної пари євро/долар на світових ринках. Доки все говорить за зміцнення «американця». Економічна політика США демонструє наочні успіхи. Прогноз щодо ВВП США в 2018 році зростає разом з фондовими індексами. Рівень безробіття до середини наступного року повинен знизитися до найнижчої позначки за останні 50 років. В результаті розпочатих США торгових воєн, економіки Єврозони та Китаю вже почали відчувати серйозні проблеми. Закріплюючи успіх, Трамп, швидше за все, буде збільшувати імпортні мита й далі, що дозволяє американським виробникам не боятися зміцнення долара. При цьому 88% респондентів, опитаних Wall Street Journal, очікують, що Федрезерв в цьому році у чотири рази підвищить відсоткову ставку. І це також підігріває інтерес до американської валюти.

«Також, одним з основних факторів волатильності для валютної пари є введені США санкції проти Ірану і дії у відповідь європейських компаній, що мають свої інтереси в постачанні іранської нафти на світові ринки. В цілому більшість великих гравців ринку підтримують висхідний тренд до рівня 1,17 з можливою корекцією до 1,15 », — каже Євген Міюц, провідний експерт департаменту казначейства та фінансових установ АТ «ОТП Банк».

«Євро зараз слабшає проти долара США. На користь останнього грає більш сильне зростання американської економіки в порівнянні з єврозоною. Також ФРС США підвищує відсоткову ставку більш агресивно, що забезпечує більш високу дохідність за держпаперами США в порівнянні, наприклад, з держпаперами Німеччини — лідера єврозони. Однак уже в кінці року — початку наступного очікується розворот в бік більш сильного євро і, відповідно, слабкого долара. Співвідношення валют, за нашими прогнозами, буде близько 1.2-1.25. На це може вплинути переоцінка торгового конфлікту США-ЄС, нова хвиля риторики від адміністрації президента США про шкідливість сильного долара для економіки США і ряд подібних факторів. Курс гривні до євро в цей період ми прогнозуємо в діапазоні 33-35 грн/євро », — резюмує Олександр Вальчишен.

Тамара Зверухо

Коментарі - 2

+
+83
AleksandrBank
AleksandrBank
16 серпня 2018, 9:51
#
Супер статья, объемная.
Если юань теряет в цене 10%, то если и гривна просядет на 10 процентов будет логично с точки зрения конкуренции на внеш.рынка и начатых торговых войнах.

Прогноз одного из банкиров, что курс будет 26,5-27,5 осенью, я мало верю. Думаю реально будет выше. Если 10% стоимости потерять выйдем на курс 29 грн.
2018 — начала реальных торговых войн в мире, пока будет Трамп — они не закончатся. Можем многим это не нравится, но экономика США реально крепчает и привлекает инвесторов, безработица как сказано на самом низком уровне.
+
+97
Алексей Островский
Алексей Островский
16 серпня 2018, 10:36
#
Думаю 29 увидим где-в октябре, а к декабрю разгонят до показателей в бюджете-30.1.С февраля и до выборов доллар опять снизят, чтобы показать электорату стабильность. А после выборов эгегей только сам бог знает какой будет курс. Думаю не менее 32
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися