Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 липня 2018, 16:32

ОВДП та курс: хто хитнув минулого тижня

Минулого тижня гривня ослабла до 26.76 (офіційний курс на понеділок, 30 липня) і продовжила послаблюватись на початку цього тижня. У той же час обсяг продажу іноземної валюти на межбанку зріс майже вдвічі до 360 млн долл минулої п’ятниці. Що стало причиною, спробував розібратися старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

Як видно з інформації НБУ щодо обсягів продажу валюти, за минулий тиждень було укладено угод з купівлі/продажу іноземної валюти на понад $1.5 млрд долл, що значно вище типових показників. У четвер та п’ятницю обсяг угод з валютою сягнув $345 та $360 млн відповідно, і такі або навіть більші обсяги цього року спостерігались лише кілька разів, і переважно навесні, коли відбувався притік коштів у гривневі ОВДП. Наприклад, 7 лютого обсяг угод складав 459 млн долл.

Хто ж так цікавився валютою і навіщо? А все досить прозаїчно. У січні та лютому притік коштів у гривневі ОВДП був досить активним від усіх категорій інвесторів. За ці два місяці портфель гривневих облігацій зріс на понад 7 млрд грн, в т.ч. і за рахунок зменшення портфелю валютних. І впродовж травня-липня частина інвесторів вирішила повернутись назад у валютні інструменти, зокрема, у валютні облігації.

На минулому тижні Мінфін виплатив 5.6 млрд грн за ОВДП, в т.ч. понад 4 млрд грн погашень, та 105 млн долл погашень за валютними інструментами. А натомість розмістив — 1,2 млрд гривневих та 132 млн валютних облігацій, які розподілились переважно між банками та небанківськими фінустановами, і невелика частина була куплена приватними інвесторами.

Навіть якщо всі отримувачі виплат цих 105 млн доларів вирішили вкласти свої кошти знову в ОВДП, частині з них потрібно було знайти додатковий обсяг валюти, щоб оплатити їх у середу, оскільки через специфіку проходження валютних платежів, свої кошти від погашень частина інвесторів ще не отримувала на момент оплати за нові ОВДП.

Крім того, додатковий тиск на валюту і не для придбання ОВДП створили нерезиденти. Минулого тижня вони зменшили портфель гривневих ОВДП майже на мільярд гривень, і найімовірніше теж купували валюту. А це майже мільярд гривень чи приблизно 36 млн долл.

І таким чином ми отримуємо попит щонайменше на 170 млн доларів, що власне і стал тим додатковим попитом на валюту минулого тижня, та міг спровокувати послаблення гривні. Адже купувати валюту почали ще у вівторок, та продовжили в середу і четвер спершу за результатами аукціону та згодом після погашень ОВДП.

У додаток до цього зростали обсяги відшкодування ПДВ та витрат бюджету, що могли вплинути на ринок через зменшення пропозиції валюти експортерами. У четвер казначейство сплатило 1.7 млрд грн відшкодування, або третину всього відшкодування з початку місяця, а минулої п’ятниці продовжило такі виплати.

Щоб зменшити тиск, НБУ був змушений продавати валюту, яку він купував на ринку практично всю першу половину року. За минулий тиждень регулятору довелося продати близько 100 млн долл, що задовольнило частину надлишкового попиту та не дозволило превалювати спекулятивним настроям.

Коментарі - 3

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 липня 2018, 17:01
#
Эту тему обсосал уже каждый, кто только мог.
+
0
0525ch
0525ch
31 липня 2018, 18:12
#
А чего дальше ждать?
+
+15
spekulant
spekulant
1 серпня 2018, 8:17
#
https://youtu.be/UHbn-dXqh5w
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися