Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 серпня 2018, 11:01

Аудиторська звітність банків. Що зміниться

На початку серпня Національний банк України затвердив нове Положення про порядок подання банком до НБУ аудиторського звіту за результатами щорічної перевірки фінансової звітності.

Але це ще не всі новини. З 1 жовтня 2018 року набуває чинності Закон про аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності. Що змінять ці документи в процедурі проходження аудиту банками, «Мінфіну» розповіла партнер, керівник галузевої практики фінансового сектора KPMG в Україні Ганна Пархоменко. 

Норми недавньої постанови НБУ про порядок подання аудиторського звіту не є абсолютно новими для аудиторського та банківського ринку. Зокрема, можливість усунути аудиторську компанію від проведення аудиту у НБУ була і раніше. Раніше НБУ вів реєстр аудиторських компаній, які можуть проводити аудит банків і мав право усувати недобросовісних учасників ринку, якщо вони видавали висновки, що не відповідають стандартам аудиту. Такі приклади можна було спостерігати протягом останніх кількох років, коли від проведення аудиту банків були відсторонені деякі великі аудиторські компанії.

Після набуття чинності 1 жовтня 2018 року Закону про аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності НБУ більше не буде уповноважений вести реєстр аудиторських компаній, але буде затверджувати до підписання контракту аудиторську компанію, яка обрана конкретним банком в ході тендеру на проведення аудиту. НБУ також матиме право відхиляти аудиторські компанії від проведення аудиту в банках, якщо аудиторська компанія не дотримується вимог стандартів аудиту, законодавства України та нормативно-правових актів НБУ, що стосуються зовнішнього аудиту банків. Нова постанова НБУ буде діяти до 2021 року.

Крім того, даною постановою передбачена норма, згідно з якою НБУ в разі виявлення з боку аудиторської компанії професійних порушень, які є підставою для дисциплінарних стягнень, має право звернутися до Інспекції з контролю якості при Органі громадського нагляду за публічно значущими компаніями, до яких відносяться банки. Згідно закону про аудит дисциплінарні заходи включають як штрафи, так і позбавлення аудиторської компанії відповідної ліцензії.

В цілому, прийнята НБУ постанова спрямована на підвищення якості внутрішніх процесів з контролю якості послуг аудиторських компаній.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися