Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 серпня 2018, 8:02

Міжбанк і готівковий ринок: чому не варто чекати дешевої валюти

Перші три дні минулого тижня гривня активно тіснила долар на валютному ринку. До ранку середи курс просів нижче 27 гривень. Але на цьому позитив закінчився.

За другу половину тижня нацвалюта швидко втратила свій потенціал зміцнення. До вечора п'ятниці долар котирувався на рівні 27,29 / 27,33 і є ймовірність подальшого зростання.

Основні причини зльоту котирувань:

1) Збільшення попиту на валюту з боку імпортерів. Підбурювачами спокою серед покупців були нафто- і газотрейдери, торговці вугіллям, великі мережі продуктів харчування та електроніки. Не особливо відставали від них і дрібні фірми. Саме за невеликими лотами таких компаній фіксувалися максимальні котирування. Спостерігаючи зростання попиту, експортери знову почали притримувати валюту і задирати курс, в чому їм активно допомагали спекулянти;

2) Початкове зростання котирувань на міжбанку призвело до зльоту цін в обмінниках. Різниця готівкового та безготівкового курсів стимулювала спекулятивні операції на обох сегментах валютного ринку і призвела до розігріву котирувань як на торгах, так і в пунктах обміну. Зростання готівкового курсу нервує українців. Громадяни активніше купують валюту, побоюючись подальшої девальвації.

Частково попит збільшився і за рахунок фермерських господарств. Вони продавали врожай за готівкову гривню і конвертували її в валюту до нового сільськогосподарського сезону;

3) Збільшення попиту на валюту з боку нерезидентів, які продовжують фіксувати валютний прибуток. В міру погашення Міністерством фінансів України гривневих ОВДП, куплених іноземцями, нерезиденти все активніше виводять зароблене за кордон. За даними НБУ, на 1 серпня обсяг ОВДП у власності нерезидентів склав 8,8 млрд. грн, що на 12,5% нижче за показник на початок липня.

Про серйозні проблеми валютного ринку говорить і те, що зростання курсу проходило на тлі падіння ліквідності в банківській системі. Так зазвичай не відбувається. При низькій ліквідності в системі курс нацвалюти повинен зміцнюватися через дефіцит гривні і скидання валюти клієнтами та банками. Це аксіома. Але на цьому тижні коррахунки банків впали до рекордно низького рівня в 37,6 млрд. гривень, і це не завадило долару на торгах злетіти при продажу до 27,33 гривень. Це підтверджує наявність серйозних диспропорцій в грошово-кредитній та валютній політиці в країні.

Частина гривні з коррахунків банків пішла на закупівлю ними нової порції ОВДП, які тепер по нормативній базі НБУ входять в розрахунок показника ліквідності. Казначеї просто зробили більш дохідними активи своїх банків. В останні дні Мінфін України розмістив цінні папери майже на 10 млрд гривень. Більша їх частина — ОВДП, які зараховуються в цей норматив. Справа в тому, що за залишками коштів на коррахунках банків в Нацбанку регулятор нічого не платить фінустановам, а по облігаціях прибутковість коливається в районі облікової ставки. Банкіри просто вклали частину коштів зі своїх коррахунків в більш прибуткові активи.

НБУ намагався боротися з аномальним зростанням курсу. У понеділок, четвер і п'ятницю він провів інтервенції з продажу долара. За нашими даними, впродовж останніх днів він продав не менше $ 40-50 млн через Matching по курсам від 27,10 до 27,20 гривень. Але це лише частково збило зростання котирувань.

Що вплине на курс найближчим часом

1) Наближення періоду бюджетних розрахунків і господарська діяльність підприємств. Бюджетні дні вже не за горами і компаніям доведеться акумулювати гривню для розрахунків з державою. Крім того, підприємства очікують період авансових виплат персоналу, що також збільшить потребу в нацвалюті. Це буде знижувати тиск на валютний ринок;

2) Зниження ліквідності в банківській системі. Дії НБУ і Міністерства фінансів. Активна відкачка Мінфіном України та Нацбанком гривні за рахунок продажів нових ОВДП і депозитних сертифікатів, поступово знизить можливості маневру у спекулянтів. Їм буде складніше розгойдувати курс і це спрацює на зниження курсу.

Інтервенції Нацбанку з продажу долара також зменшують гривневі ресурси банків та їх клієнтів (банки купують валюту і перераховують гривню НБУ). Це призводить до дефіциту гривні на ринку і стимулює збільшення пропозиції на міжбанку. Валюту продають і клієнти, і банки — з власної позиції.

Але головним союзником гривні на цьому тижні все ж буде необхідність швидкого проведення бюджетних платежів у клієнтів.

Розкручувати готівковий ринок до нескінченності спекулянти теж не можуть. Є природна межа на попит і при її досягненні котирування міжбанку і обмінників почнуть звужуватися. Це знизить прибутковість спекулятивних переливів у форматі «безнал-нал» і стабілізує курс.

Але оскільки український міжбанк дуже малий і зарегульований, Нацбанк залишається основним гравцем на міжбанку, здатним фактично «рухати» ринок в потрібному йому напрямку.

Інша справа, що не завжди чиновники оперативно встигають зреагувати на те, що відбувається. А іноді вони й самі стають заручниками дій і рішень інших держструктур і уряду в частині управління і контролю за фінансовими і валютними потоками в країні. Особливо в період передвиборних обіцянок.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на тиждень:

13 — 16 серпня (понеділок — четверг). Основними гравцями на міжбанку в цей період будуть великі експортери та імпортери, нерезиденти, які отримали гривню від погашення ОВДП і сам НБУ. Істотний вплив в цей період на тренд по курсу на міжбанку буде надавати попит на валюту на готівковому ринку. Обсяги операцій складуть до $ 430-490 млн. при укладанні до 530-620 угод.

Пік активності міжбанку буде спостерігатися в період вівторок-четвер, так як бізнесу треба не тільки забезпечити проведення господарських операцій в повному обсязі, а й підготуватися до майбутніх податкових платежів.Для цього потрібна гривня і експортери будуть охочіше продавати валюту, а імпортери знизять свої апетити по її скупці. Адже їх теж чекають розрахунки з державою.

17 серпня (п'ятниця). Ми не очікуємо особливого зниження обсягів угод клієнтів через ефект кінця робочого тижня. Причина — початок періоду бюджетних розрахунків змусить всіх учасників міжбанку «забути» про зниження активності до закінчення податкових днів. Обсяги операцій за розрахунками «Мінфіну» будуть в межах $ 400-440 млн. при укладанні до 480-520 угод.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень ми прогнозуємо продовження курсових коливань з частою зміною котирувань в обмінниках протягом дня. Ринок прощупує курсову межу платоспроможного попиту за курсом і як тільки попит зупиняється — йде відкат котирувань.

Першу скрипку з курсоутворення на валютному ринку буде на цьому тижні грати все ж міжбанк.

Коридор по долару на готівковому ринку на цей тиждень ми прогнозуємо в межах 27,15-27,65 гривень. Спред по долару в банках складе до 35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 25 копійок.

На міжбанку. Як і минулого тижня — поведінка НБУ, дії великих гравців і співвідношення готівкового та безготівкового курсів будуть визначати тренд на міжбанку.

Допоможе гривні наближення періоду податкових платежів, а проти неї буде грати психологічний настрой ринку на подальшу девальвацію, малопрогнозований попит на готівковому ринку і дії нерезидентів, які скуповують валюту після погашення ОВДП.

Нацбанку доведеться періодично виходити на торги для покриття дефіциту валюти на міжбанку. Застосовувати НБУ буде в основному «тихий» Matching.

За нашими розрахунками дефіцит валюти за тиждень не перевищить $100-120 млн. і НБУ для стримування курсових коливань доведеться витратити не менше $60-80 млн.

«Мінфін» прогнозує продовження досить складної ситуації на міжбанку з періодичними ситуативними перекосами попиту і пропозиції і котирування безготівкового долара на цьому тижні в межах коридору 27,10 -27,50 гривень.

Особливого ​​зміцнення гривні не відбудеться навіть у разі активних розпродажів валюти клієнтами в дні бюджетних платежів. Причина — необхідність у Нацбанку відновлювати витрачені ЗВР змусить регулятор скуповувати весь потенційний надлишок валюти на ринку, що і утримає курс долара від істотного просідання.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
+45
Maleficarum
Maleficarum
13 серпня 2018, 8:40
#
«Раскручивать наличный рынок до бесконечности спекулянты тоже не могут. Есть естественный потолок по спросу и при его достижении котировки межбанка и обменников начнут сужаться» Если спрос на МБ будет выше предложения- то наличный рынок уходит в горы автоматом. НБУ конечно- должен тушить эти пожары в разнице между спросом и предложением на МБ. Но видать НБУ выдохся уже слив в середине лета ( с 23 -го июля) около 500-ста мультов Курс не просадили И видя всю тщетность попыток в сим направлении НБУ с МБ «самоустранился» Те вливания по 5-10 мультов через непрозрачную систему — может поддерживать только «избранных » На всех уже видно зелени на хватает заливать.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 серпня 2018, 9:39
#
Активный спрос на валюту может продолжиться со стороны импортеров, это и далее может поднять курс. Плюс выход части гривны после ОВГЗ в валюту, может добавить топлива.
Эта неделя выплата авансов, а также части налогов. 20-е число понедельник след.недели, и никто не будет тянуть до последнего, скорее произойдет все на этой неделе.
Больше всего плохо то что психологически давит на рынок более высокий курс в дальнейшем, если бы у нас было все хорошо с МВФ и ЕС, и мы реально выходили на финишную прямую, то это б остудило страхи.
Наличный сейчас кстати более плавно реагирует. На выходных он был очень спокоен. Как сдавали немало, так и покупали.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116602/
+
+45
vetalmihey
vetalmihey
13 серпня 2018, 11:40
#
Бакс на всех рынках развивающихся стран укрепился, почему этой причины нет в статье?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 серпня 2018, 12:06
#
Логично.
Это важно учитывать, так как у нас всегда удивление от того, почему доллар дорожает. Все думают только у нас.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися