Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 серпня 2018, 19:17

Гривневі кошти бізнесу та валютні депозити населення прискорили зростання — НБУ

У липні 2018 року банки активно залучали кошти — обсяг депозитного портфелю у гривні в цілому по банківській системі зріс на 1,5% до 515,4 млрд грн. Про це свідчать попередні дані «Грошово-кредитної статистики» за липень 2018 року.

У липні 2018 року банки активно залучали кошти — обсяг депозитного портфелю у гривні в цілому по банківській системі зріс на 1,5% до 515,4 млрд грн.
Фото: vlada.io

Найбільш активно минулого місяця банки залучали кошти бізнесу. Залишки коштів на корпоративних рахунках підвищилися на 3,6% до 395,7 млрд грн. Зокрема, залишки на гривневих рахунках бізнесу в платоспроможних банках – на 6,3% до близько 260 млрд грн. Водночас депозити підприємств в іноземній валюті скоротилися на 3,3% до 5,0 млрд доларів (у доларовому еквіваленті).

На відміну від корпоративних депозитів, залишки гривневих коштів населення в платоспроможних банках у липні скоротились ‒ на 3,1% до близько 254,7 млрд грн, що головним чином мало сезонний характер.

Зниження обсягу вкладів населення у національній валюті відбувалось переважно на рахунках на вимогу, в тому числі на карткових, після їх суттєвого зростання у червні. Цей факт одночасно зі зростанням коштів на вимогу корпорацій може свідчити про активне здійснення населенням споживчих витрат.

У липні пожвавився притік коштів фізичних осіб в іноземній валюті – зростання за місяць становило 1,9% до 8,6 млрд доларів (у доларовому еквіваленті).

В цілому обсяг депозитів населення за підсумками минулого місяця зріс на 0,2% до 485,6 млрд грн.

Кредитний портфель банків у гривні в липні зріс на 1,5% до 593,7 млрд грн

Банки продовжували активно кредитувати населення, насамперед на споживчі потреби – за місяць портфель гривневих кредитів населенню зріс на 3,1% до 121,3 млрд грн.

Портфель кредитів корпоративному сектору за цей період збільшився на 1,8% до близько 859,5 млрд грн, з них портфель гривневих кредитів зріс на 1,1% до 471,4 млрд грн, а валютних – на 0,5% до 14,5 млрд доларів (у доларовому еквіваленті).

Зростання попиту на кредити як з боку корпоративного сектору, так і населення відповідає очікуванням банків. Зростання попиту населення на кредити банки пов’язують із зниженням кредитних ставок, покращенням споживчих настроїв та скороченням заощаджень домогосподарств. Головними чинниками попиту на кредити з боку бізнесу банки вважають потреби в оборотному капіталі та інвестиціях.

Вартість гривневих кредитів та депозитів майже не змінилась

Процентні ставки за гривневими кредитами як для бізнесу, так і населення майже не змінилися.

З огляду на значний профіцит ліквідності банківської системи, суттєвий приплив коштів у попередні періоди та сезонне скорочення залишків депозитів, вартість вкладів населення в липні не змінилась і залишалася на рівні 10,7% річних в гривні та 2,3% річних в іноземній валюті.

Посилення конкуренції між банками за корпоративних клієнтів призвела до незначного підвищення дохідності гривневих депозитів бізнесу ‒ на 0,4 в. п. до 12,0% річних.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися