Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 серпня 2018, 11:07

Міжбанк в середу: на що варто розраховувати за курсом

У середу на валютному ринку ми очікуємо закріплення гривні нижче рівня в 27 гривень. Але при цьому не варто сподіватися на дуже значне просідання курсу нижче цього порога.

У середу на валютному ринку ми очікуємо закріплення гривні нижче рівня в 27 гривень.
Фото: politeka.net

Причина одна - Нацбанк багато витратив на попередньому тижні на утримання гривні (інтервенції проводилися практично щодня) і тепер буде відкуповуватися на міжбанку. Це утримає долар від істотного просідання. Та й бюджету не вигідно значне падіння курсу - від цього суттєво страждають митні збори та податки.

З іншого боку - зростання інфляційних процесів в останні дні липня-початку серпня через зростання курсу боляче б'є по іміджу Нацбанку. Складно з розумним обличчям розповідати про те, що інфляція під контролем і не вийде за заплановані показники на поточний рік при тому, що стрімко дорожчають як енергоносії, послуги і перевезення, а також продукти харчування. І це ще до періоду основних стрибків цін восени і взимку. А дорожчають вони в значній мірі за рахунок курсового стрибка останнього місяця.

Тому регулятор намагатиметься бути хорошим для всіх. І курс до рівня в 26,0 -26,20 гривень (як було ще місяць тому) вже не верне, щоб підтримати бюджет. Але й вище 27,10 гривень його зараз не підніме - соціальне невдоволення та загрозу втрати своїх посад для чиновників Нацбанку після виборів ніхто не відміняв. А політична метушня перед виборами - вже реалії сьогоднішнього дня. Тому НБУ буде намагатися шукати компроміси між інтересами великих гравців міжбанку, держсектором, і частково - населенням.

Психологічний настрій на розворот ринку в бік зміцнення гривні останніх днів спрацює і сьогодні. «Мінфін» очікує в середу падіння котирувань долара на міжбанку нижче 27 гривень і коридор по курс в межах 26,90-27,00 гривень.

Ми прогнозуємо на сьогодні обсяги операцій та активність міжбанку в межах: до 610 угод на суму до 450 млн доларів. Корекція курсу продовжиться.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,90-27,10 і продаж 27,07-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,00-27,115 гривень та продаж 27,14-27,25 гривень.

Про тенденції на торгах за 7 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні різко покращилися.

І за офіційним курсом, і за ринковим думка майже однакова - 46% за офіційним і 48% за ринковим (у вівторок таких було тільки 25% і 29% відповідно) респондентів вважають, що долар надовго повернеться до рівня нижче 27,00 гривень. 54% (за офіційним) і 52% (за ринковим) з опитаних поки не сумніваються в його закріпленні на рівні істотно вище 27,01 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 серпня 2018, 11:20
#
Настрой 26,90-27,02.
Т.е. может и остаться, может и просесть. Действительно просесть сильно никто не даст, нужно делать запасы для НБУ.

Что интересно в банках курс продажи 27,15. Порой ниже чем в обменниках сейчас.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116602/
+
0
Pablito
Pablito
8 серпня 2018, 11:21
#
Поглядим, что будет эдак 20-27 августа. Это и будет показатель. Пока — все зыбко.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
8 серпня 2018, 11:32
#
Ничего хорошего не будет. Прошла инфа что порошенко с Помпео говорил по тлф в частности и о сотрудничестве с МВФ Как СМИ выложили ответ Помпео « Выполняйте все предписания МВФ» То есть- пока нет подвижек В осень будем входить без транша.
+
+23
Maleficarum
Maleficarum
8 серпня 2018, 11:24
#
«Причина одна — Нацбанк значительно потратился на предыдущей неделе на удержание гривны (интервенции проводились практически ежедневно) и теперь будет откупаться на межбанке» Вот и понаблюдаем сколько НБУ откупит из тех 400-сот мультов что слил с 23-го июля по 6-ое августа. Главное чтобы «Минфин» информировал о всех выкупах Нацбанка.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися