Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 серпня 2018, 11:00

Валютний ринок: чи зупиниться долар і коли чекати корекцію

У понеділок ситуація на валютному ринку залишиться непростою, а курсові коливання збережуться.

У понеділок ситуація на валютному ринку залишиться непростою, а курсові коливання збережуться.
Фото: pixabay.com

Основним каталізатором цих стрибків котирувань залишається «дорогий» долар на готівковому ринку - продаж на ранок в обмінниках коливається в межах 27,35-27,50 гривень. Міжбанк у п'ятницю завершився котируваннями 27,10/27,125. Істотна різниця в ціні валюти буде провокувати банки і фінансові компанії на купівлю валюти на міжбанку і перепродажу її на готівковому ринку.

Протистояти великій грі на міжбанку буде Нацбанк і як не дивно - самі імпортери. НБУ намагається приборкати зростання курсу за рахунок проведених інтервенцій (поки не дуже ефективно, але частково гальмуючи збільшення курсу), а у компаній-покупців валюти кількість гривні вельми обмежена і тому частина з них починає знімати заявки, чекаючи корекції курсу, а не постійного зростання.

«Мінфін» теж очікує корекцію долара після його зльоту за останні кілька тижнів і вважає, що попит на готівковому ринку теж видихається. Це також змусить спекулянтів зменшити апетити по розгойдування котирувань на обох сегментах валютного ринку.

Єдине, що може знову додати новий імпульс в зростанні валюти - це якщо після погашення чергових порцій ОВДП на цьому та наступному тижні - одержувачі грошей почнуть знову активно скуповувати валюту. Але ми сподіваємося, що навіть ті нерезиденти, які отримають кошти від цих погашень не стануть розганяти ринок. Їм самим вигідно купити валюту дешевше і ажіотаж їм ні до чого.

Проте, сьогодні спекулянти поки будуть знову намагатися розгойдувати курс, підігруючи великим експортеров. Це і буде забезпечувати періодичні стрибки курсу протягом дня.

За нашими розрахунками в понеділок обсяги операцій і активність на міжбанку буде знаходиться в межах: до 610 угод на суму до 450 млн доларів.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні продовження курсових протистоянь інтересів великих гравців на міжбанку і коридор по долару на торгах в межах 27,10-27,20 гривень. Гра «на підвищення» продовжиться, але корекція вже не за горами - надто вже жваво розігнали долар і покупці починають зупинятися в своїх бажаннях і можливостях скуповувати «дорогий» долар.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,95-27,21 і продаж 27,35- 27,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,36 гривень та продаж 27,45-27,50 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні стали ще більш песимістичними за ринковим і офіційним курсом.

І за офіційним курсом, і за ринковим думка єдина - тільки 20% (в п'ятницю ще було 24%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,00 гривень. 80% опитаних вже не сумніваються в його закріпленні на рівні істотно вище 27,01 гривень.

Якщо сьогодні в перебігу дня не відбудеться корекції курсу - з завтрашнього дня «Мінфін» встановить нову шкалу опитування, виходячи з нових реалій ринку.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 11

+
+126
Maleficarum
Maleficarum
6 серпня 2018, 11:23
#
Коррекция ( отскок) составит на нале максимум десять- пятнадцать копеек Затем опять рост. Оный будет уже усиливаться к сентябрю месяцу… Пока на нале спрос превышает предложение… Для «десятикопеечной» коррекции НБУ надо ещё лить доллар на МБ. Стоит ли игра свеч? Надо учесть тот факт что НБУ не полностью удовлетворяет рынок по суммам заливок. Если сегодня лить- то надобно в чистую удовлетворить весь спрос…
+
+27
giani
giani
6 серпня 2018, 11:29
#
Заметил улучшение аналитики на этом портале в последнее время как по содержательности, глубине и качестве анализа, так и по стилистике. Например, уже нет перлов типа «рынок разворачивается» (к нам передом, а к НБУ задом) и т.п. Возможно, другой автор у статей, жаль не подписываются.
+
0
giani
giani
6 серпня 2018, 11:34
#
На межбанке курс начал снижаться — 3 коп от цены открытия, что там происходит?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 серпня 2018, 12:02
#
По идее все в пользу больше небольшого роста. Коридор 27,09-27,19. Вопрос в том на сколько долго готовы импортеры ждать, если поймут что далее роста существенного не будет, начнут скидывать те кому нужно в первой половине августа гривна.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116602/
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 серпня 2018, 12:59
#
НБУ сбил рост своими вливаниями.
Интересно, сами экспортеры выйдут после обеда
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 серпня 2018, 15:11
#
НБУ решил пойти против спекулянтов. Долго экспортеры держать валюту не смогут, тем которым нужна гривна для деятельности скоро начнут продавать. НБУ решил их дожать — как я смотрю по стратегии.
При этом он продал по 27,15. Хорошо наварился. Курс сейчас пошел хорошо в низ, можно и скупить проданное по 27,07-27,09. Я так понял экспортеры начали слив.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
6 серпня 2018, 12:06
#
«По идее все в пользу больше небольшого роста. » Если НБУ не зальёт- то рост продолжится А сегодня как раз можно было бы залить На нале с самых высоких бидов- спрыгивают… НБУ этот процесс мог бы усилить заливкой своей и просадить доллар.
+
0
kozyrev
kozyrev
6 серпня 2018, 12:43
#
НБУ продает валюту в тихом режиме https://minfin.com.ua/currency/mb/
+
+8
Maleficarum
Maleficarum
6 серпня 2018, 12:46
#
Ну значит процесс пошёл Отскок есть Но не обольщайтесь особо То 10-15 копеек максимум Чисто зафиксить прибыль.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 серпня 2018, 12:53
#
Т.е. НБУ и далее решил вливать в рынок. Я думаю он также понимает, что рано или поздно экспортеры выльют на рынок валюту, и не дает вверх задрать курс.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
6 серпня 2018, 12:57
#
«, что рано или поздно импортеры выльют на рынок валюту, и не дает вверх задрать курс.» НБУ надёгу питает что экспортёры станут излишки лить свои на МБ и НБУ всё выкупит. Это обстоятельство сразу погонит опять курс вверх на МБ Так что просадки особой не будет НБУ будет выкупать всё что можно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися