Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 серпня 2018, 14:28

Чи повернеться долар до 26 грн.

Валютна осінь цього року прийшла в Україну влітку. Курс долара вже навряд чи повернеться до колишньої позначки в 26 грн. Про це пише фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса в своєму блозі на «НВ».

Експерт зазначає: і фондовий ринок США, і американська економіка, і доходи корпорацій продовжують рости, що привертає інвесторів. А ось ринки країн, що розвиваються відчувають себе не так добре. «Середня температура по палаті» тут впала, борги ринків втратили близько відсотка, а акції — 2%. Китайці і всі ринки переживають з приводу чергового витка торгового протистояння з США. Турецька ліра продовжує падати, а рубль і російські папери опинилися під ударом після того як законодавці США озвучили свої пропозиції щодо нових санкцій.

Український ринок пішов за прикладом інших ринків, що розвиваються, і впав, за підсумками тижня. Підтримки від МВФ ми поки не отримали і навряд чи отримаємо найближчим часом, так як у бюрократів з Вашингтона починається сезон відпусток, з яких вони повернуться вже ближче до осені. Тобто, раніше вересня в уряду не вийде поповнити казну за рахунок випуску евроблигаций, — пише Фурса. Але, якщо руху єврооблігацій залишаються помірними, то акції некотрих українських компаній, які торгуються за кордоном, показали чудеса волатильності. Акції «Феррекспо», наприклад, впали на 20%.

На внутрішньому ж ринку гривня переступила психологічний поріг в 27. І курс в найближчі місяці навряд чи повернеться до рівня 26. «Сезонне ослаблення стартувало, не чекаючи походу дітей в школу. І погашення ОВДП, в яких сиділо чимало нерезидентів, стало тим самим тігером », — пише Сергій Фурса. На внутрішньому ринку зараз активізувався Мінфін: після оголошення інформації про рекордно низькі залишкі на рахунках Держказначейства, активізувалися аукціони з залучення боргу. На позаплановому аукціоні в четвер Мінфін залучив 2,1 млрд. гЧрн. А в розкладі на вівторок з'явилися короткі (3 і 6 місяців валютні облігації). І це на тлі чуток, що за цими паперами уряд готовий піднімати ставки. І навіть називають рівень в 6%. «Щоб ці розміщення стали можливі, Нацбанку навіть підкоригував норми ліквідності, віднісши облігації до самих ліквідних інструментів, що має посилити потенціал банків по їх купівлі», — пише Фурса.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися