Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 липня 2018, 18:09

НБУ змінив порядок обміну інформацією про валютні операції клієнтів

Національний банк вводить зміни в нормативно-правові акти, які розширюють можливості банків щодо обміну інформацією про валютні операції клієнтів.

Національний банк вводить зміни в нормативно-правові акти, які розширюють можливості банків щодо обміну інформацією про валютні операції клієнтів.
Фото: finclub.net

Що нового: Врегульовано питання обміну інформацією про валютні операції клієнта між уповноваженими банками та ліквідаторами банків або юридичними особами, які утворилися в результаті ліквідації банку за рішенням власників, необхідні у випадку переходу клієнта до нового обслуговуючого банку та існування у нього незавершених операцій.

Обмін інформацією про незавершені розрахунки клієнта буде здійснюватись на паперовому носії виключно фельдзв’язком, спецзв’язком, поштовим зв’язком (рекомендованим або цінним листом). На сьогодні цей обмін здійснюється лише засобами електронної пошти Національного банку.

На банки покладено обов’язок належним чином здійснити перевірку достовірності отриманої інформації.

Банки зможуть купувати іноземну валюту за кошти клієнтів для обміну на іншу іноземну валюту, потрібну для виконання ними зобов’язань за зовнішньоекономічними договорами на міжбанківському валютному ринку та/або на міжнародному валютному ринку. Раніше операція з обміну на іншу іноземну валюту здійснювалась виключно на міжнародному валютному ринку.

Крім того, уточнено формулювання норми, яка регламентує здійснення уповноваженими банками купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на умовах «форвард». Уточненням чітко визначається, що банки можуть здійснювати такі операції з клієнтами-резидентами, що є суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, та/або з іншими уповноваженими банками.

Що це дасть: За словами НБУ, зазначені зміни нададуть можливість клієнтам, які раніше обслуговувалися у банках, які наразі ліквідуються/у яких процедура ліквідації вже завершена, та у зв’язку з цим не була забезпечена передача необхідної інформації засобами електронної пошти Національного банку України, купувати та/або перераховувати іноземну валюту, а новим обслуговуючим банкам – здійснювати дієвий контроль за валютними операціями клієнта. Також ці зміни сприятимуть підвищенню ефективності проведення операцій з торгівлі іноземною валютою.

Зміни закріплені постановою правління № 86 від 24 липня 2018 року «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», яка набуває чинності 27 липня 2018 року.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 1

+
+15
Maleficarum
Maleficarum
26 липня 2018, 18:16
#
НБУ бурную деятельность развил Каждый день какие то «эдикты» выпускает штампуя их… А что ещё делать то остаётся раз денег в ЗВР нет?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися