Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 липня 2018, 18:39

Банки фіксують активізацію кредитування МСП

Попит бізнесу на кредити зростає. Найбільше зростання прогнозується банками на кредити МСП, гривневі та короткострокові кредити бізнесу. Також фінустанови очікують на пожвавлення споживчого кредитування.

Попит бізнесу на кредити зростає.
Фото: domik.ua

Про це йдеться в аналітичному звіті «Опитування про умови банківського кредитування», оприлюдненому Національним банком.

Опитування проводилося з 20 червня до 10 липня 2018 року серед кредитних менеджерів 63 банків, на які припадає 98% активів банківської системи. У ньому йдеться про результати другого кварталу й очікування на третій квартал та 12 наступних місяців.

Більшість банків очікує збільшення корпоративного кредитування з кінця 2016 року, але саме в цьому опитуванні їхня частка досягла максимального значення – 81% (баланс відповідей 37%).

Зросла й частка фінустанов, що очікують на збільшення видачі кредитів домогосподарствам – 67% опитаних (баланс відповідей 51%). Банки також зберігають позитивні очікування стосовно приросту депозитів як населення (57% респондентів, баланс 42%), так і бізнесу (68% респондентів, баланс 34%).

У другому кварталі попит бізнесу на кредити дещо зріс, про що повідомили 48% опитаних банків (баланс відповідей 15%). Вони зафіксували збільшення попиту на всі види корпоративних кредитів, крім кредитів великим підприємствам. Головними чинниками попиту банки вважають потреби бізнесу в оборотному капіталі та інвестиціях, які стало важче фінансувати за власні кошти.

Банки зазначають про збільшення частоти схвалення заявок на кредити МСП та поступове пом’якшення стандартів кредитування малих і середніх підприємств.

У третьому кварталі фінустанови очікують на дальше зростання попиту на всі види кредитів бізнесу. Найоптимістичніші очікування стосуються кредитів МСП.

Зростання попиту населення на кредити у другому кварталі було помірним. Третина банків повідомила про підвищення попиту на споживчі кредити, чверть – на іпотеку. Насамперед ідеться про великі банки. На думку респондентів, попит на іпотеку виріс в першу чергу під впливом очікувань підвищення цін на нерухомість.

У споживчому сегменті збільшенню попиту сприяли зниження кредитних ставок, покращення споживчих настроїв та скорочення заощаджень домогосподарств.

Окремі банки зазначають, що для низки їхніх клієнтів вагомим фактором стало зниження можливості отримати кредит в інших банках.

На додачу до цього, кілька кварталів поспіль банки говорять про посилення конкуренції як у споживчому, так і в іпотечному кредитуванні не тільки з іншими банками, а й із небанківськими фінансовими установами.

У другому кварталі рівень схвалення заявок на іпотеку не змінився, проте помітно зросла частка схвалених заявок на споживчі кредити (про це повідомили 22% респондентів, баланс 15%). У третьому кварталі банки очікують, що попит на споживчі кредити виросте, на іпотечні – не зміниться.

Банки зазначили, що у другому кварталі збільшився кредитний ризик. У той же час, великі фінустанови звітували про зменшення процентного та операційного ризиків, малі та середні банки – про збільшення ризику ліквідності.

У третьому кварталі великі банки очікують одночасного збільшення кредитного, процентного, валютного ризиків та ризику ліквідності.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 2

+
+30
Maleficarum
Maleficarum
26 липня 2018, 11:12
#
«Большинство банков ожидает увеличения корпоративного кредитования с конца 2018 года, но именно в этом опросе их доля достигла максимального значения — 81% (баланс ответов 37%). Типа банк порошенко будет кредитовать „Рошен“? Так это уже было и видели чем закончилось… Собираются рвать когти перед выборами значит
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 липня 2018, 11:58
#
Спрос реально есть, иногда запросы не простые, и клиенты далеко не белые и пушистые в корп.бизнесе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися