Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 липня 2018, 13:15

НБУ прокоментував підписання конвенції MLI про уникнення подвійного оподаткування

Національний банк вітає підписання Україною багатосторонньої конвенції MLI, яка націлена на протидії розмивання бази і виведення прибутку з-під оподаткування.

Національний банк вітає підписання Україною багатосторонньої конвенції MLI, яка націлена на протидії розмивання бази і виведення прибутку з-під оподаткування.
Фото: zn.ua

За словами регулятора, після ратифікації конвенції Верховною Радою Україна зможе виконати два з чотирьох пунктів мінімального стандарту плану дій для боротьби з розмиванням бази оподаткування і переміщенням прибутків за кордон, розробленого Організацією економічного співробітництва і розвитку (План дій BEPS). А саме – Крок 6 (недопущення зловживання пільгами, передбаченими двосторонніми угодами) і Крок 14 (удосконалення процедури взаємного погодження шляхом вирішення спорів).

Проблема непродуктивного відпливу капіталу з України є вагомим ризиком для фінансової стабільності і, як наслідок, стримує більш активну лібералізацію валютного регулювання, особливо стосовно операцій фізичних осіб. Тому запровадження більш ефективного податкового регулювання в Україні шляхом імплементації частини Плану дій BEPS є однією з передумов остаточного переходу до вільного руху капіталу, відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції», — говорится в сообщении НБУ.

Однак, на переконання Національного банку, окрім двох вищезгаданих кроків із переліку Плану дій BEPS, для підтримки фінансової стабільності в Україні потрібно реалізувати й інші не менш важливі кроки:

— Крок 3: розкриття фізичними особами-резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють (КІК), і правила оподаткування таких компаній;

— Крок 4: обмеження витрат на фінансові операції з пов’язаними особами;

— Крок 7: запобігання штучному уникненню визнання статусу постійного представництва;

— Крок 13: правила звітності в розрізі країн для міжнародних груп компаній (входить до мінімального стандарту).

Водночас, ефективно втілити всі зазначені кроки (і ті чотири, що належать до мінімального стандарту, і ті три, які до нього не входять, але є не менш значущими) на думку Національного банку, можливо лише за умови співпраці між податковими органами України та інших держав.

Нагадаємо, що 23 липня міністр фінансів Оксана Маркарова підписала багатосторонню конвенцію, яка є важливим кроком для протидії розмиванню бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування (крок 15 Плану дій BEPS).

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися