Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 липня 2018, 7:59

Епоха неплатників добігає кінця

3 липня Верховна Рада прийняла в другому читанні довгоочікуваний закон № 6027-д, що передбачає захист прав кредиторів. Банкіри сподіваються, що тепер їм вдасться вирішити численні суперечки з недобросовісними позичальниками на свою користь.

Как депутаты защитили права кредиторов3 июля Верховная Рада приняла во втором чтении закон № 6027-д, направленный на защиту прав кредиторов.
Фото: nabu.ua

Чи дійсно ринок проблемних боргів в Україні очікують революційні зміни, і які схеми уникнення кредитних зобов'язань будуть перекриті, розбирався «Мінфін».

Великі очікування

6027-д вже вступив в силу, але діяти він почне не відразу, а тільки через три місяці з моменту публікації на сайті парламенту — в середині жовтня.

«Закон розблокує багато болючих для банківської системи проблем. Зміни, головним чином, торкнуться двох питань — поруки і іпотеки», — розповів «Мінфіну» начальник управління по врегулюванню кредитів корпоративного та малого бізнесу ОТП Банку Юрій Тітов.

Документ вносить зміни в ряд законодавчих актів. Найбільш важливі нововведення стосуються Цивільного кодексу. Депутати також змінили окремі норми законів «Про іпотеку» та «Про заставу». Менш істотні правки внесені в закони про нотаріат, держреєстрацію і навіть про дорожній рух.

Вони ліквідують більшість прогалин, які дозволяли недобросовісним боржникам і їх поручителям ухилятися від зобов'язань.

«Закон уточнює поняття солідарних боржників, конкретизує межі солідарної відповідальності кількох поручителів за зобов'язаннями однієї і тієї ж особи, уточнює момент виникнення відповідальності поручителя і терміни щодо пред'явлення вимог до нього. Також тепер законодавчо закріплена відповідальність поручителя/заставодавця в разі ліквідації основного боржника», — пояснює начальник управління правового супроводу продажів Укрсиббанку Олена Полянчук.

Які схеми перекриють

Схема №1: Невловимі поручителі

«За новим законом більше не вийде автоматично припиняти фінансове або майнове поручительство в разі ліквідації позичальника», — говорить директор департаменту проблемних кредитів Райффайзен Банку Аваль Ірина Сухава.

До сих пір це була одна з найпоширеніших схем на ринку. Боржники брали кредити на реальний бізнес, а в якості застави пропонували банкам майно третіх осіб — маловідомих компаній, які виступали поручителями основного боржника.

Далі події могли розвиватися за двома сценаріями: або позичальник і/або поручителі ставали банкрутами, або договір поруки оскаржувався за яким-небудь надуманим приводом. Наприклад — внесення в кредитний договір незначних змін.

У цьому сенсі показовим є приклад заводу Росава бізнесмена Костянтина Живаго. Найбільший в Україні виробник шин виступав поручителем пов'язаної юрособи — Торгового дому Росава, якому банк Фінанси і Кредит, що також належав Живаго, видав в борг 25 млн грн. Коли банк «прогорів» (з осені 2015 року він перебуває в управлінні Фонду гарантування), ТД Росава оголосив банкрутство. Після цього завод через суд розірвав договір поруки на підставі того, що його нібито не повідомили щодо зміни термінів виплати відсотків за кредитом.

Схожа ситуація була і у державного Укрексімбанку. Він не зміг через суд домогтися стягнення боргу з компаній групи Укрпідшипник братів Клюєвих (загальна заборгованість — 41 млн євро). Суд визнав правомірною тільки частину вимог, що стосуються безпосередньо Укрпідшипника. Решту боргу, що була забезпечена порукою дочірніх структур компанії, було «скасовано» через зміни, внесені в частину кредитних договорів.

Не виконувати умови кредитних договорів, якщо їх умови змінено без погодження з поручителями, дозволяв Цивільний Кодекс. Новий закон закриває цю лазівку. Він дозволяє ігнорувати тільки неузгоджені зміни, а не весь договір про надання кредиту.

З іншого боку, банкірам доведеться зважати  з на низку застережень, — розповідають юристи. Наприклад, ліквідація боржника дійсно більше не призводить до припинення поруки, але за однієї умови: кредитор повинен звернутися до суду з позовними вимогами до поручителя ще до внесення запису про ліквідацію до Єдиного держреєстру.

Схема №2: Застава — трансформер

Ще одна популярна лазівка, якою користувалися позичальники — перебудова або реконструкція об'єктів, що знаходяться в заставі. В цьому випадку їх параметри вже не відповідали тим, що були вказані в кредитних договорах. На цій підставі суди не визнавали таку нерухомість заставою по кредиту.

Одним з перших подібних масштабних скандалів була суперечка між Укрсоцбанком і мережею Пузата Хата в 2010 році. Суд за заявою боржника викреслив з переліку застав велике приміщення в центрі Києва. Підставою для цього стало те, що за час з моменту видачі кредиту площа об'єкта трохи збільшилася.

Подібним методом діяв і власник холдингу Мілкіленд Анатолій Юркевич. Він намагався (правда, поки що безуспішно) вивести з-під застави ряд земельних ділянок: їх габарити, зазначені в кредитному договорі, не збігалися з документацією, яку представники боржника пред'являли на суді.

Схема №3: Правило 6-ти місяців

Вирішиться і інша проблема кредиторів — термін позовної давності. За словами адвоката юркомпанії «Де-юре» Андрія Павлишина, раніше порука за кредитом автоматично припинялася через 6 місяців після дати виникнення права на стягнення. Згідно з новим законом, це буде відбуватися лише після закінчення терміну, що встановлений договором (за замовчуванням — 3 роки).

За словами Юрія Титова, до сьогодні банки масово втрачали застави через «правило шести місяців». Тепер, як зазначає банкір, кредитори будуть оскаржувати в апеляції або касації рішення судів перших інстанцій, які відмовляли їм у стягненні боргу на цій підставі.

Але чи будуть суди ставати на сторону кредиторів — невідомо. У новому законі чітко не прописано, чи підпадають під його норми старі кредитні договори. «У цій частині закон зворотньої сили не має, тобто поручителі за кредитними договорами 2007-2008 років можуть спати спокійно», — вважає Андрій Павлишин.

Але крапку в цьому питанні ще не поставлено. Питання регулювання новим законом правовідносин, що виникли до набрання чинності документом, швидше за все, буде вирішуватися в Конституційному суді, — допускає партнер юркомпанії Волхв Віктор Дубовик.

Схема №4: Відбити іпотеку в судах

Закон 6027-д також уточнив процедуру позасудового стягнення заставної нерухомості. Тепер кредитор зможе обґрунтувати право на майно просто на підставі договору іпотеки. Раніше для цього була потрібна документація на нерухомість, що зазвичай зберігалася у боржника. Це створювало складності для кредиторів — в суді вони часто не могли довести обґрунтованість своїх претензій на об'єкт нерухомості.

«Але ця зміна — одна з найбільш спірних з юридичної точки зору. Сам по собі договір іпотеки не може бути правовстановлюючим документом. Потрібні ще докази не просто наявності заборгованості, але і підтвердження відправки кредитором вимоги про дострокове погашення», — розповів Павлишин.

Як зазначає керівник проектів відділу реструктуризації та супроводу проблемних активів Банку Кредит Дніпро Карина Ільченко, ключова проблема міститься в пункті 61 Постанови Кабміну №1127 від 25.12.2015 року, що регламентує вимоги до документів для державної реєстрації права власності на предмет іпотеки.

«Постанова зобов'язує підтвердити факт отримання боржником вимог кредитора. Саме від цього моменту відраховуються 30 днів, протягом яких можна скористатися позасудовим врегулюванням заборгованості. Цією нормою активно користуються недобросовісні позичальники», — розповіла Ільченко. Це дає їм можливість наполягати в суді на тому, що вони не знали про майнові претензії кредитора.

На думку Ільченко, можливий варіант вирішення проблеми — додати в діючу норму роз'яснення, що фактом отримання вимоги вважається і поштове повідомлення з відміткою про відмову адресата приймати «послання», або про його відсутність за адресою.

Ще не кінець

Крім ліквідації наведених схем, закон дає кредиторам і ряд додаткових переваг. За словами Олени Полянчук, тепер вони можуть в односторонньому порядку підвищувати процентну ставку за кредитом — до сих пір ця опція була заблокована статтею 1056-1 Цивільного Кодексу.

«Змінювати процентну ставку можна тільки за умови обов'язкового повідомлення позичальника/поручителя, який повинен мати можливість погасити заборгованість протягом 30 календарних днів, якщо він не згоден зі збільшенням ставки», — пояснює Юрій Тітов.

Максимальний розмір ставки за кредитом повинні обумовити самі сторони, обов'язково прописавши цей момент в тексті договору.

Закон передбачає і ряд технічних удосконалень. Наприклад, доступ банків з дозволу клієнта до реєстру РАГС (сімейний стан), єдиного реєстру довіреностей, держреєстру прав, включаючи реєстр іпотек і заборон.

Проте, документ не розблокує всі проблемні питання в системі.

На думку Карини Ільченко, найбільше ринку не вистачає Кодексу законів щодо банкрутства, який було ухвалено депутатами за основу ще в кінці березня. До другого читання закон поки не дійшов. Також банки чекають введення процедури електронного арешту рахунків, завдяки чому їм більше не доведеться «бігати» за боржниками.

«Для комплексного вирішення питання проблемних боргів потрібно змінити законодавство в частині зняття з реєстраційного обліку боржника та його виселення з квартири, послабити ступінь захисту неповнолітніх членів сім'ї позичальника і прийняти закон про особливості погашення основного боргу, а також про списання пені і штрафів», — вважає Андрій Павлишин.

За його словами, юристи боржників в свою чергу чекають закон щодо реструктуризації валютної заборгованості і норми про скасування прибуткового податку на прощення суму основного боргу. Це повинно спростити процес переговорів з банками, які не хочуть продавати права вимоги за кредитами, на які поширюється мораторій.

Ольга Терещенко

Коментарі - 36

+
+54
vurdalak
vurdalak
24 липня 2018, 8:47
#
Очередная компания по запугиванию должников. решение только в законе о реструктуризации долгов.
+
+39
AleksandrBank
AleksandrBank
24 липня 2018, 9:26
#
Хорошая и объемная статья, спасибо
+
+34
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
24 липня 2018, 9:43
#
Ну, должники и не должны раслаблятся. Если взял кредит, то его надо вернуть, а не любыми методами пытаться от не го отстранится. Когда такое понимание у нас в мозгах будет, то и ставки по кредитам будут до 10% годовых.
+
+15
vurdalak
vurdalak
24 липня 2018, 11:10
#
Ставки до 10 это когда ввп будет 600 млрд $ как у соседей. отдал или не отдал на ставку не влияет.
+
0
mary27
mary27
26 липня 2018, 21:10
#
Когда на Украину прольется дождь из денег, как на соседей — вполне возможно.
+
+15
Conclusion
Conclusion
1 серпня 2018, 15:25
#
Садись, два. 6 млрд или 600 млрд на ставку не влияет.
+
+11
MaxTirpiz
MaxTirpiz
24 липня 2018, 18:12
#
Ставки по кредитам будут 10 %, когда перестанут выдавать необеспеченные кредиты бомжам только при наличии паспорта.
+
0
mary27
mary27
26 липня 2018, 21:01
#
И ипотечников будут вышвыривать пинком под зад после месяца просрочки.
+
+74
Danconia
Danconia
24 липня 2018, 11:20
#
В одностороннем порядке повышать процентную ставку по кредиту — вот за это банки дрючить нужно и лишать лицензии, а не законодательно разрешать и узаконивать махинации банкиров, возьмите халявный кредит под 10-20% годовых а мы потом ставочку подкрутим как нам надо будет, вы даже не заметите как мы ее подкрутим просто через годик вы узнаете что вы должны нам в 4-5 раз больше чем изначально договаривались.
+
+19
987
987
24 липня 2018, 15:16
#
Не все так плохо. В договоре должна быть оговорена максимальная ставка. Но вряд ли банки в сегодняшних условиях будут предлагать ипотеку больше чем на 3 года, т.к. чем больше срок кредита, тем большую максимальную ставку надо закладывать в договор, на которую заемщик просто не пойдет. На таких сроках рассрочка застройщика всегда будет выглядеть привлекательнее ипотеки. Пока у банков не переведутся клиенты, которые согласны кредитоваться под 70% годовых, ипотека не оживет.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
24 липня 2018, 16:36
#
От куда такая фантазия?
«Но вряд ли банки в сегодняшних условиях будут предлагать ипотеку больше чем на 3 года» — откройте сайты Привата, Ощада, ТАС, Кредобанка и т.д. у Вас пропадут иллюзии.
Не нужно гадать.
Берешь и читаешь договор.
+
0
987
987
24 липня 2018, 17:49
#
Вот именно, читаешь договор и понимаешь, что лучше не брать.
+
0
mary27
mary27
26 липня 2018, 21:11
#
«В одностороннем порядке повышать процентную ставку по кредиту — вот за это банки дрючить нужно и лишать лицензии» — если пошла такая пьянка, то за долг по кредитке должны присуждать общественные работы.
А за более крупный долг — уголовное дело и в тюрьму.
Кстати, неплохой вариант.
+
+15
987
987
24 липня 2018, 19:55
#
Вот первый попавшийся Ощад:
«авансовий внесок від 30% вартості житла
строк кредиту від 1 до 20 років
процентна ставка на перші 2 роки від 8,9 % річних
починаючи з 25 місяця процентна ставка 19,99% річних
разова комісія за надання кредиту 0,99 % від суми кредиту»
Много вы найдете желающих на 20% годовых на протяжении 18 лет?
+
+10
Qwerty1999
Qwerty1999
24 липня 2018, 21:04
#
Если только брать и не отдавать, то найдутся…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 липня 2018, 9:15
#
Много!

Приват ниже ставки есть предложения.

УкрГазБанк еще и т.д. Кредобанк…

У ТАС дорого, там никакой дурак не берет, только под залог для бизнеса или ремонта или др. идей
+
0
987
987
25 липня 2018, 11:17
#
Берут на пару лет, иначе за 20 лет отдаешь стоимость 4 квартир.
У Кредобанка с 4 года включается формула: ставка UIRD по депозитам сроком на 3 месяца + маржа банка (5-6%). Кто знает, какая будет ставка по депозитам через 3 года? Т.е. те, кто берет кредит на таких условиях, как правило планируют уложится в 3 года.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 липня 2018, 12:44
#
Конечно за 20 лет отдашь 4 квартиры, но это лучше так как получаешь свою квартиру, но по вашей логике лучше платить Аренду и за 20 лет ничего не иметь.
Также забываете о немаловажном моменте. Помните 1000 грн(что можно купить, какие зарплаты и пенсии) в 1998 году и сейчас что такое в 2018 году 1000 грн? Чувствуете разность?
+
0
987
987
25 липня 2018, 14:21
#
Банки сделали выводы — и теперь 20% годовых только в рекламе. В договоре будет возможность повышать ставку.
Вы меня пытаетесь убедить, что ипотека доступна для «пересічного українця»? И не надо мне про 1998 год, тогда каждую неделю цена на недвигу в долларе росла, спрос превышал предложение, а выбор новостроек был маленьким. На протяжении 10 лет бизнес развивался, в страну заходили деньги, количество банков с десятка выросло до 200. Муж первую квартиру как раз в 99 покупал и потом мы локти кусали, что не взяли большую площадь, т.к. ее цена в долларе постоянно росла и к 2007 году выросла с 16 до 190 тыс. дол. Друзья в 2002 имея на руках нужную сумму пришли на сделку, а им «извините, квартира стоит на пару тыс. долларов дороже», возвращают задаток и спокойно выплачивают штраф.
Теперь совсем другая ситуация — предложения валом, материалы и планировки на любой вкус, цена в долларе никак не нащупает дно, а реальные доходы населения только падают. При этом банки вынесли урок из высрискового увеличения ипотечных портфелей (они как раз понимали, что делают и видели кому выдают валютные кредиты — но бонусы руководства зависели от величины портфеля и доли рынка ипотечного кредитования, а не от процента просрочки ). Чувствуете разницу?
Мое мнение: массового долгосрочного ипотечного кредитования (лет на 10-20) не будет еще лет 5. А там посмотрим.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 липня 2018, 15:34
#
В договорах у многих с 2005 г была такая возможность, часть еще тогда поднимали ставки. Но массово такого не было.
Из реалий, я когда-то писал наглядный пример: в ТАС перекупил кредиты в марте 2017 году у СБЕРБАНКА России, ипотека и авто. Так вот, там ставки были разные 17-20%, плюс-минус 1 %. Были также кредиты, которые до этого купил СБЕРБАНК России в др.банке ранее, и там ставки были даже 14-16%. Кредиты 2010 и даже ранее годов. Я к чему, в ТАС-е на тот момент была ставка и сейчас кажись есть — 24% по Ипотеке, они ничего не меняли, и люди кто сам решил закрыть ранее, кто далее просто платит. Ссылки были на те договора, там даже не было обязательства обязательного страхования!!! Хотя многим потом «втуливали» страховку под предлогом «типа нужно».
Потому когда Вы так рассуждаете, Вы просто говорите поверхностно и порой не знаете как на самом деле.
Вы не ответили вопрос насчет стоимости 1000 грн в 1998 и в 2018 году. Это к тому, что Зарплаты растут в гривневом эквиваленте, я согласен что в валюте за последние годы — падает.

«Мое мнение: массового долгосрочного ипотечного кредитования (лет на 10-20) не будет еще лет 5. А там посмотрим.» — я Вам назвал 5-10 банков где такое есть. Что значит массовое? Массово мы должны по уровню доходов вырасти в разы, чтобы говорить вцелом о улучшении и росте.
+
0
987
987
25 липня 2018, 18:26
#
Не забывайте, что портфели перекупались с очень большими дисконтами, и ТАС только наварил. Учитывая дисконт эффективная ставка там далеко не 14-16.
Зарплаты сейчас не растут теми темпами как 20 лет назад, они даже не вернулись на уровень 2007-2008 года. Надеяться сейчас сто повторится ситуация 1998-2008 я бы не стала. У меня есть знакомые бывшие работники банков, которые взяли кредит в 2007 году в гривне под низкий процент. До сих пор платят. В целом вроде довольны. Только з/п у них в гривне. За 10 лет и работу приходилось менять, и терять в зарплате, и сидеть без работы. И вроде как и выплаты по кредиту уже занимают не так много в семейном бюджете, но летний отдых последние 2 года проводят исключительно на даче, т.к. жизнь в целом сильно подорожала, а з/п за ней не успевают.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 липня 2018, 13:21
#
При чем тут дисконты банков. Для вас как для клиента что поменялось?!
Зачем вам то что в банках происходит, Вам же важен % свой, а не то что банк отжал у другого банка. Вы же за свои деньги переживаете.
Я навел вам реальный пример, а вы в дисконты и то что вас не касается.
+
0
987
987
26 липня 2018, 13:41
#
Про дисконт я написала к тому, что банк достаточно зарабатывает на купленном кредите, чтобы не повышать ставку. Повышение ставки может повлечь судебное разбирательство, а это дополнительные расходы, которые не гарантируют нужного результата в суде, т.к. по таким кредитам суды часто становятся на сторону заемщиков, особенно когда судья узнает уровень дисконта. Я вам тоже навела реальный пример, что тяжело выплачивать долгосрочную ипотеку, даже взятую в гривне, на льготных условиях кредитования и дальнейшем падении курса, если у вас доход в гривне и нет нескольких источников этого дохода. Если вы считаете, что ставка по ипотеке в 17% (Приват) является подъемной не на год-два, а на десяток лет для основной массы населения, то вы живете в какой-то другой стране.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 липня 2018, 14:29
#
С учетом примера по стоимости гривны за 20 лет — думаю это нормально сейчас.
То что за 10-20 лет будет легко по жизни, скорее нет. трудно так планировать. Даже у кого были миллионы, сейчас могут в другой ситуации быть 5-20 лет ранее.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
26 липня 2018, 9:15
#
А залог успешного развития экономики — это кредитование реального сектора а не физиков. Банки неохотно кредитуют работающий бизнес, ибо у бизнеса в штате есть приличные юристы которые легко разбивают в суде любые махинации с кредитным договором. А прессовать физиков -заемщиков намного проще.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 липня 2018, 13:24
#
Юристы юристами, а договора пишут юристы банков, они уже несут отвественность. И любые «пожелания клиентов» могут рассмотреть по договору и обговорить, при это отступление — это всегда новый поход по службам и согласование условий, или посылают клиентов с их замечаниями, вот и все.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
26 липня 2018, 16:17
#
Видели мы банковских юристов в том же НБУ — безграмотные договора личного поручительства и тупо проигранные суды на миллиарды гривен.
Да и не во всех банках есть грамотные юристы — в том же Михайловском схему с ИРЦ и КИЦ придумали одни, а банковские юристы такую туфту в самом начале писали в договорах, что просто ужас.
+
0
mary27
mary27
26 липня 2018, 21:08
#
Ага, потому в прошлом все организовывали кэптивные банки, где работники были посговорчивее)
+
+15
mary27
mary27
26 липня 2018, 21:07
#
Неа, дело в другом.
Банки как раз кредитуют охотно.
Это бизнесу непривычно брать кредиты не под 0%, как во времена «стабильности™»:
Тогда организовывали банк-«пылесос», пылесосили депозиты под 27%, через пару «прокладок» с мусорными залогами кредитовали свой бизнес под 0%.
После «пылесос» банкротили, скидывая его ФГВФЛ.
А проплаченые журналисты вопили про Гонтареву, что «она банки банкротит».

Сейчас — новая реальность, эпоха «пылесосов» закончилась, а брать коредиты под нормальные залоги и под рыночные %.
«Жизнь к такому не готовила™».
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
27 липня 2018, 9:33
#
Уважаемый, это когда бизнесу давали кредит под 0% ?! Разве что своему карманному, связанному с холдерами банка. Чушь вы говорите.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
27 липня 2018, 11:09
#
Похоже вы не читаете отчёты ликвидаторов на этом ресурсе.

Конечно на бумаге писали рыночные проценты, но почему то забывали их требовать, как собственно и выплату тела кредита…
+
0
mary27
mary27
27 липня 2018, 17:13
#
Уважаемая*

Перечитайте мое сообщение более внимательно.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
27 липня 2018, 17:38
#
Учитывая процент ананонимов на сайте, ошибиться не грех, уважаемая.
+
+15
mary27
mary27
28 липня 2018, 0:30
#
Все же советую загуглить, что такое «кэптивные» банки)
+
+25
Игорь Коляда
Игорь Коляда
24 липня 2018, 22:14
#
Эпоха неплательщиков подходит к концу

Мечты, мечты,…
Проблема не в заёмщиках, а в банковской системе — кредиторах и оценке рисков ими же.
Как уже писали выше по ветке — нечеговыдавать необеспеченные кредиты бомжам только при наличии паспорта и всяким аффилированным лицам.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 липня 2018, 9:34
#
Как работает строительная мафия Киева: «схемы», «таксы» и «откаты»
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116645/
Стоит внимания статья, думаю правдиво все изложили с учетом реалий и то что каждый видит.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися