Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 липня 2018, 19:21

Нацбанк спрощує підтвердження і реєстрацію банками угод на міжбанку

Національний банк ухвалив низку змін, якими пом’якшує вимоги до банків стосовно підтвердження та реєстрації угод, які вони укладають на міжбанківському ринку.

Національний банк ухвалив низку змін, якими пом’якшує вимоги до банків стосовно підтвердження та реєстрації угод, які вони укладають на міжбанківському ринку.
Фото: dpchas.com.ua

Що нового: Нацбанк відміняє норму щодо обов’язкового підтвердження банками усіх угод з купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ) засобами системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України (ВалКлі).

У подальшому для підтвердження власних угод на МВРУ банки зможуть використовувати як ВалКлі у добровільному порядку, так і будь-які інші засоби, прийнятні для сторін угоди, наприклад, SWIFT. Одночасно, банки отримають змогу укладати угоди на МВРУ в будь-який час, а не лише в час роботи ВалКлі, як це є зараз.

Також, НБУ скасовує вимоги, які зобов’язували банки реєструвати угоди з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України (МКРУ) засобами системи КредІнфо — системи надання банками України інформації за угодами з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку. У подальшому така реєстрація не буде здійснюватися взагалі.

Раніше інформація, отримана через ВалКлі та КредІнфо, використовувалася Національним банком для моніторингу ситуації на МВРУ та МКРУ. У подальшому відповідні дані Національний банк отримуватиме через канали обміну інформацією від торговельно-інформаційних Bloomberg та Reuters, а також із наявної статистичної звітності банків.

Що це дасть: За словами НБУ, такі кроки нададуть банкам більше гнучкості по часу укладання угод і зменшать навантаження на них в частині інформування Нацбанку, а Національному банку дасть змогу отримувати більш оперативну інформацію про стан грошового та валютного ринків.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися