Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 липня 2018, 16:35

НБУ не хоче включати друкарський верстат

Рада Національного банку України (НБУ) порадила регулятору утриматися від придбання державних цінних паперів і підтримки бюджетних витрат. Як таке рішення позначиться на ринку держборгу, і наскільки складним може виявитися положення Міністерства фінансів, в своєму блозі на НВ написала заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

Рекомендація Ради Національного банку самому Нацбанку утриматися від покупки державних цінних паперів після публікації однієї сухої пропозиції в прес-релізі залишилася без публічних роз'яснень від членів Ради НБУ. Навіщо ж Рада вирішила встановити такі обмеження?

Риторика щодо обмеження придбання державних облігацій (ОВДП), як і несподіване підвищення процентної ставки до 17,5%, на наш погляд, може бути сигналом, що НБУ просто побоюється активних спроб уряду профінансувати бюджетний дефіцит надрукованими грошима. Відомо, що рішення по ставці продиктовано ризиками для інфляції, риторика ж щодо прдбання держоблігацій говорить про те, що ризики Національний банк бачить саме у фіскальній сфері.

Фінансування бюджетного дефіциту за допомогою друкарського верстата було б дуже небажаним для України, яка тільки-тільки почала вибиратися з двозначної інфляції на рівень більш стабільних цін.

Кон'юнктуру на ринку держборгу цей захід навряд чи істотно змінить: НБУ в останні роки в принципі не був особливо активний в придбанні ОВДП. Така політика вважається політикою монетарної експансії, коли центральний банк купує активи на ринку, збільшуючи грошову масу. Зараз же НБУ навпаки, проводить жорстку монетарну політику, спрямовану на зниження інфляції.

Обмеження придбання ОВДП при цьому навряд чи торкнеться операцій рефінансування банків під заставу цінних паперів, і так само навряд чи торкнеться екстреної підтримки банків, якщо ії проведення буде необхідне.

Положення Мінфіну, який опинився між двох вогнів, незавидне: перед виборами політики, як правило, схильні не економити, а підвищувати витрати бюджету, щоб забезпечити собі додаткові бали в очах виборців. Більш того, питання про збереження бюджетного дефіциту в рамках 2,5% ставить також МВФ, і Мінфіну зараз доводиться вишукувати можливості для економії в умовах політичного тиску.

Коментарі - 5

+
+41
AleksandrBank
AleksandrBank
19 липня 2018, 17:13
#
Осенью могут включить на «гречку» для населения.
+
+57
wassa14
wassa14
19 липня 2018, 19:38
#
Пенсіонери мого району не отримали пенсій.ходили вимагати свої 1700 грн. а тут така оказія. станок виключили.Значить чиновникам на премії і 300 тис. зарплати гроші є.а пенсіонеру 1700 грн нема? Чи це НБУ не хоче друкувати гроші, бо Порошенко дав команду не давати Гройсману
+
+30
vlad9486
vlad9486
20 липня 2018, 22:10
#
НБУ не хоче друкувати гроші, бо здоровий глузд. Коли бізнес активність, а значить і кількість угод зростає, потрібні нові гроші. Коли не зростає — не потрібні.
+
0
sanch ☺
sanch ☺
25 липня 2018, 9:26
#
« і кількість угод зростає, потрібні нові гроші»
без проблем, пусть поднимают ставки по депозитам и люди понесут денюжку.
+
+45
Peter Sauber
Peter Sauber
21 липня 2018, 19:46
#
Деньги пенсионерам и не должны даваться из-под печатного станка.
Печатный станок — это, скорее, тысячи километров дорог, сделанных под снегом в декабре, сотни таких же детских площадок и ещё много объектов, во многом бесполезных, но выгодных в плане покупки электората.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися