Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 липня 2018, 18:12

Інтерес до біткоіна повертається

Цей тиждень повернув позитив на криптовалютний ринок — за два дні курс біткоіна виріс на 18% до $7450. Зросли і обсяги торгів. Про те, що відбувається на ринку криптовалюти і які подальші перспективи біткоіна, розповів старший аналітик Альпарі Роман Ткачук.

Не виключено, що інтерес до біткоіна повертається після зниження в першому півріччі 2018 року. За перші шість місяців цього року його курс  впав на 63% — до $6350. Падіння біткоіна не було безвідкатним — в лютому і наприкінці квітня були спроби відскоку вгору. Але до розвороту тенденції вони не призвели, подивимося як буде цього разу.

У першому півріччі зі знаком плюс серед криптовалют можна виділити хіба що EOS, яка в кінці квітня оновила історичний максимум і увірвалася в ТОП-5 криптовалют. EOS — криптовалюта на базі Etherium, яка з'явилася в травні 2017 року. Вона зростала на очікуваннях переходу на власну платформу, але після цього переходу в системі EOS стався збій, котирування відкотилися вниз. Більшість інших криптовалют, також як і біткоіни, з початку року впали на 40-60%.

Впала не тільки ціна, але й обсяги торгів і волатильність (розмах коливань курсу) криптовалют в порівнянні з минулим роком. У першому півріччі вони не користувалися попитом у інвесторів в якості інструменту інвестування. Це цілком зрозуміло, адже біткоін вже півроку не оновлював свій максимум. Помітна частка тих, хто купував біткоіни в кінці 2017 року і розраховував на їх зростання, розчарувалися і фіксували свої збитки. Зростала і кількість коротких позицій по біткоінам.

Віру інвесторів в біткоіни підривають, з одного боку, посилення їх регулювання в світі («гайки закрутили» Японія і Корея), і з іншого боку — хакери, які зламали кріптобіржі Coinrail і Bithumb. Ці випадки ще раз засвідчили недостатню кіберзахищеність електронних майданчиків. Показово, що помітно зменшилася кількість запитів в пошукових системах за тегами «купити біткоіни», ICO і «майнінг», також як і кількість згадок за біткоіни в соціальних мережах. Нагадаємо, Facebook, Twitter і Google відмовилися від реклами вкладень в криптовалюти.

В історії біткоіна було чимало злетів і падінь. Всі добре пам'ятають його зліт минулого року, а до цього був ажіотаж в 2013 році, з подальшими чотирма роками затишшя. Для тих, хто купував біткоіни в першій половині 2017 року, вклади в криптовалюту залишаються прибутковими. Помітна частка з цих інвесторів продовжує вірити в перспективи біткоіна і чекає від нього підкорення відмітки в $20000.

На наш погляд, у другому півріччі повернути інтерес до біткоінів може запуск нових ETF-фондів на біткоін, що призведе до приходу на ринок великих інвесторів. Якщо цього не відбудеться, то криптовалютна лихоманка продовжить затихати. Якщо в 2017 році яскраві новини з крипторинок з'являлися щодня, то зараз значущих подій стало помітно менше. Ажіотаж навколо криптовалюти і ICO помітно зменшився. Втім, це аж ніяк не скасовує позитивні якості біткоінів - анонімність і децентралізованість. Ці властивості гарантовано будуть затребувані в фінансовому світі, особливо з огляду на посилення торгівельних воєн останнім часом. Розвиток блокчейн-технологій продовжиться, альтокоїни у майбутньому я бачу як платіжний засіб.

Ще одна історична паралель — на початку 2000-х на американському фондовому ринку спостерігався бум «доткомів», що закінчився сильним падінням акцій IT-компаній. Тим не менш, це не завадило Amazon, Google, Facebook і eBay перетворитися в одні з найбільших світових корпорацій. На наш погляд, рано чи пізно повернеться і інтерес до біткоіну і його колег з боку інвесторів. Але коли настане цей момент — складно передбачити. Можливо, через рік, а може — через п'ять. Поживемо — побачимо.

Коментарі - 4

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
18 липня 2018, 19:30
#
Если Альпари советует одно, следует делать противоположное!
Подмечено по прогнозам по курсу
+
0
Cez
Cez
19 липня 2018, 9:55
#
Какой совет Вы увидели в данной заметке?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 липня 2018, 11:53
#
Совет — это типа обратиться к «экспертам» с Альпари.
Только вот если почитаете их прогнозы по курсу доллара на эту и предыдущую неделю — то все произошло с точности на оборот, то что они пророчили.
+
0
sanch ☺
sanch ☺
25 липня 2018, 9:42
#
Видать опять хомяков собирают на массою стрижку :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися