Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 липня 2018, 10:19

Стратегія НБУ зберігає режим інфляційного таргетування — Смолій

Нова Стратегія монетарної політики зберігає ключові елементи режиму інфляційного таргетування, визначає основні цілі монетарної політики, принципи, інструменти та напрями їх еволюції на середньострокову перспективу. Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій.

Нова Стратегія монетарної політики зберігає ключові елементи режиму інфляційного таргетування, визначає основні цілі монетарної політики, принципи, інструменти та напрями їх еволюції на середньострокову перспективу.
Глава НБУ Яків Смолій/Фото: minfin.com.ua

За його словами, особливості застосування інструментарію монетарної політики будуть кожного року переглядатися з урахуванням стану і ризиків зовнішнього та внутрішнього макроекономічного середовища та затверджуватися Радою НБУ.

Що передбачено: Стратегія монетарної політики підтверджує середньострокову ціль з інфляції на рівні 5% ± 1 п. п., що має бути досягнута на кінець 2019 року.

  • Після цього ціль у 5% стане постійною та залишатиметься без змін у середньостроковій перспективі.
  • НБУ зможе її переглядати лише в бік зниження і лише за умови зменшення волатильності обмінного курсу гривні, змін відносних цін і послаблення ефектів конвергенції економіки України до рівня країн – основних торгових партнерів.
  • В окремі періоди інфляція може відхилятися від встановленої цілі через вплив факторів, що є поза впливом монетарної політики Нацбанку.
  • Національний банк, як і раніше, повинен буде застосовувати монетарні інструменти для повернення інфляції до цілі на прийнятному горизонті політики.

Основні принципи: Пріоритетність досягнення та підтримки цінової стабільності в державі.

  • Застосування ключової (облікової) ставки як основного інструменту монетарної політики.
  • Перспективний характер прийняття рішень з монетарної політики, які мають спрямовуватися на приведення інфляції до цільових показників на середньостроковому горизонті політики.
  • Застосування ключової (облікової) ставки як основного інструменту монетарної політики.
  • Постійне удосконалення прогнозного інструментарію, що включає зокрема аналіз всіх доступних даних, використання прогнозних моделей та експертних суджень.
  • Дотримання режиму плаваючого обмінного курсу.
  • Інституційна, фінансова та операційна незалежність НБУ для належного виконання його функцій.
  • Прозорість та підзвітність діяльності Нацбанку за допомогою сталої системи комунікацій з суспільством.

Як відомо, «Мінфін» повідомляв, що 16 липня Рада НБУ ухвалила Стратегію монетарної політики Нацбанку, яка забезпечує послідовне продовження реалізації режиму інфляційного таргетування для забезпечення низької і стабільної інфляції як необхідної передумови для стійкого макроекономічного розвитку в Україні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися