Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2018, 9:48

Україну визнали лідером з експорту незаконної деревини до ЄС

З України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих. Про це йдеться у доповіді британської неурядової організації Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу.

З України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих.
Фото: obzor.lt

Згідно з висновками Earthsight, під час дії мораторію на вирубування лісу, в обхід не тільки національного законодавства, а й регламентів і сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт до країн ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро у 2017 році, пише «Інтерфакс-Україна».

За даними експертів, майже 60% вирубок порушують встановлені українським законодавством обмеження, найчастіше, під надуманим приводом санітарних рубок.

Зазначається, що на країни ЄС припадає 70% українського експорту деревини.

При цьому в ЄС з 2013 року діє Регламент ЄС, котрий встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС, — EUTR. Він прямо забороняє імпорт дерев, незаконно отриманих у країні походження, а ще вимагає від імпортерів проводити юридичні перевірки «з належною обачністю» для мінімізації ризику потрапляння незаконної деревини на внутрішній ринок Союзу.

Після запровадження в Україні мораторію на експорт лісу-кругляка на першому місці серед імпортерів українського дерева, за даними Earthsight, компанія Egger, другий у світі за обсягами виробник дерев'яних панелей, її два найближчі конкуренти — Kronospan і Swiss-Krono, а ще польська целюлозна фабрика, котра входить до найбільшої в світі паперової корпорації International Paper.

Коментарі - 1

+
+15
neverice
neverice
16 липня 2018, 12:02
#
А вот скорей всего и одна из основных причин требования МВФ на снятия этого моратория. Подозреваю, все, на что у нас мораторий — это способ увести соответсвующий рынок на 100% в тень. Как и с рынком земли. Мораторий — не защита от незаконных оборуток, а наоборот — прикрытие для них.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися