Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2018, 14:35

НБУ зберіг прогноз інфляції 8,9% на кінець 2018 року

Національний банк залишив прогноз інфляції на кінець 2018 року незмінним на рівні 8,9%.  Про це під час брифінгу заявив голова правління Яків Смолій.

Національний банк залишив прогноз інфляції на кінець 2018 року незмінним на рівні 8,9%.
Фото: vaua.org

«Більш швидке, ніж прогнозувалося, уповільнення інфляції у травні-червні поточного року буде нівельоване у другому півріччі. Адже наприкінці року очікується суттєвіше, ніж передбачалося раніше, підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів, спрямоване на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету, та відповідне здорожчання пов’язаних із ними житлово-комунальних послуг», - зазначив він.

За словами Смолія, цей чинник також впливатиме на рівень інфляції і протягом перших трьох кварталів наступного року, що не дозволить НБУ привести її в межі цільового діапазону раніше IV кварталу 2019 року.

Водночас на рівень інфляції у другій половині 2018 та у 2019 році буде тиснути низка факторів, ефекти яких, на відміну від підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів, мають бути компенсовані за допомогою інструментів монетарної політики.

Серед них:

  • вищий, ніж досі очікувалося, внутрішній попит, у тому числі за рахунок зростання заробітних плат і переказів від трудових мігрантів;
  • спад інтересу інвесторів до українських суверенних зобов’язань унаслідок глобальної тенденції виходу інвесторів з активів країн, що розвиваються, та відтермінування отримання фінансування за програмою співпраці з МВФ;
  • інфляційні очікування, які продовжують перевищувати інфляційні цілі Національного банку.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що у червні 2018 року споживча інфляція суттєво сповільнилася — до 9,9% у річному вимірі (порівняно з 11,7% у травні). У місячному вимірі ціни не змінилися.

Коментарі - 3

+
+30
Maleficarum
Maleficarum
12 липня 2018, 14:54
#
«Национальный банк оставил прогноз инфляции на конец 2018 года неизменным на уровне 8,9%. Об этом во время брифинга заявил председатель правления Яков Смолий.» Да вы дятлы хоть в 20ть% нов по окончанию года уложитесь и на том спасибо. Пилять Транспорт в два раза дорожает Эт означает что частные перевозчики как городские так и пригород поднимут цены на проезд… Как следствие поднимутся тарифы на грузоперевозки Эт означает что продукты и товары вырастут в цене для потребителя. Даже если Гройсман договорится с МВФ и поднимут цены на газ в районе 25%нов Это скажется на цене хранения продуктов на складах и элеваторах Ещё рост цен на все виды товаров значит. Ещё непонятно каким урожай собственно будет И какие аппетиты у экспортёров останутся на его вывоз в забугорье… Судя по прошлым двум годам и вашей стате- наращиваете вывоз продуктов из Украины при уменьшении посевных площадей и меньшего сбора урожая по всем позициям И от этого рост цен внутри страны идёт Не хватает высококачественного товара на внутреннем рынке Заменяете его суррогатами и фальсификатом. Скоро «продрасвёрстки» повводите «Государству ж типа надо» А вы- будете распределять всё «по потребностям»
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
12 липня 2018, 17:34
#
Цена на газ для коммерческих предприятий всегда рыночная и не зависит от переговоров с МВФ. Не паникуйте, всё будет ОК. Человек на своем месте в отличии от Гроси и Писи.
+
+21
AleksandrBank
AleksandrBank
12 липня 2018, 15:52
#
«Как следствие поднимутся тарифы на грузоперевозки» — какое отношение по стоимость транспорта в метро, троллейбусе, маршрутке имеет к грузоперевозкам? Люди что предлагают услуги по перевозки грузов Метром, вместо Фур и грузовиков? :)

«Эт означает что продукты и товары вырастут в цене для потребителя» — что люди будут в карманах возить продукцию в магазины, вместо фур — интересная новость.


Это инфу расскажи на Интере, будет полезна пропаганда «зубожилля» и Юли подскажи…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися