Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2018, 7:56

В Україні можуть почати зносити незаконні новобудови

Нещодавно столичний Господарський суд виніс рішення про демонтаж ЖК «Перспектива» на Троєщині (вул. Теодора Драйзера, 40). За рішенням суду забудовник зобов'язаний знести будівлю як об'єкт самочинного будівництва. Якщо будинок таки зрівняють з землею — це буде прецедентом для України та уроком для всіх будівельників.

«Мінфін» розбирався, чи дійде до масового знесення новобудов і що робити мешканцям, які вже купили там квартири.

Акція «під знесення»

Річ у тому, що ділянка, на якій спорудили ЖК «Перспектива» (майже 2,5 га), спочатку була виділена під будівництво школи. Її цільове призначення ніхто не міняв, тобто ця земля не призначена під житло. Справа з незаконним будівництвом тягнеться ще з 2013 року. Тоді прокуратура Деснянського району звернулася до господарського суду з проханням повернути ділянку міській громаді. Забудовником цього об'єкту є ТОВ «Глобал Строй 3», з яким, нібито, раніше був укладений договір на будівництво школи. Тепер його зобов'язали привести ділянку в первинний стан.

Показово, що незважаючи на рішення суду, квартири в ЖК «Перспектива» і зараз активно продаються. Правда, помітно, що продавці хочуть прискорити цей процес.

Як вказано на офіційному сайті цього комплексу, зараз оголошена акція — двокімнатна квартира площею 65 кв. м продається всього за $35,5 тис. А у відділі продажів кореспондентові «Мінфіну», який представився потенційним покупцем, запропонували ще привабливішу ціну — $19,5 тис. за одиничку площею 40 кв.м. Тобто квадратний метр житла пропонується по 12,5 тис. грн, що дешево навіть для передмістя. Також є варіант розстрочки до двох років з першим внеском від 35%.

На питання про подальшу долю жилкомплекса, у відділі продажів завірили: тримають ситуацію під контролем. Так, рішення суду дійсно є, але це тільки суд першої інстанції, і компанія вже подала аппеляцию на його вердикт. «Впродовж 1,5 місяців проблему буде розв'язано», — оптимістично завірили у відділі продажів. Там також зазначили, що з документами у компанії все гаразд, а судове рішення — це не більше, ніж «шантаж» і підступи конкурентів.

«Всього в комплексі 4 секції. У першій вже три роки живуть люди, друга зараз активно заселяється, третя і четверта будуються», — пояснили в «Глобал Строй 3». В компанії також розповіли, що дисконт на квартири пов'язаний з судовими неприємностями. Як тільки конфлікт вирішиться, вартість квадрата знову підвищиться до 15 000 грн.

«Це дійсно суд першої інстанції і поки незрозуміло, чи дійде справа до зносу і якщо дійде, то коли саме», — прокоментував ситуацію керівник компанії «Євро Рейтинг» Григорій Перерва. Втім, за його словами, якщо будинок все ж знесуть, це буде перший масштабний прецедент в Україні, і він зможе нарешті покласти край розгулу незаконного будівництва в Україні. З колегою згоден і глава компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов. «Це хороше рішення. Якщо знесення незаконних об'єктів стануть реалізовувати на практиці, забудовники будуть вести свій бізнес більш відповідально» - каже він.

Бум незаконних будівництв

За оцінками експертів, зараз в Україні будується з порушеннями до 30% усіх житлових будинків. У Києві законність будівництв моніторить департамент містобудування і архітектури КМДА, а дані цих досліджень оприлюднять в електронному містобудівному кадастрі. За станом на початок року в списку незаконних нараховувалось близько 70 об'єктів в різних районах столиці. Найбільше незаконних будівництв — в Дніпровському (всього 10, у тому числі, «Нова хвиля», «Стародарницький», «Мега Сіті», «Доміно» та ін.) і Шевченківському (всього 16, у тому числі «InCo home на Подолі» в районі Лук'янівки, ЖК «Прибалтійський», «Покрови», «Кузьмінський», «Ясногорський» та ін.) районах.

Читайте такожНезаконні будівництва Києва

По деяких об'єктах вже розпочаті судочинства. Так, по ЖК «Прибалтійський» по вул. Ризькій, 19-А, ведеться досудове розслідування. По ЖК «Кузьминський-2» на вул. Магістральній, 33, надісланий лист про відкриття кримінального провадження. Таке ж рішення є і по жилкомплексу на вул. Лук'янівській, 15, який не має назви. По багатоповерхівці «Елегант» (вул. Жилянська, 118) кримінальне виробництво вже йде. Як і по ЖК «Молодіжна ініціатива» (вул. Руданського, 9-А). Проходять розгляди також з приводу законності будівництва котеджів по Броварському проспекту, клубного будинку «На Левадній» (вул. Левадна, 56), ЖК «Приозерний» ( вул. Здолбунівська, 13). Всього у поле зору правоохоронців потрапило декілька десятків багатоповерхівок. Але проблема в тому, що такі справи розглядаються дуже довго — по 3-5 років і більше. Поки проводиться слідство, забудовники, як правило, не лише не припиняють роботи, але й активно рекламують свої об'єкти і продають будівлі.

У підсумку виходить, що до моменту судового розгляду в таких багатоповерхівках вже живуть люди. Тому рішення про знесення подібних об'єктів в Україні не виносилися, — пояснюють експерти.

Юрист ЮФ «Ілляшев та Партнери» Владислав Уривський розповів «Мінфіну», що спорів, пов'язаних зі знесенням самовільно побудованих об'єктів, в судах досить багато. Це справи про знесення і невеликих будинків, і великих житлових, офісних і торгових комплексів.

«Однак рішень, в яких забудовника зобов'язують знести масштабний об'єкт, що має велику кількість інвесторів, мало, а рішення господарського суду міста Києва у справі «Перспективи» і зовсім є винятковим», — говорить він.

Як судять за самовільне будівництво?

Юрист пояснює лояльність суддів до забудовників декількома причинами.

«Одна з основних — це те, що знесення самовільного будівництва є крайнім заходом і можливе лише тоді, коли використані всі інші передбачені законодавством методи залучення винуватця до відповідальності. Дана позиція викладена в Постанові Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.03.2012 №6.

Кожна ситуація з самовільно побудованим об'єктом є індивідуальною. У забудовника може бути, наприклад, вся необхідна дозвільна документація, але він в процесі будівництва відхилився від проекту або істотно порушив будівельні норми і правила, що може зробити об'єкт небезпечним для експлуатації», — каже Уривський.

Будівля також може бути побудована без дозвільної документації, але при цьому — выдповыдати усім будівельним нормам. Незаконним об'єкт робить також будівництво на ділянці з іншим цільовим призначенням, в санітарно-захисній зоні і т.д.

Тому забудовникові завжди дається можливість усунути недоліки «по хорошому».

«У свою чергу, в частині 4 ст. 376 Цивільного кодексу України передбачено, що, якщо власник земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила самочинне будівництво, майно підлягає знесенню. Застережень в цьому положенні немає, в зв'язку з чим можна зробити висновок, що за позовом власника земельної ділянки теоретично можуть зобов'язати знести будь-який самочинно збудований об'єкт », — додав Уривський.

Григорій Перерва каже, що хоча прецедентів зі знесенням цілих будинків в Україні не було, були випадки, коли демонтували окремі поверхи. «Коли виявляли, що забудовник порушив вимоги щодо поверховості об'єкта (спорудив більше, ніж дозволено за документами), поверхи зносили в Києві та Одесі. Причому в Одесі дуже голосно і показово», — розповів він «Мінфіну».

Що робити жильцям

Головне питання — що тепер робити мешканцям ЖК «Перспектива» і тим, хто встиг купити квартири в споруджуваних секціях. Уривський радить їм активізуватися і не допустити, щоб будинок знесли. «Потрібно подавати апеляційну і касаційну скарги, проводити всі можливі процесуальні дії для захисту своїх прав. Якщо ж об'єкт все таки знесений за рішенням суду, то в першу чергу інвесторові варто вживати заходів щодо стягнення із забудовника вкладених грошей і заподіяних збитків, так як саме забудовник, як суб'єкт містобудування, зобов'язаний був дотримуватися містобудівних норм», — говорить він.

Юрист компанії «ВОЛХВ» Ярослава Борка каже, що у випадку з ЖК «Перспектива» єдиний вихід для тих, хто купив там квартири, — йти до суду і подавати позов до забудовника з вимогою про відшкодування майнової та моральної шкоди, включаючи судові витрати і штрафні санкції.

«Для ефективного захисту своїх прав, необхідно приділити належну увагу укладеним договорам із забудовниками і до подачі позову в суд зібрати максимальну кількість доказів. Крім цього, потрібно звернутися до забудовника для отримання засвідчених копій будівельно-технічної документації, документації, що стосується виділення землі, містобудівних умов і копій генерального плану по даному місцю забудови. У разі відмови — звертатися до органів місцевого самоврядування та до правоохоронців», — підсумувала Ярослава Борка.

Михайло Артюхов зазначає, що подібні рішення суду повинні прийматися паралельно з рішенням про те, як захистити постраждалих людей. Сумнівно, щоб забудовник раптом почав добровільно виплачувати мешканцям компенсації. А з огляду на прецеденти минулих років, коли скандальні забудовники з грошима покупців просто зникали з країни, не важко передбачити, що мешканці знесеного будинку ризикують просто опинитися на вулиці. Розселити їх по нових квартирах столична влада теж навряд чи зможе - у міста просто немає такого об'ємного резервного фонду житла.

Марія Коливанова

Коментарі - 18

+
+9
mega5
mega5
12 липня 2018, 8:34
#
Вот локти то кусают вкладчики Перспективы, которые купили квартиры до акции «под снос». Сейчас бы дешевле купили.
+
+319
Maleficarum
Maleficarum
12 липня 2018, 8:51
#
«В Украине могут начать сносить незаконные новостройки» Давно пора это начинать делать… Правда прежде всего надо начать эдакое «очищение» с Конче Заспы плотины и домов чинуш которые настроили воле к подходов к Днепру… Всю эту шарлупень рошенщиков и прочих «прастов» прислужников- под утюжку. Тогда и застройщики многоэтажек видя что творится с их «крышевателями- кормильцами» перестанут лепить где попало свои муравейники.
+
0
Rybalove
Rybalove
12 липня 2018, 15:05
#
Насчет доступа к воде — 100%, хотя и закон есть — всем…
+
+79
AleksandrBank
AleksandrBank
12 липня 2018, 9:20
#
Пора действительно начинать радикальными мерами бороться с незаконным строительством. Или отбирать государством и вместо ЖК пусть там появится школа.

Почему до сих пор не наказан и не арестован дир-р и учредители ООО «Глобал Строй 3»???
Безнаказанность и то что не сносят незаконные объекты — дает произвол. Как и произвол когда рейдерские атаки. Пора жестко убирать и зачищать все незаконные стройки.
+
+86
paulball
paulball
12 липня 2018, 11:19
#
Нет незаконных строек, брали взятки одни чиновники, а сейчас пришли другие и тоже хотят денег
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 липня 2018, 15:42
#
Проблема в суд пойти и отстоять?
В доме что я живу, застройщик также судился с Киевскими властями и отстоял право, просто власти захотели много взяток за ввод в эксплуатацию. НО — стройка была законная изначально!
+
0
paulball
paulball
12 липня 2018, 11:18
#
Думаю, что жильцам нужно вооружаться!
+
+106
yarg
yarg
12 липня 2018, 15:19
#
Одни уже вооружались. Теперь бомжы и переселенцы.
+
+85
yarg
yarg
12 липня 2018, 15:18
#
Не смотря на весь свой патриотизм предлагаю поучится у россии. Наши не могли навести порядок в крыму с самостроем 20 лет. Русские навели за год. Просто все снесли. Некоторое-взорвали. И никто и не пискнул. Вот так должна поступать власть, если хочет порядка и законности.
+
+9
Qwerty1999
Qwerty1999
12 липня 2018, 15:32
#
Теперь в Крыму на месте одних незаконных строек начались другие — только и всего.

Когда Крым вернётся под украинскую юрисдикцию — будет очередная волна сносов незаконно построенного.
+
+26
yarg
yarg
12 липня 2018, 15:55
#
Ничего не будет. Опять будет соплежуйство, боязнь принимать решения, страх кого-то обидеть и т. п.
+
+30
mary27
mary27
12 липня 2018, 16:03
#
Хах, ну в Крыму-то власть оккупационная, что им местное население жалеть жалеть?)
И да, наскакались на митингах за «крымнаш», теперь пусть наслаждаются сносом своих халуп (и постройкой новых).
+
0
mary27
mary27
12 липня 2018, 16:05
#
И да, инвестиции с большой буквы «И» — купить квартирку у какого-то стремного застройщика, мечтать о сдаче ее понаехавшим, а тут нежданчик в виде решения о сносе)
+
+50
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
13 липня 2018, 19:38
#
Ау-у-у! Люди, тук-тук. А если примут решение снести все 30% незаконных новостроек? Что, нужно сносить эти дома, тысячи м2 жилья, в которое вложено миллиарды денег? Может лучше полюбовно узаконить и впустить туда людей? Ну, снесёте вы дома, а кто людям деньги вернёт? Надеетесь на самый справедливый и гуманный суд в мире? На порядочных застройщиков, у которых проснётся совесть? Предположим, что монетка упала на ребро и деньги вернут. Вопрос: когда и сколько? Столько же? Через3-5 лет? Когда гривна девальвирует ещё в 3 раза? Всё таки это будут миллиарды денег реально вымытых из экономики на длительное время.
Согласен по поводу «домиков у Днепра». Лучше начинать с них. Малой кровью так сказать. А решение здесь одно. Людей, которые давали разрешение на строительство, подписывали дозволы и давали отмашку на стройку, в том числе и мера привлечь к уголовной ответственности и заставить их заплатить людям неустойку за потраченное на суды время и каждый квадратный метр снесённого жилья, если таковое случится. Если такое правило заработает, то Директор строительного департамента вместе с мером лично будут лоббировать законность строек и сроки здачи в эксплуатацию.
+
+15
Inkognito
Inkognito
13 липня 2018, 22:48
#
Если говорить конкретно об объекте, построенном на участке, выделенном под строительство школы, — то в данном случае суды высших инстанций будут абсолютно правы если оставят в силе решение суда 1-й инстанции. И не надо обобщать этот случай с 30-ю процентами остальных.
Инвесторам же целесообразно апеллировать не к совести, которой у застройщика нет, а к остаткам своего благоразумия и уже сейчас драть с застройщика все шкуры (а не слушать сказки отдела продаж), чтобы тот либо узаконил то, что изначально было незаконно, либо вернул деньги инвесторам. И делать это надо еще вчера, пока он вдруг не решил начать процедуру банкротства под предлогом, что все средства потрачены, а власть не дает строить дальше.
Смешно читать о том, что упадет монетка и кто-то что-то вернет инвестору. Застройщик еще немного потянет резину и — концы в воду, т.к. главное — намыть деньжат с доверчивых «инвесторов» и вовремя свалить — т.к. балласт с узаканиванием, вводом в эксплуатацию и содержанием дома с драконовскими жку тарифами — его не интересует.
Не верите? Поинтересуйтесь как обстоят дела у жильцов столичных жк мега-сити, жк мозаика и прочими такими же
+
0
mary27
mary27
13 липня 2018, 22:54
#
Согласна с вами на все 100%.
+
+15
Ігор Петров
Ігор Петров
14 липня 2018, 21:51
#
Бесит то, что столько лет никто не замечал этой стройки. Прыпысы писали что то ещё и все. Пригнать отряд ментов, рабочих раогнать прарабов и прочее начальство до выяснения закрыть, технику на штрафстоянку и все!!!
+
0
mary27
mary27
14 липня 2018, 22:44
#
А теперь заметили.
И понеслось г...(зачеркнуто) зрада по трубам!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися