Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2018, 8:33

Стало відомо, коли запрацюють нові валютні правила

Закон «Про валюту і валютні операції», який в НБУ позиціонують як закон про валютну лібералізацію, запрацює з 7 лютого 2019 року. Про це пише finclub.

Закон «Про валюту і валютні операції», який в НБУ позиціонують як закон про валютну лібералізацію, запрацює з 7 лютого 2019 року.
Фото: 24tv.ua

Коли запрацює: У перехідних положеннях зазначено, що закон вступає в силу на наступний день після його оприлюднення і вводиться в дію через 7 місяців з дня набрання ним чинності.

Що це дасть: Цим законом парламент скасував валютний декрет 1993 року, але валютна«завіса» впаде не відразу.

  • В оновлені валютні правила «перекочують нинішні валютні обмеження, які НБУ визнає такими, які не втратили актуальність на момент вступу закону в силу».
  • Закон декларує свободу проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що не заборонено законом».
  • Будуть скасовані індивідуальні та генеральні валютні ліцензії для фізосіб і юросіб.
  • Залишаться лише генеральні валютні ліцензії для небанківських фінансових установ та операторів поштового зв'язку, які захочуть працювати з іноземною валютою.
  • Замість валютного нагляду за всіма операціями введуть нагляд за операціями на суму понад 150 тис. грн — операції на таку суму підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.
  • Бізнес від нового закону отримає скасування санкцій за порушення термінів розрахунків за експортними та імпортними операціями.
  • Будуть скасовані штрафи за несвоєчасне виконання або невиконання суб'єктами ЗЕД своїх обов'язків, індивідуальні ліцензії з обмеженнями ЗЕД, навіть тимчасові мораторій на ЗЕД покараного бізнесу.
  • Закон скасовує терміни повернення в країну валютної виручки (зараз 180 днів) і необхідність реєстрації валютних кредитів від нерезидентів.

Коментарі - 6

+
+80
Maleficarum
Maleficarum
9 липня 2018, 8:40
#
«Закон «О валюте и валютных операциях», который в НБУ позиционируют как закон о валютной либерализации, заработает с 7 февраля 2019 года. » Но до этого «дня» НБУ вполне может с осени 2018 того ввести массу админ ограничений на валютном рынке. Что и будет сделано если МВФ таки транш более не даст…
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
9 липня 2018, 9:42
#
Только не если, а когда не даст.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 липня 2018, 9:50
#
Закон важен и нужный. С МВФ он врядли связан. Важно чтобы НБУ учел ошибки Турции и Аргентины, во всем есть плюсы и минусы, важно убрать риски резкого выходы денег. Либерализация должна быть, это путь к инвестированию.
+
0
avantoffer
avantoffer
9 липня 2018, 11:28
#
А когда будет гривневая либерализация, вот нельзя с карты альфы снять более 500к грн в сутки в связи с ограничениями НБУ.
Когда будет через банк покупка валюты более позорных 150к?
+
0
TheGOD
TheGOD
9 липня 2018, 12:00
#
Если я не ошибаюсь, НБУ все лимиты на снятие денег отменил
https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=54120369
+
+8
label
label
9 липня 2018, 12:25
#
«В НБУ объясняют: валютные ограничения будут отменены постепенно и осторожно, и при наличии благоприятных макроэкономических условий.
Вместе с тем, его принятие дает Национальному банку „зеленый свет“ для более быстрой либерализации валютного регулирования.
Наиболее болезненные ограничения, например, по инвестированию за границу и по внешнеэкономическим операциям, будут отменены сразу после вступления в силу закона, сообщают в НБУ.»Как это понимать? То есть инвестирование и внешнеэкономические операции по новому закону уже можно проводить не дожидаясь февраля 2019?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися