Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2018, 8:02

Новий тиждень. Хто буде керувати курсом

Минулого тижня нудно не було нікому: ні клієнтам, ні банкам, ні НБУ.

Завдяки ситуативним перекосам доларового міжбанку, пов'язаним з вихідним 4 липня в США, активним скуповуванням валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів та масованим діям спекулянтів — курс за тиждень зріс з 26,21 / 26,28 гривень до 26,31 / 26, 33. Причому в пікові моменти продажів він досягав рівня більш 26,53 гривень, а потім впав до 26,33 к кінцю п'ятниці.

При таких валютних ралі ситуацію доводилося рятувати Нацбанку, який в цей період відрізнявся гіперактивністю. У понеділок він викупив близько $ 10 млн по 26,22 гривні. Але вже у середу та четвер йому довелося терміново продавати долар, щоб збити ажіотаж.

Причому в четвер НБУ взагалі зіграв «в дві сторони». Щоб «убити» зростання котирувань він на початку сесії продав валюту за ціною, близькою до 26,50 гривень, а потім викупив її у експортерів після їх масованого виходу на ринок, але вже за ціною близькою до 26,37 гривень.

У п'ятницю ситуація для регулятора була більш сприятливою і він скупив до $10 млн за ціною близько 26,317-26,32 гривень.

Всього за тиждень за нашими даними за рахунок інтервенцій за єдиним курсом, запитів кращого курсу і роботу через Matching Нацбанк продав до $ 45 млн та відкупив до $ 40 млн. Основну публічну форму роботи на міжбанку — валютний аукціон — НБУ не використовував.

Готівковий ринок досить стримано реагував на валютні стрибки міжбанку, але все ж теж підняв котирування прийому і продажу.

Особливого ​​виграшу від злетів валютної безготівки власники обмінників в цей раз не отримали. Низький платоспроможний попит з боку населення навіть на фоні зростання котирувань міжбанку не дозволив фінансистам особливо заробляти на грі «на підвищення» і більшість обмінників основні доходи отримало за рахунок активної роботи «з обороту».

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Господарська діяльність великих компаній. Після завершення звітного періоду і незвичної для більшості клієнтів роботи по долару на ТОМі (розрахунки в гривні — сьогодні, поставка валюти — наступним робочим днем) через вихідний в США 4 липня — на цьому тижні всі компанії вже увійдуть в свій звичний діловий ритм. Це стабілізує обсяги міжбанку, а також посилить роль великих експортерів та імпортерів в частині їх впливу на хід валютних торгів.

Активність з продажу валюти з боку експортерів-промислових підприємств збільшиться за рахунок необхідності проведення гривневих розрахунків для оплати за сировину, матеріали, електроенергію і майбутніх авансів персоналу за першу половину липня. Не сильно від них будуть відставати і аграрії, яким потрібна гривня для фінансування збору овочів, фруктів і деяких зернових.

Фактор скупки валюти «доньками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів майже не спрацює. Вони вже викупили основні суми для таких виплат за липень. Але після 16-го числа можна очікувати купівель з боку частини акціонерів банку Райффайзен Банк Аваль, які можуть вирішити придбати валюту на отримані дивіденди, але це вже буде на наступному тижні.

З іншого боку — великі імпортери енергоносіїв, а також різні мережі товарів широкого споживання також будуть активні за своїми розрахунками з іноземними постачальниками, що приведе до досить великому попиту на валюту з їх боку;

2) Ліквідність у банківській системі. Минулого тижня коррахунки банків перебували в межах 43,2-48,3 млрд гривень і особливого збільшення їх найближчим часом не передбачається.

Цих ресурсів досить для виконання нормативів Нацбанку щодо резервування та своєчасного проведення банками всіх платежів, але в той же час така ліквідність не формує значного гривневого навісу над валютним ринком;

3) Ситуація на готівковому ринку. Незважаючи на стрибки курсу безготівкового долара минулого тижня — готівковий ринок досить стримано реагував на те, що відбувається і «упирався» в основному в співвідношення реального попиту та пропозиції з боку громадян.

Ця ж тенденція буде спостерігатися і в ці п'ять робочих днів. Особливої ​​загрози поведінка готівкового ринку для валютного курсу зараз не несе;

4) Дії і тактика НБУ. Від поведінки регулятора на міжбанку в даний час фактично залежить тренд на торгах. Нацбанк — як універсальний гравець з майже необмеженими можливостями по мірках нашого валютного ринку — має зараз всі інструменти для управління котируваннями за допомогою ринкових механізмів. І від оперативності його реакції на те, що відбувається — залежить напрямок руху котирувань протягом сесії.

Показовою в цьому плані є ситуація минулого четверга на торгах, коли НБУ спочатку збив ажіотаж на ринку продажем долара на піку цін в межах близько 26,50 гривень, чим спровокував його скидання великими експортерами на побоюваннях подальшого падіння курсу. А потім — сам же і відкупив частину сформованого за рахунок продажів експортерів надлишку долара через Matching, але вже значно дешевше — в межах 26,37 гривень.

Фактично своїми діями НБУ не тільки розгорнув ринок в потрібному йому напрямку, але й непогано заробив.

На цьому тижні Нацбанку доведеться знову гасити ситуативні курсові коливання, виходячи з купівлею/продажем валюти на торги. На міжбанку НБУ віддасть перевагу в менш публічним форматам: «анонімному» через Matching та інтервенціям на вимогу кращого курсу з обраною двадцяткою банків. Ось їх перелік: Альфа-банк, Банк Кредит Дніпро, Глобус банк, ІНГ Банк Україна, Індустріалбанк, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, Ощадбанк, Банк «Південний», Приватбанк, ПроКредитБанк, ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Сбербанк, Сітібанк, ТАСкомбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, УкрСиббанк, Укрсоцбанк.

Прогноз обсягів і активності валютного міжбанку на цей тиждень:

9—12 липня (понеділок—четвер). «Мінфін» очікує активізації міжбанку в цей період за рахунок операцій великих операторів. Особливого ​​надлишку валюти на торгах в цей період ми не очікуємо.

Основну частину пропозиції буде поглинати сам ринок, що не дозволить НБУ активно скуповувати валюту. За нашими розрахунками регулятор зможе викупити не більше $ 30-45 млн за весь цей період і то — в перебігу одного, максимум двох днів.

Всі інші дні Нацбанку доведеться або просто спостерігати зі сторони за тим, що відбувається на міжбанку, або навіть продавати долар при ситуативних злетах курсу. Обсяги торгів складуть до $ 350-405 млн при укладанні до 490-570 угод в день.

13 липня (п'ятниця). Через наближення вихідних ділова активність знизиться, що призведе до зменшення обсягів операцій в цей день. «Мінфін» прогнозує статистику торгів за п'ятницю в межах до $ 300-330 млн при укладанні до 440-510 угод.

На готівковому валютному ринку. На цей тиждень «Мінфін» прогнозує посилення зв'язку між поведінкою готівкового ринку і міжбанку. У разі стійкого тренда «на підвищення» — готівковий курс все більше стане реагувати на те, що відбувається на торгах.

Справа в тому, що при великому розриві готівкового і безготівкового курсу різко збільшаться обсяги спекулятивних переливів валюти з одного сегмента ринку на інший. А це буде все більше буде «прив'язувати» котирування готівкового та безготівкового ринків один до одного.

Курс долара буде перебувати в межах коридору 26,10-26,40 гривень. Спред в банках складе до 30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

На міжбанку. Поведінка НБУ з виходом/невиходом на торги, а також дії та курсові інтереси найбільших учасників ринку — будуть диктувати тренд по вартісті валюти.

Значного зміцнення гривні на цьому тижні «Мінфін» не очікує. Основну частину пропонованої валюти поглине сам ринок і в кращому випадку Нацбанку вдасться поповнити резерви на $30-45 млн.

У разі загострення ситуації, НБУ застосує вже апробовану на минулому тижні тактику виходів на торги в форматі «в дві сторони» — спочатку з продажем валюти, щоб збити зростання курсу, а потім — з відкупом її після просідання котирувань. Цей метод при наявності інформації про суми потенційних клієнтських покупок та продажів на сесії (а у Нацбанку ця інформація є фактично в режимі он-лайн) вже показав свою ефективність в минулий четверг.

Спекулянти будуть щодня працювати «в дві сторони», але із задоволенням спробують розгойдати ринок в разі бездіяльності або запізнювання з реакцією на те, що відбувається на торгах з боку Нацбанку.

Котирування міжбанку по долару на цьому тижні «Мінфін» прогнозує в межах коридору 26,15-26,45 гривень.

Основними операторами на торгах будуть: усі держбанки, Альфа-банк, Банк Кредит Дніпро, ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, банк «Південний», ПУМБ, Райффайзен банк Аваль, Сітібанк, УкрСиббанк та Укрсоцбанк.

Коментарі - 11

+
+39
Maleficarum
Maleficarum
9 липня 2018, 8:28
#
Каждую неделю теперь наличманский доллар будет в офферах прибавлять по паре копеек Ползучий восходящий тренд сменит тактику проседания доллара и стагнацию курса. Ростец будет медленным- ибо ВР уходит на каникулы до начала сентября. Но подспудно на рынок будут давить высказывания Кабмина о заложенном курсе пары под тридцатник гривен за доллар Высказывания и подсчёты НБУ гласящие о неминуемом росте курса доллары при прекращении кредитования от МВФ. «Сельхозы» будут уже начинать вбиваться в зелень- продавая урожай Ну и разного рода спекули- выжидающие летнего дна по паре гривна доллар во избежания попандоса уже активней будут брать зелень- запасаясь оной на сезон осень- зима. Так что с открытием ВР в сентябре месяце- увидим уже «свежие» курсы пары на окнах обменников и услышим в ВР высказывания по типу «рост доллара идёт надо что то с этим делать...»
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 липня 2018, 13:42
#
Думаю во многих фразах Вы не правы.
Начало недели показывает другой тонус.
Да и сентябрь от обычного начнется раньше, уже с августа.
+
0
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
9 липня 2018, 13:44
#
Почему не так как в прошлом году?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 липня 2018, 14:12
#
У нас с начала года не все так как в прошлом году. это дает свой отпечаток
+
+30
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
9 липня 2018, 14:54
#
Может и не все так, но динамика курса так. Не верю в сентябрьский август 2018-го. Как-то все факторы у меня уравновешиваются. Лично я планирую спокойно закупаться валютой в августе на ожидаемом дне. Но жизнь покажет, конечно.
+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
9 липня 2018, 9:26
#
«Причем в четверг НБУ вообще сыграл «в две стороны». Чтобы «убить» рост котировок он в начале сессии продал валюту по цене, близкой к 26,50 гривен, а затем выкупил ее у экспортеров после их массированного выхода на рынок, но уже по цене близкой к 26,37 гривнам. » — правильная стратегия, сбили курс и заработали. НБУ у которого есть инфо и суммах покупки иностр.дочками, и их график, а также понимание захода валюты за экспортные операции и другие движения, может плюс-минус спокойно прогнозировать и вмешиваться, ставя спекулянтов на место, и сам зарабатывая. Это отличный пример, как сбить курс и показаться «красавчиком», и при это заработать, в моим глазах — респект
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 липня 2018, 9:28
#
А вот мнение экспертов с Альпари, ожидают почему то рост:
В Украине доллар перешагнет новую отметку: появился прогноз курса на неделю
https://www.facenews.ua/news/2018/413135/
Типа из-за низкой активности экспортёров, но лично я с ними не согласен

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115998/
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 липня 2018, 11:05
#
Коридор сегодня ожидается 26,20-26,30.
т.е. существенно ниже пятницы. Практически выровняется курс с наличным.
+
+15
Fabron
Fabron
9 липня 2018, 10:03
#
НБУ — молодец. Срочно премию всем сотрудникам как в НафтоГазе.
+
+29
Oleksandr Sb
Oleksandr Sb
9 липня 2018, 13:44
#
Было бы неплохо если бы в начале новой недели в аналитической заметке давался не только прогноз курса и объема на эту неделю, но и анализ своего прогноза на предыдущую — где угадали (спрогнозировали!), где ошиблись и как это на круг повлияло на курсы и объем. Приходится это делать самому прыгая по заметкам а у вас же все под рукой
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 липня 2018, 11:42
#
По доллару ожидается укрепление.
Коридор 26,15-26,25. Наличный также медленно укрепляется на пару коп.
Пока прогноз как вчера, что экспортеры будут доминировать.
Остатки на кор.счетах упали на 15% до 40 млрд — это дает стимул гривне
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115998/

П.с. как-то удивительно, но сайт перестал делать прогнозы утром уже 2-й день
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися