Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 липня 2018, 14:38

Мінфін пояснив суть корпоративного управління в держбанках

Міністерство фінансів пояснило в чому суть закону щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні. Про це йдеться у повідомленні міністерства.

Міністерство фінансів пояснило в чому суть закону щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні.
Фото: ukrinform.ru

У чому суть:  Одним з пріоритетних напрямків роботи міністерства фінансів є реформування державного банківського сектору.

  • Оновлені засади стратегічного реформування державного банківського сектору було схвалено на засіданні КМУ 21 лютого 2018 року.

Вони базуються на таких основних пріоритетах:

  • Впровадження стратегій для окремих банків з метою відновлення їх діяльності як стабільних, прибуткових установ, що функціонують на комерційних засадах. 
  • Удосконалення ефективності моделі управління державними банками шляхом покращання корпоративного управління, дисципліни та реалізації стратегії.
  • Впровадження ефективної платформи для роботи з непрацюючими кредитами з метою зменшення тиску на баланси державних банків. 
  • Впровадження планів виходу держави з володіння банками задля забезпечення підвищення їх вартості. 

Мета закону: Переглянути принципи та механізми корпоративного управління держбанків.

  • Привести їх у відповідність до найкращих міжнародних стандартів (ЄС, ОЕСР, Базельського Комітету) шляхом створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю держбанків.
  • Утворити наглядові ради, більшість у складі яких становитимуть незалежні члени.

Основні положення законопроекту:

  • Склад наглядової ради — 9 членів: 3 члени є представниками держави (представники профільного Комітету ВРУ, Президента, КМУ); 6 членів повинні бути незалежними представниками;
  • Для визначення претендентів на посади членів наглядової ради держбанку КМУ утворює конкурсну комісію, до складу якої входять представники від профільного Комітету ВРУ, Президента, КМУ;
  • Визначається перелік критеріїв, яким повинні відповідати незалежні члени наглядової ради та представники держави у наглядовій раді державного банку;
  • Претенденти на посади незалежних членів наглядової ради держбанку визначаються шляхом конкурсного відбору в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів, виключно із числа кандидатів, відібраних на умовах відкритого конкурсу визнаною компанією з добору персоналу, що має не менш як десятирічний міжнародний досвід надання послуг.

Читайте також: Депутати підтримали корпоративне управління в держбанках

Що це дасть: Закон дасть змогу імплементувати в практику корпоративного управління державних банків ефективні практики корпоративного управління.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 1

+
0
Rybalove
Rybalove
5 липня 2018, 15:06
#
Сейчас начнется — скандалы, интриги, расследования :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися