Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 липня 2018, 15:13

Порошенко дотримався обіцянки. Закон про валюту підписаний

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з бізнесом підписав історичний закон «Про валюту і валютні операції», який було розроблено НБУ та прийнято Верховною Радою у другому читанні та в цілому 21 червня 2018 року.

ПрезидентПетро Порошенко під час зустрічі з бізнесом підписав історичний закон «Про валюту і валютні операції», який було розроблено НБУ та прийнято Верховною Радою у другому читанні та в цілому 21 червня 2018 року.
Фото: privat24.news

«Це створить ліберальні, прозорі та надійні умови для ведення бізнесу та інвестування в Україні за європейським зразком», — повідомили в НБУ.

Коли саме: Наступний крок – опублікування закону. Наступного дня після цього закон набире чинності. Однак на практиці його буде введено в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.

Цей перехідний період буде потрібен з двох причин.

  • По-перше, шість місяців знадобиться на доопрацювання нормативно-правових актів Національного банку і приведення їх у відповідність до закону.
  • По-друге, ще місяць передбачено для завчасного ознайомлення банківської спільноти, бізнесу, населення, інших державних інституцій з новими правилами валютного регулювання. Для цього після завершення роботи над новими нормативно-правовими актами Національний банк їх оприлюднить. Після 30 днів ознайомчого періоду закон, а разом з ним і нові нормативно-правові акти НБУ, буде введено в дію.

Що далі:  Закон дає Національному банку «зелене світло» для більш швидкої лібералізації валютного регулювання.

  • Найбільш болісні обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон та зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані одразу після введення закону в дію.
  • Зокрема, бізнес та фізичні особи зможуть інвестувати за кордон у цінні папери, нерухомість та майнові права, а також розміщувати на закордонних рахунках валюту без індивідуальних ліцензій Національного банку.
  • Також для бізнесу буде скасовано валютний контроль для зовнішньоекономічних операцій нижче порогового рівня 150 тис. грн, а також граничний строк розрахунків за зовнішньоекономічними операціями до 180 днів.
  • Не буде в подальшому і реєстрації кредитів від нерезидентів.

Як зазначається, після цього Національний банк поступово прямуватиме до повної свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

Читайте також:Курорт або концтабір. Що змінить новий закон про валюту

Чинні валютні обмеження, які Національний банк не зможе прибрати одразу після введення закону в дію, будуть скасовані поступово і обережно і за наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не похитнути фінансову стабільність.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 5

+
+35
vitaliy17
vitaliy17
4 липня 2018, 16:12
#
«они будут отменены постепенно и осторожно и при наличии благоприятных макроэкономических условий, чтобы не поколебать финансовую стабильность.»

Похоже закон останется просто на бумаге.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 липня 2018, 17:14
#
ВАЖНО! ЭЛЕКТРОННАЯ ПОЧТА НБУ — Рекомендації для зниження ризику шахрайських операцій (ФО, ЮО, ФОП)
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116430/
+
+8
mary27
mary27
4 липня 2018, 20:32
#
«Зра-а-а-да! Зубожiння!»
(ирония).
+
0
eksampay
eksampay
4 липня 2018, 20:47
#
Самое интересное, что так и не понятно, когда можно будет перечислять баксы на инвестиционные счета без «Лицензии» НБУ.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
5 липня 2018, 7:46
#
Как минимум, через 7 месяцев… т.е. когда закон «будет введен в действие».
цЫцЫрую >>
Однако на практике он будет введен в действие через семь месяцев переходного периода со дня вступления в силу.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися