Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 липня 2018, 14:06

Злісних неплатників аліментів можуть посадити на два роки

Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє арешт коштів особи, яка має аліментну заборгованість.

Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє арешт коштів особи, яка має аліментну заборгованість.
Фото: dpchas.com.ua

«За» законопроект №8296 проголосували 230 народних депутатів.

Що це дасть:

  • Атоматизована система виконавчого провадження забезпечує автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів у порядку, визначеному Міністерством юстиції України за погодженням з Національним банком.
  • Визначається, що той із батьків, з яким проживає дитина, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця для лікування, навчання, участі дитини в культурно-наукових, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку за кордоном, у тому числі, у складі організованої групи дітей та у разі, якщо йому відомо місце проживання іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов'язки.
  • Виїзд на термін до одного місяця та більше можливий у разі, зокрема, наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів.
  • що у разі звернення боржника щодо перереєстрації або зняття з обліку транспортного засобу для його продажу органи Міністерства внутрішніх справ зобов’язані відмовити в реєстрації та повідомити про це відповідному органу виконавчої служби.
  • У разі відкриття або закриття рахунку фізичної особи банк зобов’язаний перевірити наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників. Якщо вона є у цьому реєстрі, то банк зобов’язаний у день відкриття або закриття рахунку повідомити про це зазначений у реєстрі орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.
  • Несплата понад 3 місяці аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку та низку інших захворювань, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.
  • Ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративний арешт строком до 10 діб. Злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт карається позбавленням волі на строк до 2 років.

Законом встановлюється, що мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Даний закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Варто зазначити, що Верховна Рада також прийняла закон, який скасовує включення аліментів від нерезидентів до оподатковуваного доходу.

Нагадаємо, що в травні 2017 року Верховна Рада прийняла в цілому закон про спрощення механізму стягнення аліментів. А в лютому цього року в Україні запрацював публічний реєстр боржників по сплаті аліментів.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 4

+
0
Strain
Strain
3 липня 2018, 15:18
#
Ну ничего не сказать — молодцы. Хороший закон.
+
0
correspondent
correspondent
3 липня 2018, 15:28
#
А как быть с алиментщиками, являющимися гражданами других государств?
+
0
Григорий П
Григорий П
3 липня 2018, 17:34
#
Неужели решили хоть кого-то начать садить: не казнокрадов и взяточников, то хоть алименщиков)
+
0
spamer4life
spamer4life
3 липня 2018, 18:02
#
ПОложения закона про 2 года и арест средств существовали и раньше! Этот заднеприводный министр кучу других изменений в другие законы пропихнул, которые совершенно не относятся к детям.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися