Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 червня 2018, 11:35

Шахраї під виглядом WannaCry вимагають біткоіни за видалення неіснуючого вірусу

В інтернет просторі з'явилася нова фішингова схема: шахраї погрожують заразити пристрої вірусом WannaCry і вимагають викуп. Довірливим користувачам криптовалют пропонується відкупитися від атакеров, виславши 0,1 BTC (приблизно 620 доларів), повідомляють BitNovosti.

В інтернет просторі з'явилася нова фішингова схема: шахраї погрожують заразити пристрої вірусом WannaCry і вимагають викуп.
Фото: alienvault.com

Британський Центр боротьби з шахрайством і кіберзлочинністю Action Fraud і лондонська поліція опублікувала попередження про нову фішингову схему, заявивши, що загрози шахраїв — порожній звук, і попросили повідомляти про інциденти правоохоронні органи. За повідомленням відомств, за кілька днів вони отримали понад 300 заяв від потенційних жертв.

Шахраї експлуатують страх громадськості перед всемогутнім вірусом-здирником WannaCry, чиїми жертвами травнем 2017 року стало не менше 200 000 чоловік по всьому світу, включаючи такі корпорації, як авіаційний гігант Boeing.

Експерти з кібербезпеки пояснили, що вірус-вимагач WannaCry працює тільки на системі Windows, в той час як в листі стверджується, що заражені всі пристрої, включаючи ті, які працюють на iOS, macOs, Android і Linux.

У повідомленні жертв попереджають, що видалення «програми» призведе до автоматичного видалення всіх файлів без можливості відновлення. Однак, як заявляють фахівці Action Fraud, ніякої програми не існує.

IT компанія Pro-Networks, повідомила, що фішингові листи поширюються «для створення паніки, щоб зіграти на факторі переляку».

Зараз, коли кожен місяць з'являються новини про нові віруси, ризик паніки особливо високий, але зростає і рівень пильності користувачів.

Нагадаємо, що в 2017 році американська компанія KnowBe4, що спеціалізується на кібербезпеці, оцінила загальний збиток від масштабної хакерської атаки з використанням вірусу WannaCryptor 2.0 (WannaCry) в 1 мільярд доларів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися