Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 червня 2018, 9:20

Дохідний сейф: перший крок до мільйона

Накопичити і примножити свій капітал вдається не кожному. Хтось скаржиться на невисоку зарплату, у когось вільні гроші в руках просто «горять» і відкласти на відпочинок або велику покупку не вдається.

Конверти або 10%

Знавці радять кілька способів, як контролювати витрати і почати відкладати гроші. Один з найпопулярніших — так званий «Метод конвертів», коли дохід сім'ї ділиться на кілька конвертів, які витрачаються тільки на певні цілі: харчування, квартира і комуналка, харчування, одяг, відпочинок і т.д. Але насправді такий спосіб вимагає вправності і доброго розуміння сімейного бюджету, скільки з нього на які потреби витрачається.

Новачкам в справі накопичень ми пропонуємо почати з малого — відкрити депозит в Альфа-Банку з поповненням і стабільно відкладати на нього, наприклад, 10% від будь-яких доходів — зарплата, аванс, підробіток. Правда, тут доведеться вибирати між терміновим депозитом і внеском з можливістю дострокового розірвання. Перший укладається на певний термін і в разі потреби ви не зможете зняти з нього гроші раніше терміну, а за другим ставка буде дуже низькою.

Але є і компромісний варіант — відкрити рахунок, який дозволяє і накопичувати гроші, і знімати їх у разі потреби. Так можна вбити відразу двох зайців: по-перше, заощадження завжди під рукою, по-друге, банк нараховує відсотки на залишки, нехай навіть частково, але все ж захищаючи заощадження від інфляції.

Як це працює?

Таку послугу пропонує Альфа-Банк Україна для всіх власників своїх платіжних карток. Називається сервіс «Дохідний сейф». Крім основного карткового рахунку в розпорядження власника пластику надають ще один — додатковий. Це і є свого роду сейф, в який можна «ховати» гроші. Наприклад, після кожної зарплати клієнт може переводити на додатковий рахунок певну суму. А ті, хто не хоче обтяжувати себе зайвими маніпуляціями, можуть встановити налаштування так, що банк автоматично буде перераховувати цю суму в «сейф» щомісяця.

За допомогою такої простої системи зібрати невеликий капітал зможуть навіть марнотрати. Частина коштів буде осідати на додатковому рахунку, тож їх складніше буде витратити під час шопінгу. Але якщо гроші знадобляться терміново, їх можна буде дістати з сейфа без всяких штрафних санкцій і в будь-який час доби. Для цього потрібно всього лише перекинути необхідну суму на основний рахунок через мобільний додаток Alfa-Mobile Ukraine або інтернет-банк My Alfa-Bank.

До 10% річних!

Зрозуміло, банк нараховує відсотки на залишок коштів, які зберігаються в «Дохідному сейфі». Прибутковість залежить від типу картки клієнта і пакета послуг, який той оформив. Наприклад, в економ-пакет Comfort входить картка MasterCard World Debit, в дорожчі пакети Ultra і Platinum Black — Visa Platinum і Platinum Black відповідно. У пакеті Comfort ставка за гривневими залишками на рахунку складе 8% річних, в Ultra — 9%, а в Platinum Black — 10% річних. А ось відсотки по залишках у валюті банк буде платити однакові власникам всіх трьох пакетів: в доларах прибутковість становить 0,2%, в євро — 0,01%.

Страховка і сейф

Додатковий рахунок зветься сейфом ще й тому, що накопичення, які там зберігаються, надійно захищені від шахраїв. Навіть якщо зловмисники доберуться до вашої картки, «зламати» сейф і витратити гроші звідти вони не зможуть. Що стосується коштів на основному рахунку, то кожен з пакетів включає захист від втрати грошей. Власникам пакету Comfort банк в разі розкрадання грошей з картки зобов'язується повернути до 5 000 грн, пакетів Ultra і Platinum Black — 10 000 грн і 30 000 грн відповідно.

Дальше більше. І прибутковіше

Коли у вашому сейфі збереться кругленька сума, можна задуматися, щоб відкрити терміновий депозит. Наприклад, вклад «Ощадний» в Альфа-Банку також дає вільний доступ до коштів. А ось ставка за цим депозитом вища, ніж в «Дохідному сейфі». Ставка за вкладом в гривні складе 10% незалежно від того, картку якого класу має його власник. За валютними депозитами ставки не будуть відрізнятися — 0,2% в доларах і 0,01% в євро. Відкрити такий вклад можна, маючи на руках досить скромну суму. У гривні мінімальна планка становить всього 1 000 гривень, в валюті — 200 доларів або євро.

За класичними терміновими депозитами банк пропонує вищі ставки — до 15,75%. Але і поріг входження там вищий — від 5 000 гривень. Ставки за терміновими вкладами у валюті досягають 4,5% в доларах, 1,5% — в євро.

№1 за лояльністю вкладників

Звісно, гнучкість і прибутковість вкладів — надзвичайно важливі фактори. Але, оформляючи депозит, потрібно звертати увагу і на надійність банку. Щоб допомогти читачам розібратися, хто є хто на ринку, «Мінфін» щокварталу складає рейтинг стійкості фінустанов, при підготовці якого оцінює банки за кількома показниками. Серед них один з найважливіших — ступінь лояльності вкладників. Вона визначається виходячи з частки банку на роздрібному ринку депозитів, динаміки портфеля вкладів, а також досвіду і репутації банку. Згідно з даними нашого останнього дослідження, за підсумками 1 кварталу 2018 року Альфа-Банк Україна став лідером за цим показником. Йому вдалося обігнати навіть Ощадбанк, в якому уряд гарантує всі вклади на 100%. Тож не дивно, що за підсумками 4 місяців цього року Альфа-Банк увійшов до топ-3 по приросту вкладів фізичних осіб (за даними НБУ). Станом на 1 квітня депозитний портфель населення в банку зріс майже на 15% (1,3 млрд грн) і досяг 9,84 млрд грн.

Коментарі - 13

+
+65
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 червня 2018, 11:07
#
Не пишите такого, не смешите людей такими «ставками». Хорошие депозиты и рекламировать не надо, люди сами все найдут. А такое вот-это для бабушек. Но бабушки финансовые сайты не читают.
+
+30
mary27
mary27
28 червня 2018, 0:56
#
Самое первое финансовое правило — никогда не иметь дела с «Альфа банком»!
+
+15
иванов Ivanov
иванов Ivanov
28 червня 2018, 7:41
#
Чем же вам альфа не угодил? у меня например все нормально с альфой
+
+15
mary27
mary27
28 червня 2018, 11:26
#
У вас все нормально с ''Альфой''?
Значит, это их недоработка.
Ничего, они скоро исправятся)
+
+15
иванов Ivanov
иванов Ivanov
28 червня 2018, 19:45
#
Ой!!! вы хоть не пугайте меня. мне скоро забирать депозит у них
+
0
mary27
mary27
28 червня 2018, 21:40
#
А у вас выплата «тела» вклада и % на счет 2625… или 2620..?)
+
0
иванов Ivanov
иванов Ivanov
29 червня 2018, 21:07
#
В мене особисто починається на рахунок 2625. а що ви цим хочете мені сказати?
+
0
mary27
mary27
29 червня 2018, 21:13
#
Выплата на карточный счет — без комиссий, на текущий — комиссия 1%)
+
0
иванов Ivanov
иванов Ivanov
29 червня 2018, 21:29
#
Комисия с телом депозита? но я тогда попрошу економиста чтобы с текущего счета мне перевели на карточный счет. вот и решение проблемы
+
0
mary27
mary27
29 червня 2018, 21:35
#
Комиссия будет с суммы.
«с текущего счета мне перевели на карточный счет» — влетите на комиссию.
Заранее подпишите доп.соглашение, чтоб выплата была на карточный.
+
0
иванов Ivanov
иванов Ivanov
30 червня 2018, 6:52
#
Спасибо за подсказку. когда заберу депозит, а это уже относительно скоро, обязательно вам отпешусь. и попробуем заново дать оценку альфе
+
0
mary27
mary27
30 червня 2018, 17:43
#
Хотя бы за месяц откройте к вкладу бесплатную карту, и доп.соглашение о выплате депозита на нее.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
2 липня 2018, 20:55
#
Уже почти ежедневно Альфа-банк бомбит своей рекламой сайт Минфина и его читателей с подписчиками.
Очень надеюсь, что сотрудники редакции несколько улучшат своё финансовое состояние за счёт Альфа-банка.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися