Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 червня 2018, 7:52

Долар впав на міжбанку: чи надовго

Ралі початку та середини червня по парі євро / долар на міжнародних ринках дали добре заробити банкірам на коливаннях євровалюти щодо гривні.  Але минулого тижня головним джерелом заробітків для фінансистів знову став долар.

За період з 18 по 20 червня він злетів з 26,33 / 26,36 гривень до 26,50 / 26,54 гривень до середини сесії середи, після чого почав швидко обвалюватися. До кінця торгів минулої п'ятниці він подешевшав до 26,20 / 26,22.

Виграли від цих коливань не тільки спекулянти, але і сам Нацбанк. За нашими даними 19 та 20 числа НБУ продав до $30 млн за 26,46 і 26,50 гривень, а вже в четвер він купив не менше $ 20 млн за 26,285.

Мабуть, щоб уникнути закидів у спекуляціях і не дратувати ринок — Нацбанк використовував у всіх цих операціях менш публічні форми «викуп за єдиним курсом» та «анонімну» роботу через Matching.

Готівковий ринок негайно реагував на ситуацію на торгах і курс продажу долара в касах банків доходив до 26,50 гривень в середу-четвер, а потім обвалився в обмінниках фінкомпаній до рівня в 26,20 гривень к вечору п'ятниці.

Якщо не враховувати «свічку» по долару на початку минулого тижня, то в цілому з 18 по 22 червня на міжбанку долар впав майже на 14 копійок — з 26,33 / 26,36 до 26,20 / 26,22.

У найближчі дні ринок знову почне лихоманити. У тому числі і із-за того, що минула субота була робочою для банків (хоча і без проведення валютних торгів). Клієнти не могли продавати/купувати валюту і зарахована суботою валютна виручка за 22 і 23 червня буде продаватися понеділком, а ось гривню на купівлю валюти за нашими даними вони перераховували дуже активно. Це збільшить попит на валюту 25 червня.

Що буде впливати на курс найближчим днями

1) Календарний фактор. Закінчення бюджетних платежів у клієнтів, отримання відшкодування ПДВ, господарські операції великих компаній і наближення звітної дати.

Цей тиждень дуже короткий у зв'язку зі святкуванням Дня Конституції і формує підсумкові показники місяця, кварталу та півріччя. Банки і клієнти будуть працювати лише три дні з понеділка по середу.

Щоб повністю розрахуватися з контрагентами на звітну дату, погасити свої заборгованості перед бюджетом і отримати своєчасно відшкодування ПДВ — всім доведеться дуже поспішати.

Від злагодженої роботи Держказначейства, Міністерства фінансів, НБУ і самих банків з їх клієнтами — залежить з якими показниками по півріччю вийде економіка країни і окремі компанії. Від виконання графіка перерахувань в банківську систему сум клієнтських відшкодувань ПДВ і погашення заборгованостей компаній перед бюджетом залежить ситуація з попитом і пропозицією на валютному міжбанку.

Попередній досвід показує, що в такі дні обстановка на торгах повністю залежить від ситуативних завдань найбільших компаній, а співвідношення попиту і пропозиції багаторазово змінюються протягом сесії. Це призводить до перекосів на ринку та збільшує курсову волатильність протягом дня. Дуже багато що залежить в цій ситуації від своєчасних виходів Нацбанку на торги для згладжування валютних коливань.

За нашими даними, через поступове зростання цін на енергоносії на світових ринках, в ці три робочих дні перед тривалими вихідними будуть дуже активні великі імпортери, яким треба закрити значну кількість угод на звітну дату. Це призведе до зростання попиту з їх боку на міжбанку. Головними продавцями валюти залишаться металурги, аграрії і сам НБУ;

2) Ліквідність у банківській системі, ситуація на готівковому ринку та дії спекулянтів.

Коррахунки банків стабільно перевищували минулого тижня 53,1 млрд гривень. За нашими прогнозами, вони поступово знизяться в ці дні нижче рівня в 47 млрд гривень за рахунок бюджетних проплат клієнтів. Проте — навіть ця цифра перевищує необхідний обсяг ліквідності в банківській системі, що провокує тиск на гривню на міжбанку з боку спекулянтів.

З огляду на ситуативні перекоси попиту та пропозиції в цей період з боку великих операторів ринку — спекулятивний фактор буде робити істотний вплив на курсовий тренд в усі три останніх робочих дня цього кварталу.

Поведінка готівкового ринку буде повністю відображати ситуацію на міжбанку. Незважаючи на волатильність курсу в обмінниках на початку минулого тижня — ми поки не бачимо особливих загроз для курсу з боку готівкового ринку. У населення немає зараз ресурсів для різкого збільшення попиту на валюту і з урахуванням періоду літнього затишшя — особливого ажіотажу до кінця цього тижня ми не очікуємо. Більш того, в період тривалих свят населення більше здає валюти, чим купує, що працює на користь гривні;

3) Поведінка Нацбанку і міжнародний ринок.

Від поведінки НБУ на цьому тижні будуть залежати реальний стан справ на міжбанку.

Курсових перекосів через дисбаланс попиту та пропозиції валюти, пов'язаних із закінченням місяця, кварталу і півріччя уникнути не вдастся.

Головним гарантом стабільності гривні в цій ситуації повинен залишатися Нацбанк. Якщо він своєчасно гаситиме курсові стрибки, виходячи з купівлею / продажем валюти на міжбанк — ситуація буде більш-менш прогнозованою.

Якщо ж він буде «заграватися» і тягнути з оперативним виходом на торги з метою отримання в подальшому доходу від купівлі/продажу долара через інтервенції — ми отримаємо валютні ралі по парі гривня / долар зі значною спекулятивною складовою.

Тому від того, яку тактику обиратиме Нацбанк в ці три робочих дня, і буде залежати  курс на початок нового півріччя.

Особливого ​​падіння долара на цьому тижні «Мінфін» не очікує, тому що необхідність накопичення ЗВР змусить НБУ викуповувати долар на міжбанку при появі будь-якого надлишку, що і підтримає валютні котирування.

Тим більше, що уважні спостерігачі вже відзначили зміну риторики керівництва Нацбанку в частині перспектив отримання нового траншу МВФ. Це говорить про те, що НБУ вже все менше сам вірить в його отримання.

А в цьому випадку купівля долара на міжбанку в резерви фактично стає для нього основним джерелом їх поповнення. Для здійснення цього Нацбанк віддасть перевагу «анонімному» формату роботи через Matching.

На міжнародних ринках на цей короткий для України робочий тиждень ми не бачимо особливих передумов для нових валютних ралі по парі євро / долар. Прогнозуємо на період з 25 по 27 червня коридор 1,157-1,17 долара за євро, що не становитиме великої загрози для курсу гривні на нашому ринку.

Прогноз обсягів і активності валютного міжбанку на цей тиждень:

25-26 червня (понеділок — вівторок). Ми очікуємо максимального зростання активності клієнтів з високим рівнем курсових коливань. Обсяги торгів складуть до $ 380-450 млн при укладанні до 530-610 угод в день.

27 червня (середа). Спрацює фактор закінчення робочого тижня та кінця місяця, а також зменшення ділової активності перед чотириденними вихідними. «Мінфін» прогнозує зниження обсягів операцій до $ 310-340 млн при укладанні до 500 угод.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує повну залежність поведінки готівкового курсу від міжбанку по долару і відносно стабільну ситуацію по курсу євро і рубля.

Курс долара буде перебувати в межах коридору 26,00-26,30 гривень. Спред по долару в банках складе до 25-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

При відсутності сюрпризів по долару на українському міжбанку на цьому тижні «Мінфін» прогнозує спред по євро в межах до 25-30 копійок і коридор по євровалюті в межах 30,082-30,771 гривень. А по рублю — коридор в межах 0,405-0,420 гривень за рубль.

На міжбанку. Головними мотиваторами тренду по курсу будуть:

1) необхідність завершення клієнтами своїх розрахунків на звітну дату і бюджетні взаєморозрахунки (з боку клієнтів — сплата податків, з боку бюджету — відшкодування ПДВ);

2) поведінка НБУ щодо своєчасного виходу на міжбанк;

3) ситуативні інтереси та завдання найбільших гравців міжбанку.

Як і минулого тижня — Нацбанк продовжить намагатися максимально поповнювати резерви і вважатиме за краще працювати в «тихих» форматах. Спекулянти працюватимуть як «в дві сторони», так і будуть намагатися качати ринок, підлаштовуючись під дії великих гравців.

«Мінфін» прогнозує курс долара на міжбанку на цьому тижні в межах коридору 26,10-26,30 гривень.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 червня 2018, 12:38
#
Если возмещение НДС произведут в среду, то это никак не скажится на этой неделе на укреплении гривны. Скорее всего так и могут сделать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися