Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 червня 2018, 10:58

Валютний ринок: інтрига за курсом збережеться

У п'ятницю гривня продовжить тіснити долар на міжбанку, але певна інтрига з трендом на торгах збережеться. Причина проста - деякі великі компанії за нашими даними ще не розрахувалися з бюджетом і змушені активно продавати валюту, чим вони вчора і займалися. Але судячи з усього - їм отриманої в четвер гривні не вистачило і сьогодні розпродаж валюти продовжиться. Це допоможе нацвалюті.

У п'ятницю гривня продовжить тіснити долар на міжбанку, але певна інтрига з трендом на торгах збережеться.
Фото: lcmedia.com.ua

Але й сподіватися на обвал долара не варто. НБУ буде викуповувати весь надлишок долара і це підтримає котирування. Нацбанк порядком витратився на початку тижня на згладжування стрибка курсу і вчора відкупив частину валюти на продажах експортерів в бюджетний період. Причому ще на цьому і добре заробив. Якщо він на початку тижня продавав долар по 26,46 гривень, по 26,50 та вище - то вчора він відкупився за 26,285 гривень. Тому регулятор - той ще спекулянт.

Проти гривні почне працювати очікування великими клієнтами надходжень найближчим часом відшкодувань по ПДВ. Це в будь-який момент може кардинально змінити обстановку на міжбанку за рахунок отримання значних гривневих ресурсів  ескпортерами на рахунки, що відіб'є у них бажання активно продавати валюту понад обов'язкових 50%.  І це вже може спрацювати на зростання курсу.

Яка з тенденцій переможе на сьогоднішніх торгах і сесії понеділка - покаже розвиток подій на міжбанку вже в найближчі 3 години.

Проти гривні поки продовжує працювати і фактор надлишку ліквідності в банківській системі, який дає ресурс для спекулятивних операцій. На ранок п'ятниці коррахунки банків впали на 700 млн гривень до 53,1 млрд, що все одно значно вище необхідних банкам ресурсів для виконання нормативу Нацбанку щодо резервування. Вільна гривня йде як на ринок депсертифікатів НБУ і ОВДП, так і на валютні торги, що тисне на курс.

«Мінфін» на сьогодні прогнозує збереження деякої інтриги по руху курсу протягом дня і розраховує на деяке зниження курсу долара в межах коридору 26,17-26,27 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,00-26,15 і продаж 26,20-26,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,10-26,15 гривень та продаж 26,18-26,23 гривень.

Про тенденції на торгах за 21 червня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні покращилися в порівнянні з вчорашнім днем.

За офіційним курсом - 56% (було 35%) респондентів вважають, що долар повернеться нижче 26,25 гривень. 44% опитаних впевнені в його закріпленні надовго понад позначки в 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом - 63% (в четвер ще було 37%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 37% впевнені в продовженні зростання котирувань істотно вище 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
22 червня 2018, 11:11
#
Сегодня нет остро как вчера, но игра будет на понижение. Действительно НБУ не будет пасти задних и выкупит все излишки, важно чтобы НБУ не спешил до обеда и дал упасть доллару.
На наличном лучше ситуация, несмотря на то что утром упал курс на 2-3 коп, там есть запас на дальнейший спад.
Дело в том что многих поджимают сроки, следующая неделя очень короткая, и многие в попихах будут скидывать валюту.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115998/
+
0
Григорий П
Григорий П
22 червня 2018, 14:58
#
«Так что регулятор — тот еще спекулянт.» — автор молодец, что называется «прямым текстом». Респект, плюсую
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 червня 2018, 15:20
#
Они наверное там получают % от фин.реза :)
Как в НафтоГазе
+
0
Oberton
Oberton
22 червня 2018, 20:16
#
А я бы сказал по-другому — регулятор молодец: и денежку в бюджет заработал, и волатильность рынка уменьшил.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися