Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 червня 2018, 19:13

НБУ прокоментував зміну реального ВВП в першому кварталі року

У першому кварталі 2018 року українська економіка пришвидшила зростання до 3,1% у річному вимірі. Порівняно з попереднім кварталом зростання ВВП становило 0,9% сезонно-скориговано.

У першому кварталі 2018 року українська економіка пришвидшила зростання до 3,1% у річному вимірі.
Фото: segodnya.ua

Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за перший квартал 2018 року, опубліковані Державною службою статистики.

Фактичні темпи зростання реального ВВП у першому кварталі 2018 року були вищими за очікування Національного банку, опубліковані в Інфляційному звіті за квітень 2018 року (2,3% р/р).

Як і в 2017 році, основним рушієм зростання реального ВВП був внутрішній попит, як споживчий, так і інвестиційний.

  • Третій квартал поспіль прискорювалося зростання інвестицій. Зокрема, темпи зростання валового нагромадження основного капіталу (далі – ВНОК) збільшилися до 17% р/р. Цьому сприяли покращення ділових очікувань підприємств, а також подальше поліпшення їх фінансових результатів. На відміну від минулого року, зростання інвестицій значно менше було пов’язане із нарощенням будівництва, темпи зростання валової доданої вартості (далі – ВДВ) якого стрімко уповільнилися (до 2,2% р/р). Натомість високими темпами тривало зростання інвестицій у промисловості, зокрема добувній, металургійному виробництві, машинобудуванні та постачанні електроенергії, пару, води та кондиційованого повітря, а також торгівлі, транспорті та телекомунікаціях.
  • Споживчий попит також продовжував впевнено посилюватися, підтриманий значними темпами зростання реальної заробітної плати, підвищенням пенсій у попередні періоди та поліпшенням споживчих настроїв населення. Втім, зростання кінцевих споживчих витрат домогосподарств уповільнилося порівняно з попереднім кварталом (до 5,6% р/р), що можна насамперед пояснити нижчими темпами зростання реальної заробітної плати (10,7% р/р у першому кварталі 2018 року порівняно з 20,0% р/р у четвертому кварталі 2017 року) унаслідок підвищення бази порівняння. Натомість споживчі витрати сектору загального державного управління зменшилися (на 1,4% р/р), що відображало достатньо стриману фіскальну політику на початку 2018 року.
  • Обсяги експорту товарів та послуг у першому кварталі 2018 року скоротилися на 9.9% р/р. Падіння експорту було викликано переважно зменшенням фізичних обсягів поставок зернових та олійних культур, що відображало нижчий врожай минулого року, а також зменшення обсягів транзиту енергетичних ресурсів.

Водночас у першому кварталі 2018 року також істотно знизився імпорт (на 5,4% р/р) в першу чергу через зменшення енергетичного імпорту.

В результаті від’ємний внесок чистого експорту в економічне зростання зменшився (до 2,3 в.п.), що і зумовило прискорення зростання реального ВВП порівняно з показниками четвертого кварталу 2017 року, а також відхилення фактичних даних від оцінки НБУ.

  • Ефект бази порівняння – припинення торгівлі з НКТ та захоплення підприємств на тих територіях у минулому році – зумовив відновлення зростання ВДВ добувної промисловості (на 2,7% р/р) та у постачанні електроенергії (на 2,4% р/р). Відновилося зростання ВДВ фінансової та страхової діяльності (на 9,7% р/р), відображаючи розвиток як банківського, так і небанківського фінансового сектору. Зниження ВДВ сільського господарства уповільнилося (до 0,5% р/р), зокрема, розвиток тваринництва підтримувався активним зовнішнім попитом. Натомість, відображаючи помірне зростання кінцевих споживчих витрат у цілому, уповільнилося зростання ВДВ торгівлі (до 5,8% р/р) та інших секторах послуг, а в окремих з них (зокрема охороні здоров’я) ВДВ знизилася.

Що далі: у другому кварталі 2018 року Національний банк очікує на помірне прискорення зростання економіки України. Збереження ділових очікувань підприємств на високому рівні свідчить про стійке зростання інвестиційної діяльності.

Подальшому зростанню споживчого попиту домогосподарств сприятиме підвищення доходів населення (у тому числі за рахунок військових пенсій, заробітних плат та грошових переказів). Також у цілому сприятливою залишається кон’юнктура на зовнішніх ринках.

Так попри певну корекцію в окремі періоди, світові ціни на вагомі сировинні товари українського експорту (сталь, залізна руда, зернові) залишаються на доволі високому рівні, а країни – основні торговельні партнери України в цілому зростають швидше, ніж очікувалося.

Варто зазначити, відповідно до опублікованого у квітні 2018 року макропрогнозу, Національний банк очікує, що у поточному році зростання реального ВВП пришвидшиться до 3,4%.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися