Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2018, 14:26

Заборона системи TYME: ЗМІ назвали причину

Платіжна система TYME, яку 14 червня НБУ позбавив реєстрації в Україні, працювала з російською системою Contact, яка потрапила в травневий список санкцій. Про це пише FinClub.

Платіжна система TYME, яку 14 червня НБУ позбавив реєстрації в Україні, працювала з російською системою Contact, яка потрапила в травневий список санкцій.
Фото: capital.ua

На сайті молдавського FinComBank TYME з ПриватБанком знаходяться у списку партнерів російської платіжної системи Contact.

На сайті Contact зазначено, що відправлені з Росії гроші можна отримати в Україні в 284 пунктах. Все це відділення ПриватБанку. А посередником в цьому грошовому обігу виступає TYME.

Ріднить Contact і TYME не тільки це. Власником російської системи є QIWI, яка раніше контролювала українську платіжну систему.

Але в 2016 році платіжна система Contact не потрапила в санкційні списки РНБОУ разом з іншими росіянами. Все змінилося в травні 2018, коли були оновлені санкційні списки. У них виявилися три нових платіжних оператора: WebMoney, MoneyTo і Contact, якою управляє російський КИВИ Банк.

З 24 травня, коли указ президента від 2 травня було оголошено, виявилися «заборонені ділові відносини» з російською Contact.

Читайте також: В Україні заборонили міжнародну платіжну систему TYME

Вже 14 червня НБУ скасував реєстрацію найбільшої української платіжної системи TYME, оскільки ця система, за версією Служби безпеки України, працювала із забороненою в Україні російською платіжною системою.

Джерело видання висловило свою версію того, як TYME могла працювати з росіянами.

«Як це виглядає технологічно? Є платіжна система в Росії, яка укладає договір з системою з нейтральної країни, наприклад, з Грузії. Вона в свою чергу укладає договір з українською системою, стаючи посередником. За договором операції йдуть від посередника з нейтральної країни, а насправді ініціюються в Росії», — розповів співрозмовник видання.

Ще в 2016 році в російських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Contact працює в Україні через грузинську систему IntelExpress.

Коментарі - 1

+
0
Елена Литвинова
Елена Литвинова
20 червня 2018, 12:06
#
Читала раньше, что TYME было официально рекомендована Приватом для международных переводов. Хорошо, что перевожу другими способами, которых нет в списке санкционных. Но каждые полгода запрещают что-то новое. Только успевать следить
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися