Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2018, 13:04

Криптонетворкінг: як блокчейн змінить соціальні мережі

Спочатку соцмережі були драйвером розвитку для криптовалют. Перші учасники криптоекономіки спілкувалися між собою в соціальних мережах. Знаменита угода, коли за біткоіни вперше була продана піца, теж розглядалася на форумі. Більшість учасників крипторинку дізналися про біткоїни саме з соцмереж.

У травні 2018 року у новинних виданнях розлетілася сенсація: Facebook планує запуск власної криптовалюти!
Фото: bitfin.info
У травні 2018 року у новинних виданнях розлетілася сенсація: Facebook планує запуск власної криптовалюти! Хоча, звичайно, журналісти перебільшили. Просто рада директорів Facebook заснувала експертну комісію з вивчення блокчейна, яку очолив колишній директор платіжної системи PayPal Девід Маркус.
Що могло змусити керівництво найбільшої соціальної мережі навсправжки зайнятися вивченням децентралізованих систем? Здається, відповідь відома. Нещодавно Марку Цукербергу довелося пережити кілька неприємних годин, відповідаючи на запитання американських конгресменів. Приводом для такої дискусії став витік призначених для користувача даних через Facebook. Швидше за все, використання блокчейн-платформи розглядається як спосіб посилення безпеки.

Собака виляє хвостом

Навіть зараз соціальні мережі та ринок криптовалют дуже тісно пов'язані. Трейдери та інвестори спілкуються, обмінюються інформацією, повідомляють свіжі новини. Криптожурналісти, наприклад, більшість сенсацій знаходять на форумі Reddit. Але в міру розвитку крипторинку баланс змінюється.

Людина з мільйоном у кишені

Ще пару років тому на ринку користувальницьких платежів правили бал пластикові карти. Але з розвитком мобільного банкінгу виявилося, що зручніше носити з собою смартфон, ніж набір карток. А з появою безконтактних платежів смартфон й зовсім став головним платіжним інструментом. І це не дивно. У мобільному банкінгу легко керувати будь-якими сумами на рахунках різних банків світу. Ніколи ще дістати з кишені мільйон не було так просто.

А тим часом бізнес далі-більше мігрує в соцмережі, ближче до клієнтів. Власники соціальних мереж, в свою чергу, рушили назустріч рекламодавцям, розробляючи відповідний функціонал, від корпоративних сторінок до повноцінних магазинів. Досить швидко соцмережах потрібен власний платіжний інструмент для швидких транзакцій між користувачами. Тоді-то і виникла ідея інтеграції криптовалюти в соціальні мережі.

Поява соцмережі на блокчейні було питанням часу. Так виник Steemit: соціальна мережа на децентралізованій платформі, вільна від цензури та банківських обмежень. Користувачі цієї мережі платять за вподобаний контент особливою ​​криптовалютою. Замість лайків та шеров популярні автори отримують монети Steem. Ця проста бізнес-модель обходить всі перешкоди, з якими стикаються соцмережі на інших платформах: необхідність перевірки існування акаунта, витрати на обробку платежів, й так далі. Не виключено, що саме це й підштовхнуло раду директорів Facebook навсправжки зацікавитися блокчейн-технологіями.

У чому сила, брат?

Криптовалюти володіють могутньою силою: вони змінюють природу всього, з чим стикаються. Фінансовий ринок мутує у нас на очах. Соціальним мережам теж належить переродження після переїзду на децентралізовані платформи. Які нововведення чекають мешканців Інтернету:

  1. Дійсно децентралізований менеджмент. Більше ніяких проблем на сервері або довгих розглядів скарг на публікацію адміністраторами з іншої країни. Концепція управління соцмережами повністю зміниться.
  2. Більш високий рівень безпеки. Пора визнати: абсолютно всі соціальні мережі збирають дані про користувачів та передають тому, хто більше заплатить. Перехід на блокчейн-платформу дозволить багатьом мешканцям соцмереж зітхнути вільніше.
  3. Зручна платіжна система. На прикладі мережі Steemit можна побачити, що власні монети — зручний та безпечний спосіб платежів між користувачами. Маркетологам, правда, доведеться винаходити нові стратегії: адже тепер вартість реклами та якість контенту будуть пов'язані безпосередньо.

Хвіст виляє собакою

Отже, тісний союз крипторинка та соцмереж залишається в силі. Тільки баланс сил в ньому змінюється. Тепер уже цифрові валюти та блокчейн-платформи стають драйвером розвитку соцмереж. А в найближчому майбутньому до цього тандему можуть приєднатися й інші учасники. Уявіть тільки, що буде, якщо соцмережі на блокчейн-платформі об'єднаються з інтернетом речей. Ще недавно найсміливіші фантасти не припускали такого. А у нас є шанс побачити це на власні очі.

Статтю підготовлена за сприяння фонду Crypto Art 

Коментарі - 1

+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
21 червня 2018, 0:03
#
Сказки, противоречащие реальности…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися