Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 червня 2018, 14:58

НБУ перейнявся ризиками в банках

Нацбанк затвердив положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах, вимоги якого засновані на принципах Базельського комітету з банківського нагляду і враховують кращу міжнародну практику. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Нацбанк затвердив положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах, вимоги якого засновані на принципах Базельського комітету з банківського нагляду і враховують кращу міжнародну практику.
Фото: comments.ua

«Положення вимагає від банків більш поглибленого підходу до побудови та функціонування системи управління ризиками, адекватного особливостям їх діяльності, характером і обсягами банківських та інших фінансових послуг. Введення вимог положення сприятиме підвищенню загальної довіри вкладників і кредиторів до банківської системи, що має вирішальне значення для її ефективного функціонування», — зазначила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Що нового: Документ передбачає велику роботу ради банку в своїй наглядовій функції до створення потужної культури управління ризиками, здійснення моніторингу відповідності профілю ризику, контролю за дотриманням загальних принципів управління ризиками тощо.

  • Введення вимог сприятиме підвищенню ефективності управління ризиками в банках.

Положення також визначає вимоги, спрямовані на забезпечення належного управління ризиками з використанням моделі трьох ліній захисту:

  • перша лінія — на рівні бізнес-підрозділів банку і підрозділів підтримки діяльності банку — ці підрозділи беруть ризики і несуть відповідальність за них і подають звіти щодо поточного управління такими ризиками;
  • друга лінія — на рівні підрозділу з управління ризиками та підрозділу контролю за дотриманням норм (комплаєнс);
  • третя лінія — на рівні підрозділу внутрішнього аудиту з перевірки та оцінки ефективності функціонування системи управління ризиками.

Документ також містить мінімальний перелік та вимоги щодо внутрішньобанківських документів з управління ризиками, зокрема декларації схильності до ризиків, стратегії і політики управління ризиками, методики виявлення істотних ризиків, кодексу поведінки (етики), порядків і процедур управління ризиками.

Положенням визначено перелік основних ризиків (кредитний ризик, ризик ліквідності, процентний ризик банківської книги, ринковий ризик, операційний ризик і комплаенс-ризик), щодо яких банк повинен обов'язково здійснювати виявлення, вимір, моніторинг, контроль і звітність.

Крім того, банк повинен здійснювати управління іншими істотними ризиками, на які він піддається під час своєї діяльності.

Також встановлюються вимоги по управлінню ризиками під час введення нових продуктів і значних змін в діяльності банку, зокрема щодо необхідності оцінки ризиків до моменту їх впровадження.

В НБУ додали, що з огляду на масштабність робіт, які банки повинні здійснити для впровадження вимог положення, Нацбанком передбачена поетапна їх імплементація до квітня 2020 року.

Що це означає: НБУ бачить, що в багатьох банках ця проблема зберігається і вимагає зміни підходів топ-менеджменту до цього питання.

Коментарі - 3

+
0
Rybalove
Rybalove
15 червня 2018, 15:20
#
Все правильно. Пора заканчивать эту игру вслепую.
+
+30
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
15 червня 2018, 17:59
#
Да нет ни какой игры в слепую. Все эти риски банки и без НБУ учитывают. Это все делается для того, что бы потом ни кто не подавал в суд на НБУ, мол НБУ виновен в банкротстве банка из-за некачественного надзора. А так примут новые положения, и: «… банки сами видели что делаю», мы здесь не причем.
+
0
Rybalove
Rybalove
18 червня 2018, 9:50
#
Что то я не помню чтобы кто то подавал такие иски…
Большинство поданных исков делится на две темы: «верните меня к жизни, я не виноват» и «я втупую нес деньги на максимальную ставку, а теперь ищу виноватых, хоть и догадывался что проценты по депозиту это плата за риск»…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися