Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 червня 2018, 17:48

Нацбанк спростив проведення операцій з обміну валют

Нацбанк спрощує проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Нацбанк спрощує проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.
Фото: ukrinform.ua

Що змінилося: По-перше, Національний банк спрощує оформлення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.

  • Досі банки повинні були оформлювати два паперові примірники квитанції про здійснення такої операції – один для клієнта, один для зберігання в банку.
  • В подальшому банки зможуть оформлювати квитанції про валютно-обмінну операцію не лише в паперовій формі, а і в електронному виді.
  • Відповідно банки отримають можливість зберігати відповідні документи в електронній формі.
  • Також за згодою клієнта банк матиме можливість не оформлювати клієнту паперовий документ.
  • Інші фінансові установи, що здійснюють обмін валют, наразі зобов’язані оформлювати два паперові примірника квитанції та два паперових розрахункових документа, що друкується реєстратором розрахункових операцій (РРО).
  • В подальшому вони оформлюватимуть для клієнтів валютно-обмінні операції тільки одним документом – документом, який друкується РРО.
  • Відповідно вони не будуть видавати клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції.

При цьому і банки, і фінансові установи не будуть вимагати підпис клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде менша ніж 150 тис. грн.

По-друге, Національний банк надає можливість банкам та фінансовим установам проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, а й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

По-третє, у зв’язку із розвитком електронного документообігу та для сприяння розповсюдженню безпаперових технологій банки та фінансові установи отримають можливість оформлювати звітну документацію з валютно-обмінних операцій у вигляді електронного документа.

Зазначені зміни набувають чинності з 1 липня 2018 року.

Коментарі - 10

+
0
inflew
inflew
12 червня 2018, 18:32
#
«Во-вторых, Национальный банк предоставляет возможность банкам и финансовым учреждениям проводить валютно-обменные операции через платежные устройства. После доработки этими учреждениями программного обеспечения платежного устройства физические лица смогут не только продавать, но и покупать наличные иностранной валюты с использованием этих устройств.»

Значит ли это, что законодательно с 1 июля разрешается менять валюту онлайн (как ранее было в том же Привате)?
+
0
yuraking
yuraking
12 червня 2018, 22:37
#
Думаю нет. Разрешили только через терминалы. Ранее можно было только сдавать, теперь и покупать
+
0
ns5465456
ns5465456
12 червня 2018, 22:38
#
Компютер это тоже терминал
+
0
unknown unknown
unknown unknown
12 червня 2018, 21:12
#
Возможно это только для переводом П2П Евро в доллар, как маниграм...?
+
+15
ns5465456
ns5465456
12 червня 2018, 22:30
#
Хочу похвалить НБУ… это правильно…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 червня 2018, 8:38
#
Если банки не будут оформлять и выдавать клиентам квитанции о проведении валютно-обменной операции это намного упростит работу нелегальных оптовых обменных пунктов валюты и уменьшит количество расходуемой бумаги банками.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2018, 9:27
#
Экономия будет не только в бумаге. но и в скорости обслуживания, в т.ч. кассирам проще будет, теперь меньше бумаг для сшива док-в. В зависимости от того как банки все это настроят, упростится процесс очень сильно
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 червня 2018, 9:37
#
Таки да — однозначное улучшение.
Раньше надо было оформить ворох бумаги, чтобы продать оптовику
несколько сотен тысяч баксов — теперь ни одной бумажки.
Меньше липовых бумаг — меньше документально подтверждённых нарушений.
+
+27
Maleficarum
Maleficarum
13 червня 2018, 9:35
#
Очередная «рехформа от шоколадных Просто- зверь а не рехформа Кодло сидящему в НБУ надо памятники ставить за продвижение этой рехформы в жизнь. Это при том факте что главарь от НБУ уже открытым текстом лохторату объявил- готовится надо к „валютному закручиванию гаек“ ибо МВФ денег банкроту не нальёт в ближайшем будущем… Так что в скором времени „чернота“ обменная повылазит из всех щелей Много радости рехформа очередная принесёт лохторату- если в ПОВ и банках при закручивании „валютных гаек“ продавать зелень в „окна“ фактически не будут.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2018, 12:13
#
У тебя каждая инициатива НБУ — это реформа шоколадных, может хватит всех в стране в один и тот же шоколад вмокать и всех винить.

У НБУ своя отдельная работа, не нужно никаких красок домешивать
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися