Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 червня 2018, 12:15

Податки з Форекс в Україні: що необхідно знати?

У зв'язку з постійним посиленням контролюючої функції податкової служби України в зону ризику виявлення неофіційних доходів потрапляє все більше осіб, зокрема це особи, які займаються торгівлею, інвестуванням або партнерської діяльністю на ринку Форекс.

На даний момент головна проблема для трейдерів, інвесторів і агентів полягає у відсутності будь-якої інформації про способи сплати податків з Форекс в Україні. І це цілком закономірно, так як оподаткування доходів, отриманих від діяльності на ринку Форекс, не врегульоване на законодавчому рівні. Однак дана підстава не може послужити виправданням у разі виявлення неофіційних доходів органами ДФСУ.

Виходячи з цього, представники брокерської компанії ICE FX спільно з податковими консультантами створили спеціальну інструкцію по сплаті податків з доходів від форекс-діяльності. Інструкція опублікована в блозі CEO ICE FX В. Кондрашова і доступна до ознайомлення. Крім цього, в коментарях до статті В. Кондрашова можна задавати будь-які питання і отримати професійну консультацію юриста — упорядника інструкції. Нижче представлена ​​коротка інформація зі статті СЕО.

Отже, платити податки з Форекс в Україні за допомогою таких дій:

  1. Як фізична особа без певного статусу

Загальний розмір податків в цьому випадку буде становити 19,5%.

Для сплати податків фізична особа зобов'язана щорічно подавати декларацію про доходи. Декларацію можна скласти самостійно або звернутися за консультацією до територіального підрозділу ДФСУ. Різниця полягає в тому, що, звернувшись за консультацією, Ви будете мати чітке роз'яснення щодо заповнення декларації та тим самим позбудетесь необхідності повторного подання декларації в разі допущення помилок.

Важливим нюансом сплати податків в статусі фізичної особи є визначення податкової бази. Логічно вважати податковою базою «чистий дохід», тобто різницю між доходами і витратами (у разі якщо різниця позитивна), проте іноді податківці можуть визначити податковою базою весь обсяг доходів без вирахування витрат. В цьому випадку необхідно бути готовим до відстоювання своєї позиції, в тому числі і в судовому порядку.

  1. У статусі фізичної особи — підприємця (ФОП)

У даному статусі можна платити податки за двома схемами оподаткування:

Однак не так просто йдуть справи зі спрощеною системою оподаткування (ССО), як може здатися. Для трейдерів і інвесторів дана схема складна в отриманні, так як представники податкової служби можуть трактувати такі види діяльності (відповідно до чинної класифікації видів економічної діяльності) виходячи з власних міркувань. Агентам простіше встати на податковий облік за ССО. Їх вид діяльності має більш чітке трактування. Однак у всіх випадках потрібно дуже обережно підходити до подачі документів і формулюванні своєї діяльності. Крім вибору режиму оподаткування претенденту на отримання статусу ФОП необхідно визначитися з КВЕД і як саме подавати документи в органи ДФСУ. Про це докладніше розписано в інструкції ICE FX.

  1. У статусі самозайнятої особи

Як видно, обсяг податкових відрахувань такий же, як і для фізичної особи без певного статусу. Самозайнята особа стає на податковий облік відповідно до статті 65 ПКУ, за якою податковою базою вважається «чистий дохід» що виключає можливість спірних ситуацій, як у випадку з п. 1. самозайнята особа зобов'язана щорічно подавати податкову декларацію і вести облік доходів і витрат. Більш докладний опис даного статусу представлено в статті СЕО ICE FX.

Коментарі - 6

+
+15
Pareto
Pareto
12 червня 2018, 21:20
#
От дохлого осла им уши, а не 41,5%
+
+15
mary27
mary27
13 червня 2018, 21:33
#
На деле форексники у нас числятся как букмекерские конторы, соответственно прибыль должна облагаться НДФЛ, как выигрыш в лотерею.
+
0
Владимир Снисарь
Владимир Снисарь
19 червня 2018, 11:05
#
И много людей зарабатывает на форексе?
+
+4
Александр Тимофеев
Александр Тимофеев
11 січня 2020, 14:44
#
Так вот. Налоговики, вы совсем там ох***и что ли с налогами? Я лучше буду платить в США в стране налоговом партнере через их брокера, чем платить в Украину грабительские налоги.
+
0
Антон Ревякин
Антон Ревякин
23 січня 2020, 16:20
#
А так можно: пока не выводить со счета, а потом в другой стране получить гражданство или какой-то документ через который можно оплатить налоги?
+
0
Ole777
Ole777
15 травня 2020, 16:33
#
Во первых насколько я знаю в США есть возможность не платить налог на репатриацию. Во-вторых, даже если заплатить в США, то между Украиной и США действует Конвенция об избежании налогообложения, и налоги в Украине можно уменьшить абсолютно законно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися