Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 червня 2018, 7:48

Яка валюта найпривабливіша для спекулянтів

Вже другий тиждень поспіль основні спекулятивні доходи від операцій на валютному ринку банки отримують не по долару, а від угод з євровалютою.

Незважаючи на всі політичні, законодавчі та економічні події минулого тижня, долар в цей період знаходився в досить вузькому коридорі — 26,12-26,19 гривень. Банки заробляли на ньому в основному за рахунок комісії по купівлі-продажу клієнтської валюти.

Інакше складалася ситуація з євро. Валютні ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках тривали. Їх масштаби вразили навіть досвідчених дилерів. За період з 4 по 8 червня євро спочатку поступово знижувався до рівня 1,1660 долара, а потім за кілька днів виріс до позначки 1,1840, а потім знову провалився нижче рівня 1,18. Український міжбанк реагував миттєво на всі зміни крос-курсу євро/доллар на міжнародних майданчиках. Це дозволяло дилерам дуже пристойно заробляти на таких курсових стрибках. Після численних злетів і падінь, за підсумками минулого тижня євро зріс з 30,5133/30,5458 на ранок минулого понеділка — до 30,7033 / 30,7242 гривень к кінцю п'ятничних торгів. Спекулянти активно користувалися ситуацією, що склалася, і добре заробили на цьому.

Через досить млявий ринок по долару у регулятора не було особливої ​​можливості поповнювати резерви на міжбанку. За нашими даними, він з'являвся на торгах лише минулої середи і зміг викупити до $20 млн за курсом близько 26,16 гривень. Використовував НБУ формат «анонімних» інтервенцій через Matching.

Що буде впливати на курс найближчими днями

1) Господарські операції великих експортерів та імпортерів. Початок другої декади червня буде характеризуватися зростанням активності клієнтів з виробничих операцій з постачальниками та контрагентами, а також підготовкою компаній до періоду бюджетних платежів, які почнуться вже наступного тижня. Скупка валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів практично завершена і це вже не тисне на ринок.

Традиційно головними продавцями валюти будуть металурги і аграрії, а основними покупцями — імпортери енергоносіїв, продавці електроніки і товарів широкого вжитку. Частково попит збільшиться і за рахунок купівлі валюти туристичними компаніями для оплати поїздок українців на відпочинок за кордон;

2) Ліквідність у банківській системі і ситуація на готівковому ринку. Коррахунки банків знизилися за минулий тиждень до критичних 39 млрд гривень. Цього вистачає для проведення всіх банківських операцій, але практично не залишає ресурсів для спекулятивного розгойдування курсу. Частково «зайва» гривнева ліквідність нейтралізована регулятором через продаж коротких за термінами депозитних сертифікатів, частково — розміщена в різні за строками ОВДП з термінами погашення 3 і 6 місяців. Додаткових особливих «ливань гривні» в систему цього тижня ми не очікуємо і прогнозуємо залишки на коррахунках в межах 40-47 млрд гривень. Цього буде достатньо для дотримання нормативів резервування НБУ і в той же час — це обмежить можливості спекулянтів щодо розгойдуванню міжбанку.

Різниця між котируваннями готівкового і міжбанківського валютного ринку залишається незначною. Це не стимулює активних перетоків валюти з одного сегмента ринку на інший з метою отримання спекулятивних доходів. Як і раніше, поки основним реальним обмежувачем курсу в обмінниках є платоспроможний попит на валюту з боку населення. Обсяги скупки валюти будуть поступово наростати в зв'язку з початком сезону відпусток, але зараз цих обсягів попиту недостатньо для активного тиску на гривню;

3) Дії Нацбанку і міжнародний ринок. Жорсткий графік виплат за зовнішніми боргами і необхідність утримання ЗВР в межах, узгоджених з МВФ — змушує Нацбанк скуповувати долари на міжбанку при появі будь-якого надлишку валюти. Він продовжить активну роботу з викупу невеликих сум в «анонімному» форматі через Matching.

Зараз більшість пропонованої валюти поглинає сам ринок, а решту скуповує НБУ. Тому у гривні немає особливої ​​перспективи по сильному зміцненню, а у регулятора просто стоїть завдання викуповувати валюту в тих межах, щоб не порушувати крихку рівновагу на ринку. Ми не очікуємо серйозного зміцнення гривні на цьому тижні.

За низької волатильності по долару основні спекулятивні доходи дилери будуть отримувати цього тижня від євро. Майбутнє засідання ЄЦБ та перспектива дострокового згортання ним програми стимулювання інфляції в країнах ЄС дозволяє банкірам сподіватися на продовження валютних ралі по парі євро/долар, а значить і обіцяє непогані заробітки на різницях курсу євро як в парі з доларом, так і опосередковано по парі євро / гривня.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

11-14 червня (понеділок — четвер). Курсовий тренд і обсяги торгів сформують завдання і дії великих гравців міжбанку, а також можливі виходи Нацбанку в форматі «тихої» полювання за доларом через Matching. Обсяги операцій складуть $ 320-400 млн при укладанні 480-560 угод.

Частина угод по євро за гривню буде носити спекулятивний характер в період максимальних коливань пари євро / долар на світових ринках напередодні і під час засідання ЄЦБ.

15 червня (п'ятниця). Як і в усі дні перед закінченням робочого тижня «Мінфін» прогнозує падіння ділової активності за рахунок наближення вихідних. Обсяги операцій складуть $ 290-330 млн при укладанні до 500 угод. Загальний тренд на торгах знову буде формуватися ситуативними курсовими інтересами і діями великих гравців.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує відносно спокійну ситуацію по курсу долара в межах коридору 25,80-26,15 гривень. Спред по долару в банках складе до 20 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 12-15 копійок.

Найбільш активно будуть змінюватися котирування за готівковим євро, що буде пов'язано зі стрибками пари євро / долар на світових ринках в період засідання ЄЦБ. З вівторка по четвер ми не виключаємо двох, а то й трьох змін за день котирувань євро в обмінниках.

У зв'язку зі зростаючими валютними ризиками по євровалюті в цей період «Мінфін» прогнозує збільшення спреду по євро в межах 30-40 копійок на євро і коридор на цей тиждень по євровалюті в межах 30,160-30,916 гривень.

Курс готівкового рубля буде залежати від ситуації на ринках енергоносіїв і наслідків введених проти РФ санкцій з боку країн ЄС та США. Ми прогнозуємо коридор по рублю на цей тиждень в межах 0,405-0,422 гривні за рубль.

На міжбанку. Курсові ситуативні інтереси та дії найбільших гравців ринку, а також виходи НБУ на міжбанк з купівлею валюти через Matching сформують курсової тренд на торгах по долару.

На котирування євро щодо гривні в період з 11 по 14 червня вирішальний вплив буде надавати поведінка пари євро / долар на світових ринках перед і під час засідання ЕЦБ.

Котирування міжбанку по долару на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,10-26,25 гривень.

Спекулянти продовжать щодня працювати в форматі «в дві сторони» по долару і будуть активно заробляти на стрибках пар євро/долар та євро/гривня в період з 11 по 14 червня.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися