Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 червня 2018, 12:29

Microsoft на п'ять років занурила дата-центр в Північне море. Фото

Дата-центр проекту Natick компанії Microsoft здійснив успішне занурення на морське дно біля Оркнейських островів (Шотландія) в Північному морі. На глибині 35,7 метра він буде працювати п'ять років, передаючи дані по оптоволоконному каналу на берег, повідомляє «Хабр».

Дата-центр проекту Natick компанії Microsoft здійснив успішне занурення на морське дно біля Оркнейських островів (Шотландія) в Північному морі.
Фото: habr.com

Для чого це: Основна ідея підводних дата-центрів — економія на охолодженні і оренді землі. Головним чином, на охолодженні. Дата-центри споживають величезну кількість електрики (420 терават, тобто майже 3,5% світового енергоспоживання припадає на дата-центри), а 15-20% цієї енергії йде на охолодження комп'ютерів.

Теоретично, в холодних водах Північного моря можна значно заощадити. Експерименти показали, що тепло ефективно передається на корпус дата-центру і розсіюється в океані.

Додаткова перевага — відсутність людського персоналу в дата-центрах. Повітря з водяними парами і шкідливим киснем в серверних замінюють висушеним азотом. За рахунок цього істотно знижується корозія і зношення металевих деталей — відома проблема в дата-центрах.

Звичайно, в таких умовах неможливо замінити обладнання, яке вийшло з ладу, але ініціатори проекту сподіваються, що самі умови експлуатації сприяють зниженню кількості збоїв і відмов обладнання.

Занурена під воду капсула — лише крихітна копія справжнього дата-центру. У 12-метровому контейнері всього 12 стійок, 864 сервера і система охолодження. Але потрібно розуміти, що це модульний дата-центр. На морському дні відносно нескладно зчіплювати між собою контейнери, як космічні модулі на МКС. В результаті утворюються довгі «сосиски» з практично необмеженою масштабністю.

Microsoft вважає, що розміщення дата-центрів на морському дні краще і з точки зору логістики, адже більше 50% світового населення живе у морського узбережжя (ближче 200 км).

Втім, щодо логістики можна посперечатися, адже 90% європейських дата-центрів і зараз розташовуються близько або всередині великих міст: у Лондоні, Франкфурті та інших найбільших світових точках обміну трафіком. Так що навряд чи логістика сильно покращиться від перенесення серверів в море.

Хто проти: Деякі екологи висловлюють занепокоєння, що підводне розміщення дата-центрів призведе до підвищення температури Світового океану. Але приблизні розрахунки кажуть, що температура води на глибині кілька метрів підвищиться не більше ніж на тисячні частки градуса.

Коментарі - 3

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
9 червня 2018, 12:57
#
Более подробно читать тут…

https://news.microsoft.com/features/under-the-sea-microsoft-tests-a-datacenter-thats-quick-to-deploy-could-provide-internet-connectivity-for-years/

и тут…

http://natick.research.microsoft.com/

.
+
+15
Strain
Strain
11 червня 2018, 10:25
#
«Кто против: Некоторые экологи выражают беспокойство, что подводное размещение дата-центров приведёт к повышению температуры Мирового океана. Но приблизительные расчеты говорят, что температура воды на глубине несколько метров повысится не более чем на тысячные доли градуса.»

«Погруженная под воду капсула — лишь крошечная копия настоящего дата-центра.»

Когда там будет лежать одна такая капсула возможно. А когда их будут сотни и тысячи — вот что интересно.
А как же электромагнитное излучение? Как оно повлияет на морских обитателей?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
11 червня 2018, 18:50
#
«А как же электромагнитное излучение? Как оно повлияет на морских обитателей

Да никак — ведь в воде затухание электромагнитного излучения значительно по сравнению с воздухом.

Да и полностью герметичный корпус очень сильно экранирует это самое излучение.

Кстати, площадь водной поверхности морей и океанов превосходит площадь поверхности суши, так что есть куда «затапливать» дата-центры.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися