Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 червня 2018, 16:56

НБУ ввів нові правила оцінки системи управління ризиками

Національний банк продовжує підвищувати ефективність здійснення нагляду з питань фінансового моніторингу на основі ризик-орієнтованого підходу. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Національний банк продовжує підвищувати ефективність здійснення нагляду з питань фінансового моніторингу на основі ризик-орієнтованого підходу.
Фото: segodnya.ua

Що нового: НБУ змінив форму Звіту з питань управління ризиками у сфері фінансового моніторингу. Новий формат звітності дозволить більш якісно оцінити створену банком систему управління ризиками.

  • Змінилася періодичність подання такого звіту. Відтак він надаватиметься банком до НБУ щорічно, а не щоквартально, як дотепер.
  • запроваджено новий порядок дій у разі виявлення під час виїзної перевірки схем проведення ризикових фінансових операцій, висновок щодо відповідності чи невідповідності яких вимогам законодавства не може бути сформульований у довідці про виїзну перевірку (без проведення додаткових консультацій).

Що тепер: Відтепер у такій довідці детально описуватиметься суть виявлених фінансових операцій з докладною констатацією відповідних фактів.

  • Копії документів, що засвідчують такі факти, долучатимуться до матеріалів перевірки.
  • У подальшому перевірка виявлених фактів буде продовжена у безвиїзному порядку.

Постанова № 59 набирає чинності з 9 червня 2018 року.

Що це значить: Нацбанк продовжує удосконалювати систему фінансового моніторингу та систему управління ризиками в банках, визнаючи їх недосконалість в теперішньому вигляді. Це додасть проблем банкам в частині фінмона і банківського нагляду.

  • Дозволить Нацбанку періодично додатково контролювати ризик-менеджмент банків.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися