Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 червня 2018, 10:59

Міжбанк лихоманитиме: що може підірвати курс найближчими днями

Четвер буде найбільш інтригуючим днем ​​цього тижня на валютному ринку і «Мінфін» не виключає серйозних стрибків курсу протягом дня.

Четвер буде найбільш інтригуючим днем ​​цього тижня на валютному ринку і «Мінфін» не виключає серйозних стрибків курсу протягом дня.
Фото: observer.net.ua

Причин кілька і дуже багато з них не залежать безпосередньо від клієнтів та самих банкірів, а лежать в площині не тільки економіки, а й політики.

Ось що може підірвати ринок сьогодні:

1) Прийняття/неприйняття Верховною Радою законодавчої бази щодо створення Антикорупційного суду. Якщо депутати не підтримають необхідні документи — порушиться одна з ключових умов отримання нового траншу МВФ, що призведе до остаточного зриву програми співпраці з фондом і Україна не отримає близько 2 млрд доларів. Це в свою чергу поставить під питання своєчасне виконання нашою країною своїх боргових зобов'язань і курс долара в цих умовах стрімко піде вгору, тому що розрив між надходженнями валюти і виплатами по боргах стане критичним.

Загроза дефолту остаточно налякає інвесторів, а НБУ буде змушений витратити майже всі свої чисті резерви на закриття боргів. Це дуже критично для курсу і всі клієнти сьогодні будуть чекати новин з ВР. Якщо пакет законів прийнятий не буде — долар може злетіти відразу на 15-25 копійок за четвер. Якщо приймуть — все залишиться приблизно так як є, а гривня може навіть трохи зміцнитися. Якщо відкладуть розгляд — ситуація знову залишиться підвішеною і небезпечною для гривні;

2) Вихід на торги основних обсягів скупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів (пік таких операцій в червні буде сьогодні і завтра). Крім цього, частина іноземців отримали гривню від погашення ОВДП і також вийде на ринок зі скупкою валюти, щоб зафіксувати прибуток;

3) Валютна лихоманка пари євро/долар. За ніч євровалюта хвацько подолала рівень в 1,18 долара і пішла вгору на фоні негативних політичних та економічних посилів з США, ситуації на ринку нафти, а також напередодні нового засідання ЄЦБ (на наступному тижні), де буде розглянуто питання продовження політики кількісного пом'якшення. Поки інвестори віддають перевагу євро і на момент написання статті євровалюта вже досягла позначки 1,1824. Це негайно призводить до зростання котирувань євро на українському ринку;

4) Дії спекулянтів. З огляду на таку кількість чинників, здатних призводити до серйозних коливань як на міжнародному, так і на внутрішньому ринку — спекулянти будуть мегаактивні.

«Мінфін» вважає, що НБУ доведеться сьогодні постійно моніторити ринок і в разі необхідності — втручатися в нього шляхом проведення відповідних інтервенцій для згладжування стрибків курсу.

Ми прогнозуємо на сьогодні укладання 530-580 угод на суму до 420 млн доларів при курсовому коридорі по долару 26,15-26,30 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,02 і продаж 26,10-26,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,96-26,04 гривень та продаж 26,09-26,18 гривень.

Про тенденції на торгах за 6 червня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують залишатися позитивними по перспективах гривні.

За офіційним курсом — 88% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 12% опитаних поки ще вірить в його повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 84% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 16% впевнені в його поступовому зростанні найближчим часом до рівня понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 2

+
0
kozyrev
kozyrev
7 червня 2018, 11:26
#
Евро начал чуть проседать — на моменте около 1,1817/1,1818 доллара, но в целом рост конечно за последние дни впечатляет. То чуть ли не к 1,15 идем, то несколько дней и выходим почти к 1,1830. Спекулянтам раздолье…
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
7 червня 2018, 11:57
#
Интересный день, завязан на политике и дальнейшей судьбе, как мы будем двигаться.
Наличный пару дней на пару копеек повышается на фоне повышенного спроса, не удивлюсь — во всем причина госование, нужны деньги на «правильные» решения, интересно депутаты хоть за деньги проголосуют за Антикор.суд или страх туда попасть превыше всего
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися