Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 червня 2018, 11:04

Валютний ринок: дешевого долара не очікуйте

У вівторок на розвиток подій на валютному ринку будуть впливати три фактори:

У вівторок на розвиток подій на валютному ринку будуть впливати три фактори:1) Поступове зростання скупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів.
Фото: rbc.ua

1) Поступове зростання скупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів. До кінця цього тижня роль таких операцій у формуванні попиту і тренда на торгах буде збільшуватися.

2) Виконання звичайної господарської діяльності кожного початку місяця клієнтами. Це виплата зарплати за травень, оплата сировини і матеріалів, а також оренда та виплата відпускних (почався відпускний період). Такі розрахунки вимагають значних обсягів гривневих ресурсів, що буде стимулювати експортерів продавати валюту і спрацює на користь нацвалюти. У той же час активні будуть і імпортери енергоносіїв, особливо нефтепродуктів. Незважаючи на зниження за останній тиждень нафти до 75 доларів за барель — ситуація зі світовими цінами залишається складною і перспективи зростання вартості чорного золота дуже реалістичні. Тому наші нафтотрейдери вважають за краще активно закривати свої закупівлі, побоюючись зростання цін. Це збільшує попит на валюту і «пилососить» з міжбанку значну частину пропозиції.

3) Ліквідність у банківській системі, дії НБУ і поведінка готівкового ринку.

Збільшення залишків на коррахунках банків на 0,3 млрд гривень -на ранок вівторка (до 48,9 млрд) не буде істотно впливати на розстановку сил на міжбанку. Як і раніше, у спекулянтів є гривневий ресурс для розкачки ринку і вони будуть намагатися це робити.

Готівковий ринок поки не демонструє жодних небезпечних тенденцій для гривні. Курс долара досить стабільний і основні коливання котирувань обмінників проходять по євро (валютні ралі на міжнародних ринках по парі євро / долар тривають). Тому сьогодні -готівковий ринок не є загрозою для позицій гривні на валютному міжбанку.

Оскільки питання поповнення ЗВР стоїть дуже гостро — при виникненні ситуативного перевищення пропозиції над попитом — Нацбанк вийде з викупом долара на міжбанку в «анонімному форматі» через Matching. Це утримає долар від істотного просідання котирувань навіть в разі виникнення можливого зростання пропозиції і не дасть можливості курсу впасти нижче психологічного порогу в 26 гривень.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні укладання до 530-580 угод на суму до 470 млн доларів при курсовому коридорі по долару 26,10-26,20 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,80-26,00 і продаж 26,00-26,17 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,86-25,955 гривень та продаж 25,99-26,00 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 червня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують бути позитивними для гривні.

За офіційним курсом — 77% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 23% опитаних поки ще вірить в його повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 85% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 15% впевнені в його поступове зростання найближчим часом до рівня понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися