Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2018, 18:44

З траншем або без: НБУ спрогнозував два сценарії розвитку

Члени Комітету з монетарної політики Національного банку (КМП) зазначили, що зараз можливі два різні сценарії розвитку подій. Все залежить від прогресу в проведенні структурних реформ і подальшої співпраці з МВФ.

Члени Комітету з монетарної політики Національного банку (КМП) зазначили, що зараз можливі два різні сценарії розвитку подій.
Фото: galfinance.info

Про це йдеться в витягу з протоколу останнього засідання Комітету Нацбанку щодо монетарної політики.

«найближчий час буде вирішальним для ухвалення рішень, важливих для продовження співпраці з офіційними кредиторами України. За активізації зусиль існує висока ймовірність отримання цього року траншу МВФ обсягом 2 млрд долларів та іншого пов’язаного фінансування, як і припускається у базовому сценарії макроекономічного прогнозу Національного банку», — наголошується в документі.

Члени КМП зазначили, що в разі розвитку подій за базовим сценарієм, який передбачає продовження співпраці з МВФ, Національному банку доцільно здійснити подальшу лібералізацію валютних обмежень, щоб підтримати економічний розвиток.

У той же час, більшість членів КМП погодилися, що ймовірність зниження облікової ставки до кінця поточного року низька. Зниження облікової ставки має відбуватися тільки при появі ознак стійкої дезінфляції відповідно до встановлених цілей.

У разі гальмування структурних реформ і відсутність фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів ситуація буде розвиватися за альтернативним сценарієм.

На думку членів КМП, саме по собі неотримання траншів від МВФ не є приводом для підвищення облікової ставки. Однак, українська економіка, як і раніше, істотно залежить від ситуації на зовнішніх ринках — як фінансових, так і товарних.

«Відсутність фінансової підтримки з боку офіційних кредиторів підвищує уразливість економіки і фінансового ринку України, особливо в умовах обмеженого доступу на світові ринки капіталу», — йдеться в документі.

Члени КМП погодилися, що майбутні рішення по обліковій ставці в разі розвитку подій за альтернативним сценарієм буде залежати від оцінки комплексу ризиків, які можуть тиснути на рівень інфляції в бік підвищення або стримувати її подальше зниження.

У разі посилення ризиків зростання інфляції, Нацбанк може вдатися до подальшого підвищення облікової ставки для повернення інфляції до мети в середньостроковій перспективі.

  • Національний банк в травні зберіг облікову ставку на рівні 17% річних, як і місяцем раніше.
  • У квітні НБУ зберіг облікову ставку на рівні 17% після її підвищення чотири рази поспіль — до 17% в березні, 16% — в січні, 14,5% в грудні і 13,5% — в жовтні 2017 року.
Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 1

+
+54
Игорь Коляда
Игорь Коляда
4 червня 2018, 20:32
#
С траншем или без: НБУ спрогнозировал два сценария развития

Какая окуенная «аналитическая работа»!!!

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися