Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2018, 10:53

Міжбанк у понеділок: чому курс може зрости

Вже з 4 червня валютний ринок увійде в звичний діловий ритм.

Вже з 4 червня валютний ринок увійде в звичний діловий ритм.
Фото: lifedon.com.ua

Підсумки травня підведені, клієнти визначилися зі стратегією роботи на новий звітний період і починають працювати за своїми планами на першу декаду. Це збільшить активність на торгах.

Особливо з боку «дочок» іноземних компаній, які почнуть купувати валюту для репатріації чергової порції дивідендів.

Будуть активні і звичайні клієнти, яким треба розраховуватися з персоналом по зарплаті за травень і проводити всі господарські операції — оплачувати оренду на новий період, закуповувати сировину і матеріали і т.д. Активні будуть і металурги з аграріями. У перших — процес фактично безперервний і на початку будь-якого звітного періоду їм необхідно розраховуватися з постачальниками та робити авансові платежі, а у других — йдуть сільгоспроботи з обслуговування раніше засіяних площ.

Активізуються і нафтотрейдери, яким треба забезпечувати покупців своїми поставками енергоносіїв. Все це призведе до зростання статистики торгів на валютному міжбанку.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні укладання до 580 угод на суму до 320-470 млн доларів.

Зростання активності валютного ринку також буде підкріплено збільшенням залишків на коррахунках банків.На ранок понеділка вони зросли до 48,5 млрд. Це збільшує можливості спекулятивних операцій на торгах.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні коридор по курсу долара в межах 26,10-26,20 гривень.

Як і в усі попередні дні- при виникненні ситуативного перевищення пропозиції над попитом — Нацбанк вийде з викупом долара на міжбанку в «анонімному форматі» через Matching. Це ймовірно ще й тому, що за весь минулий тиждень він зміг викупити на ринку всього 15 млн доларів, що надзвичайно мало для збереження розмірів ЗВР на рівні, узгодженому з МВФ з урахуванням майбутніх грошових виплат держави найближчим часом.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,85-25,94 і продаж 26,05-26,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,86-25,93 гривень та продаж 25,98-26,03 гривень.

Про тенденції на торгах за 01 червня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують бути позитивними для гривні.

За офіційним курсом — 92% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. Тільки 8% опитаних поки ще вірить в його повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 84 респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. Але 16% поки ще впевнені в його поступовому зростанні найближчим часом до рівня понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися