Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 червня 2018, 13:54

Половина мешканців великих міст України роблять онлайн-покупки

Половина мешканців великих міст України, де проживає понад 100 тис. чоловік, хоч раз здійснювали покупки в інтернеті — це близько 7,8 млн людей.

Половина жителів великих міст України, де проживає понад 100 тис. чоловік, хоч раз здійснювали покупки в інтернеті — це близько 7,8 млн людей.
Фото: indeksonline.net

Про це йдеться в дослідженні компанії EVO.

Хто купує в інтернеті найчастіше?

Дослідження показало зв'язок між віком і рівнем доходу. Чим молодше користувачі, тим частіше вони роблять покупки в інтернеті.

Серед найбільш активних онлайн-покупців більше людей з високим рівнем доходу.

Близько половини користувачів вказали, що здійснюють покупки в онлайні і офлайні в рівній мірі — серед них є представники як з доходом вище середнього, так і низьким.

Що це означає?

Розрізняються мотиви покупок: для одних важливо, що в інтернеті — дешевше, для інших — грають роль такі фактори як асортимент і зручність. Інтернет-покупки в Україні все ще тягнуть за собою платну доставку. Платити за доставку «не боляче» хіба що користувачам з високим рівнем доходу. Бар'єр «оплата доставки» для мисливців за низькими цінами вже з легкістю знімається іноземними інтернет-магазинами.

Які категорії товарів купують в інтернеті?

Трійка лідерів за покупками інтернеті:

  • техніка та електроніка;
  • одяг, взуття, аксессуари;
  • косметика і парфюмерія.

Ці категорії купують в інтернеті найчастіше 23%, 25%, 19% користувачів відповідно. Хоча б один раз в житті ці категорії купували в інтернеті 67-84% аудиторії.

Наступні за популярністю категорії:

  • товари повсякденного використання;
  • доставка готової їжі;
  • товари для дітей.

Найчастіше їх купують 5-8% користувачів, а 45-48% — купували товари з цих категорій хоча б раз.

Покупки в категоріях відрізняються за частотою, що природно. Так, техніку і електроніку купують в середньому 5,8 разів на рік. У 70% випадків — це покупки в інтернеті, і лише 30% — в звичайних торгових точках. Основні причини цієї тенденції — низькі ціни і широкий асортимент в інтернет-магазинах.

Одяг, взуття, аксесуари купують близько 15 разів на рік. В інтернеті — в 50% випадків. Основний бар'єр перед покупкою товарів цієї категорії в інтернеті — складність уточнити всі параметри і характеристики речі. Для багатьох важливо побачити товар вживу, помацати його.

Косметика і парфумерія купується близько 14 разів на рік, і в половині випадків це також покупки в інтернеті. Перевагою покупки цієї категорії в інтернеті називають більш низькі ціни. При цьому є й важливе побоювання — потрапити на підробку.

Серед інших категорій, які вже купують в інтернеті частіше, ніж в звичайних магазинах (більш, ніж в 50% випадків) — спортивні товари, товари для дому, автотовари. Але це товари з невисокою частотою покупок (5,1 / 6,5 / 7,3 раз на рік відповідно).

Категорії з високою частотою покупок — продукти харчування (145 раз в рік), товари повсякденного використання (22 рази), доставка готової їжі (24 рази). Ці товари в більшості випадків все ще купують не в інтернеті. Серед причин, за якими ці категорії не популярні в інтернеті, більшість користувачів називають відсутність часу і бажання чекати доставку (простіше купити в звичайному магазині).

Крім трійки лідерів, такі категорії як доставка готової їжі, товари для дітей, товари для відпочинку і спорту є перспективними для e-commerce. Користувачі зазначили, що в майбутньому швидше куплять їх в інтернеті, ніж в звичайних магазинах.

Коментарі - 4

+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
4 червня 2018, 9:11
#
Тяжело представить, как можно купить обувь через интернет. Иногда меряешь в магазине один размер новых (которые не меряли ещё) и они по разному сидят на ноге.
+
0
Дмитрий Чумак
Дмитрий Чумак
4 червня 2018, 9:20
#
Согласен, я предпочитаю вещи покупать в магазине, чтобы померять и понять на сколько они хорошо сидят, а вот на счет бытовухи и прочих вещей заказываю в интернете, так удобнее.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
4 червня 2018, 9:24
#
Покупаю обувь в последние года два- исключительно в «Амазоне» Так скажу. С размером пролететь невозможно Всё доступно объяснено и расписано А по факту ассортимента вообще удивился То что представлено на фото ( или видео)- полностью соответствует товару пришедшему в посылке. По цене говорить не приходиться Если бренды — то цена с киевскими аналогами выставленными в стоках типа «Найк Пума- Адидас» отличается в РАЗЫ. По цене «амазонской» в киевском стоке вышеуказанных брендов- можно купить наверное сугубо коробку от обуви.
+
0
Всеволод Иванов
Всеволод Иванов
12 жовтня 2018, 11:29
#
Вообще делать покупки онлайн иногда опасно, потому что товар, который придёт, может отличаться от того который на картинке интернет-магазина, недавно видел примеры таких покупок
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися