Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2018, 9:45

НБУ змінив порядок ведення касових операцій у нацвалюті

Національний банк України вніс зміни до порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Про це йдеться у постанові регулятора.

Національний банк України вніс зміни до порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
Фото: news.dtkt.ua

Постановою врегульовуються наступні питання:

1) для суб’єктів господарювання передбачений перехідний адаптаційний період (до 30 червня 2018 року), протягом якого:

  • суб’єкти господарювання можуть використовувати у своїй діяльності форми відомості на виплату грошей, прибуткового касового ордера, видаткового касового ордера, журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, касової книги, книги обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки та акта про результати інвентаризації наявних коштів.
  • суб’єкти господарювання мають розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси. Протягом цього періоду суб’єкти господарювання можуть користуватися лімітами каси раніше розрахованими, установленими та затвердженими;

2) унормовуються особливості оприбуткування готівки в касах суб’єктів господарювання, а саме:

— оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів;

— оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками і веденням книги обліку доходів і витрат, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку доходів і витрат на підставі товарних чеків;

— оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій та/або книги обліку розрахункових операцій без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок книги обліку/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО;

— постановою також встановлено випадки використання книги обліку.

3) уточнено порядок здійснення розрахунків готівкою у розмірі до 50  тисяч грн. фізичних осіб з суб’єктами господарювання.

Постанова набирає чинності з 1 червня 2018 року.

Коментарі - 8

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 червня 2018, 10:00
#
«Постановление вступает в силу с 1 июня 2018 года.» — поставили перед фактом.ФОП-м месяц на адаптацию.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 червня 2018, 12:57
#
Наверное надо было год дать на адаптацию или лучше три…
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
1 червня 2018, 13:04
#
«3) уточнен порядок осуществления расчетов наличными в размере до 50 тыс. грн. физических лиц с субъектами хозяйствования.»
По моему было до 15 000?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 червня 2018, 14:02
#
15 000 — покупка валюты без паспорта.
15 000 — пополнение карты по номеру через терминал
15 000 — лимит операций по анонимным банковским платёжным картам
есть ещё несколько ограничений, где участвует сумма 15 тысяч.
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
1 червня 2018, 16:28
#
Но я писал не о ВОО и не о пополнениях карт, а как раз о осуществлении расчетов наличными между физиками и субъектами хозяйствования?
Опять Вы не внимательно читаете ).
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
1 червня 2018, 16:43
#
Остался не изменным 50 тыс.грн. Просто поменяли текст.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 червня 2018, 23:00
#
Алексей Альбещенко
«3) уточнен порядок осуществления расчетов наличными в размере до 50 тыс. грн. физических лиц с субъектами хозяйствования.
По моему было до 15 000?»

«Но я писал не о ВОО и не о пополнениях карт,а как раз о осуществлении расчетов наличными между физиками и субъектами хозяйствования?»

Кто ещё не внимательно из нас читает — спорный вопрос.
+
0
irinavyktorovna
irinavyktorovna
26 червня 2018, 22:11
#
По новым правилам «служебную выдачу» за предыдущую смену нужно делать в полном объеме (с копейками)? Или можно копейки в сейфе оставлять? И подтверждением инкассации является квитанция с отметкой банковского инкассатора? Т.е. без инкассации в банк теперь никак?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися