Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 травня 2018, 10:17

В Україні почали більше будувати

З початку 2018 року прийнято в експлуатацію майже 1,9 млн кв. м житла, що на 3,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомив заступник міністра ЖКГ Лев Парцхаладзе.

З початку 2018 року прийнято в експлуатацію майже 1,9 млн кв.
Фото: Минфин

За даними статистики, у містах України було прийнято в експлуатацію 1218,1 тис кв. м житла (65,7%), у сільській місцевості – 636,1 тис кв. м (34,3%).

У багатоквартирних житлових будинках було введено в експлуатацію 52,6% від всього житла, в одноквартирних – 47,4%.

У розрізі регіонів, лідерами за обсягами введеного в експлуатацію житла стали Київська область (290,6 тис кв. м), Львівська область (211,7 тис кв. м) та Київ (262,8 тис кв. м).  Лідери за темпами – Харківська (359,7%) та Кіровоградська (203,2%) області.

Що відбувається з цінами? Як і раніше, найпопулярніший шлях до серця інвесторів  — знижки. Будівельні компанії пропонують клієнтам спеціальні умови.

Чому житло не буде дорожчати? 

  • Економіка України зростає повільно. Песимісти вказують, що зростання офіційного ВВП в 1 кварталі на 3,1% могло статися за рахунок детінізації економіки. Але учасникам ринку таке зростання несе більше фіскального навантаження, ніж доходів.
  • Економіка країни обтяжена значними боргами, які потрібно обслуговувати. Тобто приріст в офіційному секторі піде не на зростання бюджетних виплат соціальним групам населення, а в більшій мірі на виплату відсотків за боргами. Номінальні доходи основної маси населення будуть рости повільно, навіть повільніше, ніж очікувалося.
  • Повільність банків в розгортанні іпотечних програм. 
  • Міграція не на користь столиць. 

Що далі? Якщо в 2018 році ринок нам підготує валютні сюрпризи, то глибина падіння ринку може бути ще більшою.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися